62 πελαργάκια γεννήθηκαν φέτος στον Πόρο του Έβρου

62 μικροί πελαργοί γεννήθηκαν φέτος στον Πόρο του Έβρου, το μοναδικό Ευρωπαϊκό Χωριό Πελαργών στην Ελλάδα. Στο ιδιαίτερα φιλόξενο χωριό της δημοτικής ενότητας Φερών, μικροί και μεγάλοι κάτοικοι αγαπούν τον φτερωτό τους συγκάτοικο και τον προστατεύουν με κάθε τρόπο. Και οι πελαργοί, όμως, νιώθουν «σαν στο σπίτι τους» στον Πόρο, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια, οι φωλιές τους αυξήθηκαν από 10 σε 18!
Ο Πόρος, το μικρό αυτό χωριό των 200 κατοίκων, ζωντανεύει το καλοκαίρι με τους λιγοστούς μικρούς μαθητές του χωριού, αλλά και από αυτούς που έχουν έρθει από άλλα μέρη της Ελλάδας για διακοπές, καθώς και με τα πρώτα πετάγματα των μικρών πελαργών. Έχει γεμίσει το χωριό με νιάτα, παιχνιδίσματα και φτερουγίσματα!
Όπως είναι γνωστό, ο Πόρος, το 2016 ανακηρύχθηκε ως το μοναδικό Ευρωπαϊκο Χωριό Πελαργών στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία των Ευρωπαϊκών Χωριών Πελαργών ανήκει στην περιβαλλοντική οργάνωση Euronatur, η οποία από το 2014 έχει δώσει τον τίτλο σε 15 χωριά, τα οποία πληρούν κριτήρια για την ανακήρυξή τους ως τέτοια: Να υλοποιούνται δράσεις ενημέρωσης και προστασίας σχετικά με τον Λευκό Πελαργό και να υπάρχει συμμετοχή και ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία σε αυτές τις δράσεις.
Είναι σίγουρο πως στον Πόρο οι Λευκοί Πελαργοί έχουν βρει ένα ασφαλές καταφύγιο. Εξάλλου, κάθε φορά που κινδυνεύει κάποιο πουλί, οι κάτοικοι ειδοποιούν την αρμόδια υπηρεσία, παρακολουθούν τα νεαρά πελαργάκια και καταγράφουν τον αριθμό τους.

Άρχισαν τα πρώτα φτερουγίσματα
Όπως λέει στη ΓΝΩΜΗ η Ελένη Μακρυγιάννη, Περιβαλλοντολόγος, μετά και από τη φετινή ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά, έφτασε πλέον η ώρα για να μάθουν τα πελαργάκια να πετούν και να βρίσκουν τροφή μόνα τους.
«Ο δύσκολος ρόλος των ενήλικων πελαργών πλησιάζει στο τέλος του. Τα πελαργάκια σιγά σιγά μαθαίνουν να πετάνε και να ανεξαρτητοποιούνται. Δεν θα γίνει άμεσα αυτό. Χρειάζονται λίγο χρόνο για να μάθουν να βρίσκουν τροφή μόνα τους. Η φύση έχει προνοήσει και τα νεαρά αυτά πουλιά έχουν αποθηκεύσει πολύ λίπος χαμηλά στην κοιλιά τους για τις πρώτες μέρες της ανεξαρτησίας.
Αυτές τις πρώτες ημέρες που ξεκινάνε τα πελαργάκια να πετάνε και να φεύγουν από τη φωλιά, ενήλικα και νεαρά θα επιστρέφουν σε αυτή το σούρουπο, ίσως όχι πάντα ολόκληρη η οικογένεια, καθώς ο χώρος είναι περιορισμένος. Καταλαβαίνουμε πως αν μια φωλιά έχει για παράδειγμα πέντε νεοσσούς οι οποίοι είναι ήδη αρκετά μεγάλοι, επτά πουλιά είναι δύσκολο να χωρέσουν. Οι γονείς πολλές φορές διανυκτερεύουν σε μια διπλανή φωλιά, κολώνα, δένδρο ή κάποιο υψηλό σημείο όπου θα έχουν οπτική επαφή με τους νεοσσούς για λόγους προστασίας. Από τα μέσα Αυγούστου, οι Πελαργοί θα εγκαταλείψουν τελείως τις φωλιές τους και θα ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι της μετανάστευσης στην Αφρική».
Ραντεβού την επόμενη άνοιξη…!

Πηγή: Κική Ηπειρώτου-gnomionline.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση