Search
Close this search box.

Σημαντικά έργα ύψους 64,7 εκατ. ευρώ στην επικράτεια του Δήμου Δράμας

Αναφορά στα έργα που έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι προς δημοπράτηση αλλά και δεσμεύσεις ποσών για επόμενα χρόνια

Του Θανάση Πολυμένη

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες το πρωί, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, με το δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο. Η συνέντευξη αυτή, έγινε στον απόηχο της επίσκεψης του περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας –  Θράκης στο Δήμο Δράμας την Τετάρτη 26 Απριλίου.

Οι άνδρες, έκαναν αναφορά στα έργα τα οποία μέχρι σήμερα έχουν ήδη δρομολογηθεί και βρίσκονται σε υλοποίηση ή και σε εξέλιξη σε διάφορες διαδικασίες, καθώς και σε νέα έργα που θα δημιουργηθούν, για τα οποία ήδη έχουν δεσμευτεί χρήματα από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ, είτε βρίσκονται σε διαδικασία μελετών, είτε πλησιάζουν στο στάδιο της δημοπράτησής τους.

Γεγονός είναι πάντως, ότι το σύνολο των έργων αυτών αγγίζει τα  64.700.000 ευρώ, και ορισμένα από αυτά είτε γίνονται ή θα γίνουν από το Δήμο Δράμας, είτε από την Π.Ε. Δράμας, κυρίως όμως όλα αυτά, είναι εντός της επικράτειας του Δήμου Δράμας.

Κατά το εισηγητικό τους μέρος, οι  δύο άνδρες σημείωσαν ότι πρόκειται για σημαντικά έργα τα οποία θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό όλη την περιοχή του Δήμου Δράμας.

Τόσο ο κ. Παπαεμμανουήλ, όσο και ο κ. Μαμσάκος, σημείωσαν ιδιαίτερα ότι ήταν μια ιδιαίτερα πολύωρη σύσκεψη και μέσα απ’ αυτήν, ανακοινώθηκαν έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και έργα τα οποία θα «τρέξουν» στη συνέχεια. Ειπώθηκε μάλιστα ότι, «η συνεργασία μεταξύ των φορέων, φέρνει πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ανάμεσα σ’ αυτά τα έργα, είναι κι αυτά που βρίσκονται ήδη σε πορεία υλοποίησης από χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ έργα 18,5 εκατ. ευρώ όπως το ΒΑΑ μεταξύ πηγών Αγ. Βαρβάρας και δημοτικού κήπου, την κατασκευή, την επέκταση και την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στις ζώνες 1 και 3 της Δράμας, τη σύνταξη του Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης και την υλοποίηση Σχεδίων Ασφάλειας Νερού και τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης στην οδό 19ης Μαΐου στην πόλη της Δράμας.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται επίσης και ο βιολογικός Χωριστής, η ενεργειακή αναβάθμιση των παιδικών σταθμών του Δήμου Δράμας, η λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Δράμας, το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο του Δήμου Δράμας κ.α.

Ολοκληρωμένα έργα

Στα ολοκληρωμένα έργα εντάσσονται έργα που έχουν ολοκληρωθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 3 εκ. €, που αφορούν:

Την ανακατασκευή του κόμβου Ξηροποτάμου και τη μετατροπή του σε κυκλικό,  τη συντήρηση και ασφαλτόστρωση τμημάτων των εθνικών οδών από τον κόμβο Ξηροποτάμου μέχρι τον κόμβο της ΒΙΠΕ και μέχρι τον κόμβο Μυλοποτάμου, τη βελτίωση του δρόμου από την έξοδο του Καλού Αγρού μέχρι την είσοδο της Κοινότητας Νικοτσάρα, την ενεργειακή αναβάθμιση του Επιμελητηρίου Δράμας, την επισκευή του δημόσιου ΚΤΕΟ και την επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση της πρώην Σχολής Κρέατος και τη συμπλήρωση και την επισκευή των μέτρων πυροπροστασίας του Δικαστικού Μεγάρου.

Σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης έργα ή μελέτες από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 29,5 εκ. €, που αφορούν:

Οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου και υγειονομική αναβάθμιση των εσωτερικών του χώρων, την επισκευή και συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου, την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Παραρτήματος Χρόνιων Παθήσεων, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας της εθνικής οδού από τη Δράμα μέχρι το Σιδηρόνερο και την ανακατασκευή του κόμβου ΣΟΦΤΕΞ και τη μετατροπή του σε κυκλικό. (Στο τελευταίο μάλιστα ήδη ο εργολάβος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εγκατάστασης για τα έργα).

Επίσης, η συντήρηση και αποκατάσταση του χειμάρρου Αγίας Βαρβάρας από την τοποθεσία Μικρός Θάμνος μέχρι τα αγρόκτημα Μαυρολεύκης, η κατασκευή υποδομών για την υποστήριξη της κτηνοτροφίας στον Ξηροπόταμο (ομβροδεξαμενές, ομβροπλατείες, ποτίστρες), η εκπόνηση μελέτης για το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητρόπολης Δράμας. Σχετικά με το Εκκλησιαστικό Μουσείο, αντί του οικοπέδου στον Ι. Ν. Αγίου Χρυσοστόμου, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί δίπλα στην Ιερά Λαυρεντιανή Μονή.

Επίσης, έχουν επικαιροποιηθεί και υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι για την υλοποίησή της ανατολικής εισόδου της Δράμας, με αρχική εκτίμηση προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ και των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στο χείμαρρο Καλλιφύτου, προϋπολογισμού 4,2 εκ. €.

Σε προτεραιότητα από την Π.Ε. Δράμας

Αναφορικά με τα έργα που βρίσκονται σε προτεραιότητα από την Π.Ε. Δράμας για το Δήμο Δράμας, αυτά είναι: Η αποκατάσταση των κτιρίων του πρώην Στρατοπέδου Ανδρικάκη για τη δημιουργία κέντρου κινηματογράφου με αρχική εκτίμηση προϋπολογισμού περίπου 6 εκ. ευρώ.  Η κατασκευή Εκκλησιαστικού Μουσείου, με αρχική εκτίμηση προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ.

Η κατασκευή νέου νηπιαγωγείου στον Ξηροπόταμο, προϋπολογισμού 1,1 εκατομμυρίου ευρώ, αλλά και έργα ύδρευσης στη Δημοτική Κοινότητα Μαυρόβατου, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ.

Σημαντικό έργο που ανακοινώθηκε επίσης, είναι η λειτουργία δομής κακοποιημένων γυναικών.

Έργα για τα οποία θα δεσμευτούν πόροι

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης και σε έργα για τα οποία θα δεσμευτούν πόροι από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και τα οποία αφορούν:

650.000 ευρώ στο Δήμο Δράμας για την κατασκευή πεζοδρομίων και ασφαλτοστρώσεις στη δυτική είσοδο της πόλης (από τον κυκλικό κόμβο Ξηροποτάμου μέχρι τη Λαυρεντιανή Μονή). Έργο για το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα μεγάλη συζήτηση.

640.000 ευρώ στη ΔΕΥΑ Δράμας για έργα υποδομής ύδρευσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για μια μελέτη που ολοκληρώνεται και αφορά την αντιπυρική προστασία του άλσους Κορυλόβου, με κατασκευή δεξαμενής νερού στην περιοχή και τοποθέτηση 25 πυροσβεστικών κρουνών γύρω από το άλσος.

500.000  ευρώ για την αποκατάσταση του χειμάρρου Δράμας από τα γραφεία Μάρμαρα Nordia (πρώην Λαζαρίδη) μέχρι την τοποθεσία Μικρός Θάμνος από την ΠΕ Δράμας.

200.000 ευρώ για τη μελέτη στατικής επάρκειας του ναού Εισοδίων της Θεοτόκου στη Χωριστή από την ΠΕ Δράμας.

15.000 ευρώ για τη δημιουργία πρόσβασης ΑμεΑ στο Μητροπολιτικό Ναό Δράμας από την ΠΕ Δράμας.

37.100 ευρώ για την προμήθεια ηχητικού εξοπλισμού του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης από την ΠΕ Δράμας.

127.000 ευρώ για την προμήθεια εποπτικού και εργαστηριακού εξοπλισμού για τη λειτουργία προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών πάνω στην κινηματογραφική γραφή, πρακτική και έρευνα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι γίνεται μελέτη με δωρεά της εταιρείας Raycap στις δύο ιρλανδικές γέφυρες, εκείνης πίσω από τη ΝΕΟΓΑΛ στο ρέμα Καλλιφύτου προς το Πανόραμα, και της άλλη στο ποτάμι της Αγίας Βαρβάρας στην περιοχή του Αρκαδικού στη θέση «Σαραλιώτη» όπως λέγεται.

Πηγή: proinos-typos.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση