Search
Close this search box.

Κομοτηνή- Επιτήδειοι τηλεφωνούν σε γονείς: «Το παιδί σας τραυματίστηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο»

Εκατοντάδες απόπειρες τηλεφωνικών απατών έχουν συμβεί σε Κομοτηνή και χωριά τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα όσα συνέβησαν ολημερίς την Τρίτη 9 Μαΐου, όταν δεκάδες συμπολίτες μας δέχθηκαν τηλεφωνήματα αγνώστων, ακούγοντας από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής τους γραμμής φράσεις όπως  «το παιδί σας τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Πρέπει να μας καταθέσετε χρήματα για την καλύτερη δυνατή νοσηλεία του».

Στόχος των επιτήδειων είναι με κάθε πιθανό τέχνασμα να αποσπάσουν χρήματα, δήθεν για καλύτερη νοσηλεία των παιδιών ή των συγγενών τους. Πάνω στον πανικό τους γονείς, κηδεμόνες και συγγενείς δεν σκέφτονται καθαρά πως να δράσουν. Μόνο την Τρίτη τουλάχιστον πέντε συμπολίτες μας έσπευσαν έντρομοι στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να διαπιστώσουν με τα μάτια τους, εάν τα παιδιά τους ή τα συγγενικά τους πρόσωπα νοσηλεύονται, ενώ μία συμπολίτισσάς μας εξαπατήθηκε δίνοντας χρήματα.

Επιτήδειος απέσπασε… λίρες και χρήματα

Την Τρίτη 9 Μαΐου έλαβε χώρα ολοκληρωμένη απάτη στην Κομοτηνή, με αυτό τον τρόπο δράσης. Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ, καταγγέλθηκε κρούσμα απάτης το μεσημέρι σε βάρος ημεδαπής. Άγνωστος δράστης προσποιούμενος τον ιατρό επικοινώνησε τηλεφωνικά με την παθούσα και προφασιζόμενος ότι η κόρη της έχει τραυματισθεί και χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, κατάφερε να την εξαπατήσει και να της αποσπάσει λίρες και χρήματα.

Επείγουσα ενημέρωση από το Νοσοκομείο

Την προσοχή όλων των συμπολιτών μας, ιδίως γονέων και κηδεμόνων, εφιστά με επείγουσα ανακοίνωσή του το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο». Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει την παραπάνω εισαγωγή, αναφέροντας αναλυτικά τα εξής: «Τουλάχιστον πέντε συμπολίτες μας προσήλθαν πανικόβλητοι χθες Τρίτη 9-5-2023 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας αναζητώντας συγγενικό τους πρόσωπο τραυματισμένο – άρρωστο. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα αγνώστου που τους ενημέρωνε γι’ αυτό εξαπατώντας τους. Εφιστούμε την προσοχή όλων να είναι επιφυλακτικοί, σε ανάλογες περιπτώσεις, να διερευνούν την αλήθεια του τηλεφωνήματος ερχόμενοι σε επαφή με τα συγγενικά τους πρόσωπα και να ενημερώνουν τις Αστυνομικές Αρχές καταγγέλλοντας το γεγονός, προκειμένου να διερευνηθεί αυτό».

«Τραγικό, ανήθικο και απάνθρωπο»

Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm η διοικήτρια του Νοσοκομείου Μάγδα Γιαμουστάρη αναγνώρισε ότι τέτοιες απόπειρες απατών συνέβαιναν και κατά το παρελθόν, ωστόσο όπως υπογράμμισε αυτό το διάστημα υπάρχει έξαρση, λέγοντας χαρακτηριστικά «πολλοί δέχονται τηλεφωνήματα από αγνώστους». Άλλοι παίζουν το ρόλο του θύματος κι άλλοι το ρόλο του γιατρού, με τελικό σκοπό έναν: να αποσπάσουν χρήματα με κάθε πιθανό τέχνασμα.

«Παίζουν με την υγεία όχι μόνο των παιδιών μας αλλά κι αυτών που δέχονται τα τηλεφωνήματα» σημείωσε η διοικήτρια, δηλώνοντας θορυβημένη από τα γεγονότα της Τρίτης, όταν τουλάχιστον πέντε συμπολίτες μας έσπευσαν έντρομοι στο Νοσοκομείο, προς αναζήτηση συγγενικών προσώπων που δήθεν είχαν τραυματιστεί. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα 85χρονου πατέρα που έσπευσε άμεσα προς αναζήτηση της κόρης του, περί των 40 ετών. Όπως εξήγησε η κα Γιαμουστάρη, ειδικά οι ηλικιωμένοι, είναι εν δυνάμει ασθενείς, καθώς μπορεί να πάθουν ακόμη και καρδιακή προσβολή από αυτά τα απατηλά τηλεφωνήματα.

«Αυτό είναι τραγικό, ανήθικο και απάνθρωπο» υπογράμμισε και ζήτησε από όλους τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί. Συμβούλεψε, εάν λάβουν αντίστοιχα τηλεφωνήματα, να δράσουν ως εξής: «πρέπει να έρθουμε σε τηλεφωνική επαφή με το συγγενικό μας πρόσωπο, για να ενημερωθούμε, εάν όντως συμβαίνει αυτό. Κι όταν αποδειχθεί ότι δεν συμβαίνει, να απευθυνόμαστε στην αστυνομία για να το διερευνήσει».

Συνηθέστερες μορφές συμβατικής απάτης

Στις συνηθέστερες μορφές συμβατικής απάτης που καλείται να διαχειριστεί η Ελληνική Αστυνομία υπάρχουν τρεις που σχετίζονται με το μοτίβο δράσης που παρατηρείται σε έξαρση τις τελευταίες εβδομάδες στην πόλη μας:
1) Απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου, 2) Απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, 3) Απάτη με τη μέθοδο προσέγγισης εκ μέρους συγγενικού προσώπου (κυρίως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων). Ακολουθούν αναλυτικές συμβουλές της ΕΛΑΣ, αναφορικά με τις μεθόδους δράσεις των εγκληματιών, καθώς και τον τρόπο αντίδρασής σας.

1) Απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου:

Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που προκαλείται, τους αναγγέλλουν ότι ένας στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.

Επιπλέον, ζητούν από τα υποψήφια θύματα να μεταβούν αμέσως σε συγκεκριμένο σημείο, όπου τους «αναμένει» άνθρωπος του νοσοκομείου π.χ. ένας νοσηλευτής ή υπάλληλος του ΕΚΑΒ, για να παραλάβει τα χρήματα και να τα παραδώσει το ταχύτερο δυνατό στους γιατρούς.

Τα θύματα χρησιμοποιούν συνήθως την ίδια τηλεφωνική συσκευή στην οποία δέχθηκαν την κλήση για να καλέσουν στο κινητό τηλέφωνο το συγγενικό τους πρόσωπο, που «δήθεν» νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Μέσα στη σύγχυση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι η «γραμμή» είναι ακόμη ανοιχτή με τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση. Οι δράστες προσποιούνται ότι απαντούν στην κλήση των θυμάτων και «επιβεβαιώνουν» την άσχημη είδηση, παριστάνοντας για παράδειγμα κάποιον τραυματιοφορέα που κρατάει το κινητό του νοσηλευόμενου.

2) Απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος:

Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς (κυρίως πρωινές και απογευματινές ώρες), προσποιούμενοι άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι, στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλλει, προσαρμοζόμενα σε κάθε υπόθεση ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων. Για να γίνουν πιο πειστικοί, έτεροι συνεργάτες παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία, αναλόγως του φύλου του συγγενικού τους προσώπου, προσποιούμενοι αυτό, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα. Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.

Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

3) Απάτη με τη μέθοδο προσέγγισης εκ μέρους συγγενικού προσώπου (κυρίως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων:

Οι δράστες επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους. Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση, συνήθως, γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους. Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.

Επισημαίνεται ότι, συχνά γίνεται λόγος ότι το συγγενικό πρόσωπο δικαιούται επιστροφή υψηλού χρηματικού ποσού από τα ασφαλιστικά ταμεία, για τη λήψη του οποίου απαιτείται η πληρωμή ορισμένων παραβόλων, οι δε δράστες εμφανίζονται ως οι «λογιστές» των συγγενικών τους προσώπων, οι οποίοι έχουν αναλάβει τα διαδικαστικά ζητήματα για τη λήψη των χρημάτων αυτών.

Ζητούν κάθε δυνατό ποσό

Τα χρηματικά ποσά που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε Τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν.

Πηγή: Διονύσης Βοργίας – xronos.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση