Search
Close this search box.

«Ίδιο απορριμματοφόρο μαζεύει σκουπίδια κι ανακύκλωση στην Κομοτηνή»

Σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία προέβη στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής αντιπολίτευσης Αντώνης Γραβάνης. Ο αυτοδιοικητικός έδειξε στο Σώμα φωτογραφία-ντοκουμέντο, η οποία αποθανατίζει απορριμματοφόρο σύμμικτων (κοινών) σκουπιδιών, να μαζεύει τους κανονικούς πράσινους κάδους και μετά… το περιεχόμενο των μπλε κάδων ανακύκλωσης.

«Γινόμαστε συχνά δέκτες παραπόνων, ότι το ίδιο απορριμματοφόρο μαζεύει μπλε και πράσινους κάδους» είπε χαρακτηριστικά ο κος Γραβάνης, εισάγοντας εκτάκτως το θέμα προς συζήτηση –προτού δείξει τη φωτογραφία-, με τον δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη σε πρώτο χρόνο να απαντά με βεβαιότητα πως «δεν ισχύει κάτι τέτοιο» καθώς «υπάρχουν τουλάχιστον δύο απορριμματοφόρα που ασχολούνται (μόνο) με την ανακύκλωση» και «σε καμία περίπτωση», όπως ισχυρίστηκε, απορριμματοφόρο δεν μαζεύει σύμμικτα κι ανακυκλώσιμα.

Τους «πρόδωσαν» οι πινακίδες;
Σε αυτό το σημείο πάντως, ο Αντώνης Γραβάνης ζήτησε από την Υπηρεσία να τον ενημερώσει ποιες είναι οι πινακίδες απορριμματοφόρων που μαζεύουν την ανακύκλωση, με τον δήμαρχο να αποδέχεται ότι εάν ευσταθεί η καταγγελία «είναι απαράδεκτο».


Η συζήτηση συνεχίστηκε αργότερα στη συνεδρίαση, όταν η Υπηρεσία προσκόμισε τις πινακίδες, με τον Αντώνη Γραβάνη να δείχνει τη φωτογραφία ενός… απορριμματοφόρου με άλλες πινακίδες να μαζεύει σκουπίδια κι ανακύκλωση, κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες για την ανακύκλωση, ενώ η ίδια η δημοτική αρχή –σύμφωνα πάντα με το φωτογραφικό ντοκουμέντο- αδυνατεί να εφαρμόσει τις κατάλληλες πρακτικές συγκομιδής. «Στη φωτογραφία φαίνεται η πινακίδα του απορριμματοφόρου και δεν είναι από αυτές που ειπώθηκαν, αλλά μαζεύει και τον πράσινο και τον μπλε κάδο. Δηλαδή τα ανακυκλώσιμα που μαζεύουν οι πολίτες, καταλήγουν στον σκουπιδότοπο» ισχυρίστηκε, υποστηρίζοντας ότι οι καταγγελίες είναι πολλές, άρα δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

Κατηγόρησε προσωπικά τον δήμαρχο πως είτε δεν γνωρίζει τι γίνεται είτε κάποιοι δεν τον ενημερώνουν, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν.

Γ. Γκαράνης: «Δεν ξέρουμε τι είχε μέσα ο κάδος»
«Ο Δήμος Κομοτηνής είναι πρωτοπόρος στην ανακύκλωση, τόσο στο μπλε κάδο, όσο στο γυαλί, όσο στον καφέ κάδο που ξεκίνησε και τα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά» απάντησε ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης, μεταφέροντας στοιχεία προς επίρρωση του επιχειρήματός του. «Πιο ευαίσθητη περιοχή και Δήμο δεν θα βρείτε όσο κι εάν ψάχνετε κι ό, τι κι εάν λέτε» ισχυρίστηκε.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη καταγγελία, δεσμεύτηκε ότι «η Υπηρεσία θα το ψάξει και το βρει», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν ξέρουμε πραγματικά στον κάδο τι είχε. Γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτό θα το πει η Υπηρεσία. Έχει σημασία τι έχει μέσα ο κάδος (εν. αν βρεθούν σύμμικτα στον μπλε), γιατί μετά πηγαίνει πάλι στη διαλογή, γίνεται διπλή δουλειά κι απορρίπτεται ούτως ή άλλως όλο το απορριμματοφόρο (εν. τα σκουπίδια που μαζεύονται)».

Σε αυτό το σημείο κατηγόρησε την αντιπολίτευση για δημιουργία εντυπώσεων, εξηγώντας ότι η διοίκηση δεν κατηγόρησε κανέναν πολίτη. «Κάνουμε τεράστια προσπάθεια (στην ανακύκλωση) και την κάνουμε πάρα πολύ καλά και αυτό φαίνεται στα ανταποδοτικά (τέλη) που δεν ανεβαίνουν» σημείωσε. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ισμαήλ Λεβέντ επιφυλάχθηκε ότι θα ερευνήσει το ζήτημα.

Δεν επαρκούν οι μπλε κάδοι
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αποκαλύφθηκε επίσης ότι οι μπλε κάδοι δεν επαρκούν στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Ισμαήλ Λεβέντ σε ελάχιστα περιμετρικά σημεία που όμως γνωρίζουν οι μαγαζάτορες, χρησιμοποιούνται μεγάλοι κάδοι, όχι όμως… μπλε χρώματος για ανακύκλωση, αλλά «δεν γίνεται ανάμιξη σκουπιδιών» γιατί τα σημεία γνωρίζουν κι οι καταστηματάρχες και οι οδηγοί απορριμματοφόρων.


Κι εδώ πάντως, η αντιπολίτευση εξέφρασε ενστάσεις για το κατά πόσο έχει λογική αυτή η απόφαση της διοίκησης και κατά πόσο το γνωρίζουν οι δημότες ότι οι κάδοι είναι για ανακύκλωση.

Επιστρέφει με δελτίο Τύπου η αντιπολίτευση
Στον απόηχο της βραδινής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, την επομένη, Πέμπτη 27 Απριλίου, η αντιπολίτευση εξέδωσε δελτίο Τύπου εξαπολύοντας νέα επίθεση στη δημοτική αρχή. «Η ανακύκλωση για τη Δημοτική Αρχή Γκαράνη είναι για τα σκουπίδια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Γραβάνης.

Το δελτίο Τύπου αναλυτικά: «Έτη φωτός μακριά από την “ευαισθησία” για την ανακύκλωση βρίσκεται η δημοτική αρχή, όπως επιβεβαιώνουν οι φωτογραφίες και οι πολλές καταγγελίες δημοτών, για απορριμματοφόρο που μαζεύει μαζί, έναν πράσινο κάδο και έναν μπλε κάδο ανακύκλωσης στο κέντρο της πόλης! Δηλαδή η Δημοτική αρχή Γκαράνη πετάει την ανακύκλωση που κάνουν οι πολίτες στα σκουπίδια.

Με αφορμή αυτό, το κάθε άλλο παρά μεμονωμένο περιστατικό καθώς έχουμε δεχθεί πολλές παρόμοιες καταγγελίες, ρωτήσαμε τον Δήμαρχο στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο αν είναι γνώστης αυτών των πρακτικών της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας. Για άλλη μια φορά όμως ο κ. Γκαράνης ακολούθησε την γνωστή του τακτική και δεν γνώριζε τίποτα. Για την ανευθυνότητα, την απραξία και την ανικανότητα της σημερινής Δημοτικής Αρχής ούτε κουβέντα. Με κάθε ευκαιρία η Δημοτική Αρχή μας λέει το αιώνιο επιχείρημα της. Φταίνε οι δημότες. Οι δημότες της Κομοτηνής που είναι αδιάφοροι για την ανακύκλωση, που δεν έχουν παιδεία, που ρίχνουν τα σκουπίδια τους όπου να ναι και γεμίζουν τους μπλε και τους πράσινους κάδους με κοινά σκουπίδια.

Δεν πρόκειται για μια υπόθεση που ανάγεται στην ατομική ευθύνη των πολιτών κ. Γκαράνη. Η πλειοψηφία των δημοτών έχει περιβαλλοντική συνείδηση και συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης. Αλλά μάλλον ούτε αυτό αντιλαμβάνεστε. Όπως ούτε ευθύνη των εργαζομένων είναι η ορθή συλλογή, οι οποίοι δίνουν καθημερινό αγώνα και απλά εκτελούν εντολές των πολιτικών προϊσταμένων τους. Η συλλογή και διαλογή τον ανακυκλώσιμων υλικών είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής στα πλαίσια του εθνικού και ευρωπαϊκού προγράμματος ανακύκλωσης. Όταν τα ανακυκλώσιμα υλικά, που συλλέγουν οι δημότες, καταλήγουν στον σκουπιδότοπο με ευθύνη της δημοτικής αρχής Γκαράνη, αυτό αποτελεί σοβαρότατη ηθική και νομική παράβαση».

Μέχρι τις 18:00 της Πέμπτης 27 Απριλίου η διοίκηση δεν είχε απαντήσει στις σοβαρές καταγγελίες.

Φωτογραφία-ντοκουμέντο της αντιπολίτευσης:Απορριμματοφόρο σύμμικτων μαζεύει και την ανακύκλωση

Πηγή: Διονύσης Βοργίας – xronos.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση