Με δεδομένο ότι οι παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής έχουν τεράστια έξοδα ενώ τα έσοδα εξαρτώνται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες, αναζητούν και στρέφονται σε εναλλακτικές καλλιέργειες για ένα πιο σταθερό εισόδημα
Όπως έκανε γνωστό στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής Νίκος Μποτρότσος για πρώτη φορά φέτος 20 καλλιεργητές στη Ροδόπη έβαλαν κινόα στα χωράφια τους, με κίνητρο και τη νέα ΚΑΠ
Με τη λειψυδρία να αυξάνει το κόστος άρδευσης των χωραφιών, σε μία περίοδο που όλο το τιμολόγιο καλλιέργειας έχει πάρει την ανιούσα, οι Ροδοπίτες αγρότες αναζητούν και δειλά-δειλά εφαρμόζουν εναλλακτικές καλλιέργειες. Στόχος τους είναι η εξασφάλιση ενός σταθερού κι ικανοποιητικού εισοδήματος, το οποίο δεν θα εξαρτάται άμεσα και σε τόσο υψηλό επίπεδο από εξωγενείς παράγοντες, όπως ο καιρός ή το χρηματιστήριο.
«Ψάχνουμε μία εναλλακτική καλλιέργεια, γιατί οι παραδοσιακές που έχουμε μέχρι τώρα δεν μας αποφέρουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, πόσο μάλλον το βαμβάκι όπου τα τελευταία δύο χρόνια δυστυχώς έχουμε μπει και μέσα αρκετοί παραγωγοί», περιέγραψε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής Νίκος Μποτρότσος.
Στην αναζήτηση της εναλλακτικής αυτής καλλιέργειας ήρθαν ενώπιον της κινόας, που φέτος καλλιεργείται για πρώτη φορά πιλοτικά στο νομό μας με 20 παραγωγούς και 400 στρέμματα έκτασης. Κινόα έχουν βάλει τα τελευταία χρόνια στα χωράφια τους Θεσσαλοί αγρότες, με τις αποδόσεις να ποικίλουν από 250 μέχρι 400 κιλά ανά στρέμμα. Σε κάθε περίπτωση, αναφορικά με το θρακικό κάμπο μας, τα πρώτα συμπεράσματα θα εξαχθούν στις αρχές καλοκαιριού που θα γίνει η συγκομιδή της σοδειάς.
Συμβολαιακή καλλιέργεια, κίνητρο και η επιδότηση
Η κινόα καλλιεργείται με συμβολαιακή γεωργία, με το συμβόλαιο που υπέγραψαν για φέτος οι συμπολίτες μας αγρότες να πληρώνει 50 λεπτά/κιλό, ποσό που προσφέρει μία οικονομική ασφάλεια στους καλλιεργητές, οι οποίοι δεν χρειάζεται να είναι με το ένα βλέμμα στο χωράφι και το άλλο… στο χρηματιστήριο. Ένας ακόμη λόγος που επελέγη η κινόα είναι οι χαμηλές απαιτήσεις της σε άρδευση -εάν υπάρξουν ικανοποιητικές βροχές δεν χρειάζεται πότισμα- και γενικότερα το χαμηλότερο καλλιεργητικό κόστος σε σχέση με παραδοσιακές καλλιέργειες.
Κίνητρο για τους παραγωγούς αποτέλεσε επίσης η επιδότηση, καθώς η κινόα θεωρείται καινοτόμος καλλιέργεια στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατ’ αυτό τον τρόπο επιδοτείται με περίπου 65 ευρώ/στρέμμα. «Η επιδότηση είναι το κίνητρο, αλλά εμείς σαν επαγγελματίες παραγωγοί κάνουμε την καλύτερη διαχείριση για την καλλιέργεια. Δεν είμαστε κυνηγοί επιδοτήσεων αλλά τις χρησιμοποιούμε ως μία πρόσθετη ενίσχυση», εξήγησε ο Ν. Μποτρότσος.
Από Λατινική Αμερική εισάγει η Ευρώπη
Αναφορικά με την αξία του προϊόντος, έχει χαρακτηριστεί ακόμη κι ως… θησαυρός των Ίνκας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη κι είναι ένα φυτικό προϊόν χωρίς γλουτένη με μεγάλη ζήτηση στην αγορά της Ευρώπης, η οποία όμως καλύπτεται με πλήθος εισαγωγών από τη Λατινική Αμερική. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι καλλιεργητές επενδύουν στην κινόα, με την ελπίδα ότι οι καταναλωτικές ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών μπορούν να καλυφτούν με λιγότερες εισαγωγές από τη Λατινική Αμερική.
Πηγή Διονύσης Βοργιάς-xronos.gr