Ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης αερίου (FSRU) αναμένεται να “πιάσει” Αλεξανδρούπολη για μόνιμη παραμονή 17,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμένα, σε μια περιοχή με βάθος 40 μέτρα. Θα συνδέεται με τη στεριά μέσω ενός αγωγού μήκους 28 χιλιομέτρων.
Το πλοίο που σύμφωνα με πληροφορίες θα πάρει την ονομασία “ORFEAS”, από τον αρχαίο Θρακιώτη μουσικό και ποιητή, βρίσκεται στο ναυπηγείο Keppel της Σιγκαπούρης σε αναμονή εργασιών για τη μετασκευή του, ώστε στη συνέχεια να ταξιδέψει μέσω της διώρυγας του Σουέζ προς το Θρακικό πέλαγος. Να τονίσουμε ότι το πλοίο θα πλεύσει προς την Αλεξανδρούπολη αυτοπροωθούμενο.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της GASTRADE κύριο Κωνσταντίνο Σιφναίο, το πλωτό μέσο θα έχει μήκος 300 μέτρα και αποθηκευτική ικανότητα 153.500 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου, το οποίο διατηρείται στους -160 βαθμούς κελσίου. Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά θα ανακοινωθούν αναλυτικά σε μελλοντικό χρόνο.

Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες μετασκευής και πραγματοποιηθεί η μεταφορά του ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, θα πρόκειται για το πρώτο FSRU στον Ελληνικό χώρο.
Σύμφωνα πάντα με τον κύριο Σιφναίο, τον πλωτό σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη θα προσεγγίζει ένα πλοίο κάθε δύο εβδομάδες, χωρητικότητας περίπου 145.000 – 180.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου, θα πλευρίζει side – to – side και η μεταφορά του φορτίου θα γίνεται με ειδικούς σωλήνες. Η όλη διαδικασία θα είναι “απόλυτα φιλική στο περιβάλλον και το οικοσύστημα”.
Επίσης στη συγκεκριμένη θέση που θα βρίσκεται ο σταθμός FSRU θα πραγματοποιηθούν εργασίες σύνδεσης με τις χερσαίες εγκαταστάσεις του ΑΣΦΑ (Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου) μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού. Οι εργασίες αυτές όπως και συνολικά η κατασκευή και λειτουργεία του ΑΣΦΑ λέγεται ότι θα φέρει νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Η μεταφορά φορτίων LNG προβλέπεται να ξεκινήσει περί τα τέλη του 2023 αφού έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση πλωτού σταθμού και χερσαίων εγκαταστάσεων και γίνει η σύνδεση με το σύστημα του ΕΣΦΑ (Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου).

Ο κύριος Σιφναίος υπογράμμισε ότι “Το FSRU θα μπορεί να μεταφορτώσει LNG σε μικρότερα πλοιάρια (barges) αποθηκευτικής ικανότητας 3000 – 20.000 κυβικών μέτρων. Αυτά, με τη σειρά τους, θα προσεγγίζουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και από εκεί θα προμηθεύουν LNG σε φορτηγά (truck loading) για τη μεταφορά του LNG σε πελάτες εκτός δικτύου (οι οποίοι θα διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές αποθήκευσης και αεριοποίησης). Η μεταφορά LNG μέσω τρένου, επειδή ο σιδηρόδρομος φθάνει μέχρι και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει με παρόμοιο τρόπο»
Τα φορτία LNG θα προέρχονται από οποιαδήποτε χώρα παραγωγής LNG όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ, η Αλγερία και η Αίγυπτος και το έργο μπορεί να συνδυαστεί με της χρήση της ΥΑΦΑ (Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου) που σχεδιάζεται στη Καβάλα και θα αναβαθμίσει και άλλο τον ενεργειακό ρόλο της περιφέρειας ΑΜΑΘ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ περίπου με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η μέγιστη ετήσια τεχνική δυναμικότητα αεριοποίησης του FSRU ανέρχεται σε 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Η σύνδεση του FSRU με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου θα γίνεται μέσω αγωγού μήκους 28 χιλιομέτρων.
Κλείνοντας να τονίσουμε ότι το μέγεθος και η σπουδαιότητα του έργου είναι τεράστια όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά για την ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αλήθεια ποια είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη που έχουμε εγγυημένα εξασφαλίσει για τη περιοχή μας και τους κατοίκους της; Υπάρχει μια συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση ή πάλι θα παρακολουθούμε αυτόν τον οργασμό της οικονομικής δραστηριότητας παγκόσμιου βεληνεκούς σας απλοί θεατές και σίγουρα απόντες; Ίδωμεν…