Όταν τα πλαστικά καλαμάκια αντικαταστάθηκαν από τα χάρτινα, πολλοί και πολλές ήταν εκείνοι που νόμισαν ότι θα δοθεί μια ουσιαστική λύση στην μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.
Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα, όμως, φαίνεται ότι ακόμη και τα χάρτινα καλαμάκια δεν είναι τόσο «αθώα» ως προς τις συνέπειες που έχουν στο περιβάλλον, αλλά και τον άνθρωπο.
Όπως διαπιστώθηκε σε πρόσφατη έρευνα, τα χάρτινα καλαμάκια περιλαμβάνουν μακράς διαρκείας και δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες.
Αυτές ονομάζονται υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS).
Οι ουσίες αυτές είναι περισσότερες από 4.700 και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Είναι επίσης γνωστές με το όνομα «παντοτινά χημικά».
Παράλληλα, διασπώνται πολύ αργά και μπορούν να επιμείνουν για χιλιάδες χρόνια στο περιβάλλον.
Τα υψηλότερα, λοιπόν, επίπεδα χημικών ουσιών που περιέχουν, οδηγούν στο ερώτημα σε ποιο βαθμό τα χάρτινα καλαμάκια είναι τελικά «βιοδιασπώμενα». Πάντως, συνήθως δεν μπορούν να ανακυκλωθούν τόσο εύκολα.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, τα καλαμάκια αυτά έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με τα πλαστικά καλαμάκια, λόγω της έκτασης της γης που απαιτείται για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή των φυσικών υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους.
Μπορεί, λοιπόν, η ανάγκη να μειώσουμε τα πλαστικά μίας χρήσης να είναι επιτακτική… η απάντηση, όμως, δεν είναι τόσο εύκολη όσο έμοιαζε όταν τα πλαστικά καλαμάκια αντικαταστάθηκαν από τα χάρτινα.
Πηγή: cnn.gr