Aπό το Σουφλί του Έβρου στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια τα επόμενα χρόνια .
Την ανάπτυξή της στη Θεσσαλονίκη, μέσω επένδυσης 1 εκατ. ευρώ σε κέντρο logistics που απέκτησε πρόσφατα στην περιοχή της Γέφυρας, δρομολογεί η DEKA nuts, εταιρεία ξηρών καρπών και snacks από το Σουφλί του Έβρου, που κλείνει φέτος μισό αιώνα ιστορίας.
Το επενδυτικό σχέδιο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2025, προβλέπει την επέκταση των χώρων της υφιστάμενης εγκατάστασης των 1.000 τ.μ. -που βρίσκεται σε μια συνολική έκταση 7 στρεμμάτων- ώστε να φτάσει τα 1.500 τ.μ., τη δημιουργία πρότυπων συνθηκών συντήρησης των προϊόντων με νέους ψυκτικούς θαλάμους, αλλά και διαχείρισης και διανομής.
Μάλιστα, στα πλάνα είναι και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη στέγη, ώστε η εταιρεία να καλύψει μέρος των ενεργειακών της αναγκών στην εγκατάσταση της Θεσσαλονίκης. Στόχος της εν λόγω επένδυσης είναι η δημιουργία ενός εφαλτηρίου για την περαιτέρω ανάπτυξη και εδραίωση στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια τα επόμενα χρόνια, ενώ η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, ώστε η ακριτική επιχείρηση να βρίσκεται πιο κοντά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Αυτή την περίοδο μάλιστα η DEKA nuts «τρέχει» και μια επένδυση 600.000 ευρώ για τον μηχανολογικό εκσυγχρονισμό στη μονάδα της στο Σουφλί, έκτασης 2.200 τ.μ., η οποία έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Πέραν του εργοστασίου στο 2ο χλμ. Εθνικής Οδού Σουφλίου-Αλεξανδρούπολης και τη μονάδα logistics στη Γέφυρα, η Deka Nuts διαθέτει και ένα υποκατάστημα μέσα στην πόλη του Σουφλίου, από όπου είχε ξεκινήσει ο ιδρυτής της, Αντώνης Δεληπούλιος πριν από 50 χρόνια.
Η DEKA nuts δραστηριοποιείται στη συλλογή, διαλογή και επεξεργασία ελληνικού κολοκυθόσπορου και ηλιόσπορου -που είναι και το σήμα κατατεθέν της- στο πλαίσιο συνεργασίας της με 150 παραγωγούς από τη Θράκη και δη από τον Έβρο, ενώ επίσης εισάγει πρώτες ύλες από όλον τον κόσμο, τις οποίες είτε εμπορεύεται απευθείας είτε επεξεργάζεται. Πέραν της ελληνικής αγοράς όπου βρίσκεται, πραγματοποιεί εξαγωγές στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, που αποτελούν περί το 10-15% του κύκλου εργασιών της, ενώ έχει αποστείλει προϊόντα της και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Συνολικά το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περισσότερους από 100 κωδικούς, ενώ διαθέτει ετησίως περί τους 1.200 τόνους ξηρών καρπών, εκ των οποίων το 40% είναι κολοκυθόσπορος και ηλιόσπορος.
Η ιστορία της επιχείρησης ξεκινά το 1974 με εμπνευστή τον Αντώνη Δεληπούλιο και πρώτο αντικείμενο το εμπόριο ζαχαροειδών. Σύντομα όμως, το 1977 γίνεται η είσοδος στους ξηρούς καρπούς, από μια μικρή βάση στο Σουφλί, με τον ιδρυτή της επιχείρησης να βλέπει προοπτικές στον εν λόγω κλάδο. Σταδιακά η εταιρεία αναπτύσσεται και το 1991 δημιουργεί τη μονάδα της στο 2ο χλμ
Εθνικής Οδού Σουφλίου-Αλεξανδρούπολης.
Η δεύτερη γενιά, ο Δημήτρης Δεληπούλιος με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, μπαίνει στην εταιρεία το 1997 και αναλαμβάνει τα ηνία το 2003, οδηγώντας την στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή της και στην ακόμα μεγαλύτερη επέκτασή της στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, ο Δημήτρης Δεληπούλιος, που μεγάλωσε μέσα στην επιχείρηση, θεωρεί πως οι γεύσεις και τα αρώματα των ξηρών καρπών καθόρισαν τον τρόπο με τον οποίο αγάπησε τη δουλειά αυτή. Ο ίδιος δε, σπεύδει να υπογραμμίσει την αναπτυξιακή δυναμική της DEKA nuts από τον ακριτικό Έβρο κόντρα στα εμπόδια που συχνά ορθώνει το κράτος στην επιχειρηματικότητα της περιοχής
VORIA