Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τι είναι η νόσος Πάρκινσον;
Η νόσος Πάρκινσον είναι μια εξελισσόμενη ασθένεια, κατά την οποία η απώλεια νευρικών κυττάρων σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου οδηγεί σε προβλήματα στον έλεγχο της κίνησης και πλήττει την ικανότητα του ασθενή να αντεπεξέλθει σε βασικές λειτουργίες της καθημερινής ζωής. Τα ακριβή αιτία δεν είναι γνωστά, ωστόσο θεωρείται ότι περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών και ηλικιακών παραγόντων.
Συμπτώματα
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον είναι η βραδυκινησία, η μυϊκή δυσκαμψία που δημιουργεί πόνο, ο τρόμος και τα προβλήματα ισορροπίας. Επιπλέον εμφανίζονται συχνά και μη κινητικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη, η άνοια, ο πόνος, προβλήματα ύπνου και δυσλειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος (πέψη, αρτηριακή πίεση κ.α.). Εφόσον αφορά τη δυσλειτουργία του εγκεφάλου αρμόδιος να απευθυνθούμε είναι ο νευρολόγος. Καθώς δεν υπάρχει εξέταση που να πιστοποιεί απόλυτα το Πάρκινσον θα πρέπει να είναι πολύ έμπειρος και εξειδικευμένος.
Αν και δεν υπάρχουν προληπτικές ενέργειες, η φυσική άσκηση, η κατάλληλη διατροφή, αλλά και οι συμπληρωματικές θεραπείες, η ηθική υποστήριξη και οι ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις, έχουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στην καθυστέρηση της νόσου.
Στατιστικά στοιχεία
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον στην Ευρώπη σήμερα και αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.
Είναι η δεύτερη πιο συχνά εμφανιζόμενη νευροεκφυλιστική νόσος (μετά από τη νόσο του Αλτσχάιμερ) και ο επιπολασμός της θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς αυξάνεται και το ποσοστό των ηλικιωμένων στον συνολικό πληθυσμό.
Η οικονομική επίπτωση της νόσου είναι τεράστια – το ετήσιο ευρωπαϊκό κόστος υπολογίζεται σε 12,8 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η νόσος του Πάρκινσον είναι απλά μία από τις πολλές νευροεκφυλιστικές διαταραχές, οι οποίες θα ξεπεράσουν τον καρκίνο σε συχνότητα εμφάνισης μέχρι το 2040 (ΠΟΥ 2004).
Η συνεχιζόμενη έρευνα έχει οδηγήσει σε σημαντική αποτελέσματα στον τομέα της αντιμετώπισης της νόσου, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα ώστε να μπορούμε να λέμε ότι υπάρχουν μέθοδοι που καθυστερούν αποτελεσματικά ή ακόμα και σταματούν ή εν τέλει αντιστρέφουν την πορεία της ασθένειας.
Επιδημιολογία
Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με Πάρκινσον στην Ευρώπη. Η μέση ηλικία εκδήλωσης της νόσου είναι τα εξήντα χρόνια, ενώ πάνω από ένας στους 10 ανθρώπους διαγιγνώσκεται πριν την ηλικία των πενήντα. Η νόσος του Πάρκινσον είναι πιο διαδεδομένη στους άνδρες παρά στις γυναίκες.
Πηγή: iatronet.gr