Κάθε χρόνο, στις 10 Ιουλίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ενεργειακής Ανεξαρτησίας.
H Παγκόσμια Ημέρα Ενεργειακής Ανεξαρτησίας, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Ιουλίου, έχει στόχο να προωθήσει την ενημέρωση αναφορικά με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Από το 2006 που ξεκίνησε, αποτελεί μια ετήσια υπενθύμιση για την ανάγκη ο πλανήτης να εξασφαλίσει την ενεργειακή του ανεξαρτησία, αξιοποιώντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οδεύοντας έτσι προς ένα μοντέλο μηδενικού, και σε δεύτερη φάση ιδανικά αρνητικού, ανθρακικού αποτυπώματος.
Σε πια εποχή που πλέον βιώνουμε σχεδόν καθημερινά τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, οι ΑΠΕ είναι πιο αναγκαίες από ποτέ.
Ωστόσο τα έργα των ΑΠΕ από μόνα τους δεν αρκούν για να επιτευχθεί αυτό το ”τέλειο” περιβαλλοντικό αποτέλεσμα.
Η ανάπτυξή τους πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα δράσεων και επενδύσεων που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα αλλά και τη βέλτιστη αξιοποίησή τους. Αναπόσπαστο τμήμα του πλέγματος αυτού αποτελούν τα έργα διασύνδεσης, τόσο σε εθνικό όσο και υπερεθνικό επίπεδο.
Η ύπαρξη ενός διασυνδεδεμένου δικτύου παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας -η οποία ιδανικά προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από έργα ΑΠΕ- αποτελεί ένα κομβικό βήμα προς την εξασφάλιση της πολυπόθητης ενεργειακής ανεξαρτησίας.
Επιπλέον, η διασύνδεση μπορεί να συμβάλλει στην εξομάλυνση των αιχμών και των διακυμάνσεων στην παραγωγή ΑΠΕ, καθιστώντας την ακόμα πιο αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική. Αυτό το συνδυασμένο δίκτυο αποτελεί ένα κλειδί για την επίτευξη βιώσιμων και ανεξάρτητων ενεργειακών συστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Black Sea electric cable project
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου έργου είναι το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ρεύματος της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea electric cable project), μέσω του οποίου θα διασυνδεθούν τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, το έργο προβλέπει την πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης, το οποίο θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Γεωργίας και της Ευρώπης. Στη φάση της ολοκλήρωσης, η οποία αναμένεται το 2029, ένα καλώδιο μήκους 1.195 χιλιομέτρων θα συνδέει τη Γεωργία με τη Ρουμανία δίνοντας τη δυνατότητα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να επωφεληθούν από τις διευρυμένες ευκαιρίες εξαγωγής προς τρίτες χώρες.
«Το ηλεκτρικό καλώδιο της Μαύρης Θάλασσας είναι μια νέα διαδρομή μετάδοσης γεμάτη ευκαιρίες. Αυτό το έργο θα μπορούσε να αποφέρει και στη Γεωργία, μια χώρα με ευρωπαϊκό πεπρωμένο μοίρα, μεγάλα οφέλη. Θα μπορούσε να μετατρέψει τη χώρα σε κόμβο ηλεκτρικής ενέργειας και να την ενσωματώσει στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.
Τέλος, το ηλεκτρικό καλώδιο της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους γείτονές μας στη Μολδαβία και στα Δυτικά Βαλκάνια, και φυσικά στην Ουκρανία – θα βοηθήσει στην έναρξη της ανοικοδόμησης του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας και στην ανοικοδόμηση της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
To το έργο αυτό, χρηματοδοτείται στη φάση της μελέτης σκοπιμότητας από την Παγκόσμια Τράπεζα, και έχει βαρύνουσα σημασία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι οι διασυνδέσεις δικτύων είναι ένα κομβικό εργαλείο για την επίτευξη βιώσιμων, ασφαλών και ανεξάρτητων ενεργειακών συστημάτων, καθιστώντας τις ιδιαίτερα σημαντικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη στο σύνολό τους, με με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το γεωπολιτικό ρόλο της έκαστο χώρας.
Πηγή: energyworld.gr