Search
Close this search box.

Χωροταξικό Τουρισμού: Έχουν καταθέσει προτάσεις η Περιφέρεια ΑΜΘ και οι Δήμοι του Έβρου?

Του Δ.Π.Δ.

Το νέο πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης που σχεδιάζουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού προκαλεί αντιδράσεις , προβληματισμούς και αρνητικά σχόλια αφού το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ) που διαμορφώνει το νέο τουριστικό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση είναι «μία από τα ίδια» και δεν βάζει φρένο «στη χωρικά ασύδοτη τουριστική ανάπτυξη».

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του νέου πλαισίου τουριστικής ανάπτυξης που σχεδιάζουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού είναι η προώθηση τουριστικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, για τις οποίες δίνει πράσινο φως σχεδόν παντού, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές Natura, αλλά και σε ακατοίκητα νησιά άνω των 300 στρεμμάτων, εξαιρώντας από την τουριστική εκμετάλλευση μόνο τις βραχονησίδες.

Πριν λίγες ημέρες τα αρμόδια υπουργεία ανακοίνωσαν παράταση δέκα ημερών (μέχρι την 25η Σεπτεμβρίου) στη δημόσια διαβούλευση του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που το συνοδεύει, λόγω της σημαντικής συμμετοχής. Ωστόσο η μεγάλη αυτή συμμετοχή φαίνεται να επικεντρώνεται στην κατάθεση αρνητικών σχολίων για το νέο τουριστικό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση.

Στη διαβούλευση δεν έγινε γνωστό αν η Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας-Θράκης και οι Δήμοι του Έβρου και ιδιαίτερα της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης κατέθεσαν τις προτάσεις και ενστάσεις τους ή πρωταγωνίστησαν στο έργο <η σιωπή των αμνών>. Οι πολίτες και οι φορείς του Έβρου θέλουν να πληροφορηθούν αν οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί της περιοχής έκαναν το καθήκον τους, αν ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωση τους η αδιαφόρησαν , γιατί δεν είχαν θέσεις και κριτικές απόψεις. Ο τουρισμός και η διαχείριση του έχει σημαντικές οικονομικές-κοινωνικές-περιβαλλοντικές διαστάσεις και επιπτώσεις που θα σηματοδοτήσουν , θετικά η αρνητικά, το μέλλον μας.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη δημοσιοποίηση των επιστημονικών και τεκμηριωμένων θέσεων της ΠΑΜΘ και των Δήμων του Έβρου για το χωροταξικό πλαίσιο όπως κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση.

Όπως είναι γνωστό το νέο πλαίσιο για τον τουρισμό δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση στις αρχές Ιουλίου και χωρίζει τον εθνικό χώρο σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με την τουριστική ανάπτυξη, η οποία προκύπτει με βάση τη χωρική διάρθρωση των καταλυμάτων, δηλαδή τη σχέση τουριστικών κλινών προς τον πληθυσμό, στις οποίες, όμως, δεν συνυπολογίζονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Στο κείμενο σχολίων που κατέθεσε στη διαβούλευση η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για το σύνολο του Σχεδίου, αναφέρει, ότι η παράλειψη αυτή δεν είναι μικρής σημασίας. Τονίζει ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις «από τον Ιούλιο 2023 έχουν υπερβεί σε αριθμό κλινών αυτές των ξενοδοχείων, αλλά και έχουν διαφοροποιήσει τα χαρακτηριστικά της ζήτησης. Σχεδιασμός, που δεν λαμβάνει υπόψη τις καταλυτικές αλλαγές, που συνεπάγεται για τους προορισμούς η βραχυχρόνια μίσθωση και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες τους, όπως το πρόβλημα της στέγης, είναι εκ των προτέρων ανεπαρκής και ξεπερασμένος».

Παρόλο λοιπόν που η συζήτηση για τους κινδύνους οι οποίοι προκύπτουν από τον υπερτουρισμό και για την πεπερασμένη δυνατότητα υποδομών και φυσικών πόρων σε δημοφιλείς προορισμούς είναι ανοιχτή, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού ενέταξαν πολύ μικρό αριθμό περιοχών στην κατηγορία των κορεσμένων τουριστικά. 

Στο υπό διαβούλευση σχέδιο καταγράφονται 1.034 Δημοτικές Ενότητες και στις κορεσμένες περιοχές, που χαρακτηρίζονται ως «Περιοχές Ελέγχου», περιλαμβάνονται μόνο 18 Δημοτικές Ενότητες, στις οποίες ουσιαστικά δεν μπαίνουν και μεγάλες απαγορεύσεις.

Επιτρέπεται η δημιουργία νέων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων και πέντε αστέρων. Ο περιορισμός που θέτει το σχέδιο είναι ότι το ελάχιστο εμβαδόν για την ανέγερση ξενοδοχείων θα πρέπει να ανέρχεται στα 16 στρέμματα

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση