Search
Close this search box.

ΥΠΕΝ: Εκταμίευση 25,15 εκατ. ευρώ για το FSRU Αλεξανδρούπολης

Την εντολή εκταμίευσης ποσού 25,15 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία Gastrade για το project του FSRU Αλεξανδρούπολης έδωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, πρόκειται για «εκκαθάριση-εντολή πληρωμής» του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία συνολικού ποσού 25.150.035,67 ευρώ και η δαπάνη αφορά στην 5η χρηματοδότηση για το Υποέργο 2 «Προμήθεια Υπεράκτιας Πλωτής Μονάδας Προσωρινής Αποθήκευσης και Αεριοποίησης ΥΦΑ» του έργου «Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου “ΑΣΦΑ” Αλεξανδρούπολης».

Πρόκειται δηλαδή για την πληρωμή της ευρωπαϊκής επιχορήγησης για το βασικότερο σκέλος του project, το οποίο αφορά την μετατροπή της πλωτής μονάδας FSRU. Υπενθυμίζεται ότι το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166,7 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργασίες για τη μονάδα, την προμήθεια της οποίας έχει αναλάβει η GasLog, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στα ναυπηγεία Keppel στη Σιγκαπούρη και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να αφιχθεί πλέον στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Θρακικό Πέλαγος στις 25 Νοεμβρίου. Τα ναυπηγεία Keppel, με διαδρομή πάνω από έναν αιώνα στη διεθνή αγορά θεωρούνται leader στο σκέλος της μετατροπής πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), εκφόρτωσης αποθήκευσης και παραγωγής (FPSO), καθώς και πλοίων εκφόρτωσης-αποθήκευσης (FSO)

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες για τον αγωγό διασύνδεσης στα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης.

Έτσι το όλο εγχείρημα κινείται με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου η πρώτη υποδομή FSRU στην Ελλάδα να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό, δηλαδή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι στο μετοχικό σχήμα της Gastrade συμμετέχουν ο Όμιλος Κοπελούζου, μέσω της Ελμίνας Κοπελούζου που είναι και Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας-, η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ, με ποσοστό 20% καθένας.

Το νέο ενεργειακό hub
Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης θα αποτελέσει μια νέα πύλη εφοδιασμού, διασφαλίζοντας πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα θα συμβάλει στη διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, καθώς και στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των βαλκανικών χωρών.

Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης χωρητικότητας 153.500 κ.μ. και τεχνικής δυναμικότητας 5,5 δισ. κ.μ. LNG ανά έτος, θα βρίσκεται στη θάλασσα της Θράκης, 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Αλεξανδρούπολης σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από την πλησιέστερη ακτή. Το έργο θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με αγωγό 30 ιντσών μήκους 28 χλμ. (θα αποτελείται από ένα υποθαλάσσιο τμήμα περίπου 24 χλμ και ένα χερσαίο τμήμα 4 χλμ) μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της ευρύτερης περιοχής (Ρουμανία, Σερβία, Β. Μακεδονία κ.α.)

Την ίδια ώρα, όμως, τρέχουν και οι διεργασίες για το «ΑΣΦΑ Θράκης», που θα προορίζεται για το Θρακικό Πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Έτσι και το δεύτερο FSRU βρίσκεται ήδη υπό ανάπτυξη, αφού έχει λάβει τη σχετική αδειοδότηση από τη ΡΑΕ, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί και οι περιβαλλοντικοί όροι.

Αυτή η δεύτερη πλωτή μονάδα που επίσης προωθείται από την Gastrade, θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.

Πηγή: evros24.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση