Καταβλήθηκαν 15,9 εκατ. ευρώ σε 3.543 παράκτιους αλιείς για ζημιές από λαγοκέφαλους, λεοντόψαρα και προστατευόμενα είδη
Έμπρακτη στήριξη στον παράκτιο αλιευτικό κόσμο δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την καταβολή 15,9 εκατ. ευρώ σε 3.543 αλιείς. Η οικονομική ενίσχυση αφορά ζημιές από προστατευόμενα θαλάσσια είδη, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο, που καταστρέφουν αλιευτικά εργαλεία και προκαλούν απώλειες στην παραγωγή.
Η ενίσχυση δίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα» (ΠΑΛΥΘ), Δράση 1.6.2, και προήλθε από τη συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα και του αρμόδιου Υφυπουργού Χρήστου Κέλλα. Όπως ανακοινώθηκε, από τις 4.452 αιτήσεις που αξιολογήθηκαν στην πρώτη φάση, εγκρίθηκαν 3.543, με συνολικό ποσό αποζημίωσης τα 15.916.212 ευρώ, ακατάσχετο και ήδη σε διαδικασία καταβολής.
Αποζημιώσεις για απώλειες από την κλιματική κρίση και τα ξενικά είδη
Οι ενισχύσεις αφορούν ζημιές που δεν είναι απλώς μεμονωμένες, αλλά αποτυπώνουν μια νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς λόγω της κλιματικής αλλαγής και της εξάπλωσης εισβολικών ειδών. Ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα θαλάσσιων ειδών που απειλούν άμεσα το θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά και την οικονομική επιβίωση του παράκτιου αλιευτικού τομέα.
Η δράση, όπως τόνισε ο κ. Κέλλας, χρηματοδοτείται από το ΠΑΛΥΘ με συνολικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι αιτήσεις που δεν εντάχθηκαν στην πρώτη φάση, συνεχίζουν να αξιολογούνται για επόμενη καταβολή ενίσχυσης.
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Στο πλευρό των αλιέων με πράξεις
«Με πράξεις, και όχι λόγια, στεκόμαστε στο πλευρό των αλιέων μας», δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο ευρωπαϊκό και εθνικό πόρο για την αναχαίτιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας επισήμανε πως η πολιτεία ανταποκρίνεται στις ασύμμετρες απειλές που πλήττουν την παράκτια αλιεία, με στόχο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα του κλάδου.
Η ενίσχυση αυτή αποτελεί σημαντική ανάσα για χιλιάδες οικογένειες που ζουν από τη θάλασσα, σε μια συγκυρία που η αλιεία μετατρέπεται από επάγγελμα σε καθημερινό αγώνα επιβίωσης.
Πηγή: financenews.gr