Γιατί ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, επισκέφθηκε τον ακριτικό νομό – Η ξενάγησή του στον φράκτη και το μήνυμα για θωράκιση της χώρας απέναντι στις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας.
Η επίσκεψη στον Έβρο του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θάνου Ντόκου, ο οποίος ενημερώθηκε για τα έργα επέκτασης του φράκτη (στους Ψαθάδες), έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από την κοινωνία της Θράκης και τους τοπικούς παράγοντες αλλά και την ηγεσία του στρατεύματος και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, τον Θάνο Ντόκο συνόδευε,μεταξύ άλλων, ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας Χαράλαμπος Ελευθεριάδης, ο οποίος τον ενημέρωσε και τον ξενάγησε στην περιοχή. Η ολοκλήρωση της επέκτασης του φράκτη θεωρείται βασική και για την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ικανότητας, υπό το πρίσμα μάλιστα των όσων συνέβησαν στην ελληνοτουρκική μεθόριο τον Μάρτιο του 2020.
«Κύρια απειλή για την ασφάλειά μας»
Ο πρωθυπουργικός σύμβουλος έγραψε προ μηνών ότι «η αυξανόμενη χρήση υβριδικών μεθόδων από αναθεωρητικά κράτη και άλλους δρώντες υποχρεώνουν τη χώρα μας να προσαρμόσει τον σχεδιασμό της και να αναπτύξει τις απαραίτητες ικανότητες στο πλαίσιο αυτής της νέας πραγματικότητας». Τόνισε επίσης ότι «η επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος ασφάλειας αντανακλάται και σε περιφερειακό επίπεδο»,σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα γειτνιάζει γεωγραφικά με ένα τόξο υψηλής
έντασης, κρίσεων και συγκρούσεων».
Ο κ. Ντόκος πρόσθεσε μάλιστα ότι «ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται ασφαλώς να γίνει στην κύρια υφιστάμενη απειλή για την ελληνική ασφάλεια, την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας. Παρά το γεγονός ότι επί του πεδίου παρατηρείται μια καλοδεχούμενη ύφεση, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει μεταβληθεί επί της ουσίας η στρατηγική της γειτονικής χώρας, ή ότι έχουν αμβλυνθεί σε κάποιο αξιοσημείωτο βαθμό οι αναθεωρητικές βλέψεις έναντι της χώρας μας».
Η παρουσία εκεί του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού στέλνει επίσης μήνυμα ότι το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα θέματα των παραμεθόριων περιοχών, μεριμνώντας για τη θωράκιση των συνόρων μας, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε την αλήστου μνήμης περίοδο 2015-2019. Μάλιστα, κοιτά με πολλή προσοχή και «ειδικά» θέματα, όπως αυτό που προκύπτει από τις καταγγελίες των Ελλήνων ψαράδων για την υπεραλίευση εκ μέρους τουρκικών καϊκιών με απαγορευμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρακτικές. Αυτό συνιστά βέβαια χρόνιο πρόβλημα και έχει μειώσει στο ναδίρ τα αποθέματα ψαριών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Θράκης.
Όμως, οι Τούρκοι το τελευταίο διάστημα έχουν αποθρασυνθεί· οι δε συνεχείς καταγγελίες του προέδρου του Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Δημήτρη Σαρίκα οδήγησαν σε σχετική έρευνα –
που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη λήψη καταθέσεων- εκ μέρους του Ναυτοδικείου Πειραιά.
Από τον Μάρτιο του 2020, όταν η πατρίδα μας αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα και επιτυχία την εις βάρος της υβριδικής επίθεσης εκ μέρους της Τουρκίας, έχουν γίνει πολλά. Η μεθοριακή γραμμή θωρακίζεται διαρκώς με σύγχρονα συστήματα,ενώ από το 2020 έχουν γίνει και προσλήψεις 1.000 και πλέον συνοριοφυλάκων, οι οποίοι υπηρετούν στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε η πρόσληψη άλλων 150, που θα τοποθετηθούν στο Νότιο Αιγαίο. Οι δε μεταναστευτικές ροές είναι πλέον σχεδόν μηδενικές, όπως ενημέρωσε τον περασμένο Αύγουστο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Πηγή Νίκος Χιδίρογλου-pressreader.gr