Search
Close this search box.

Τι μπορώ να κάνω με ένα πιρούνι; Η αιφνιδιαστική απάντηση του ChatGPT

Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου και του Πανεπιστημίου του Essex, τα chatbots όπως το ChatGPT είναι πιο δημιουργικά από το 90% των ανθρώπων, όταν πρόκειται να βρουν ευφάνταστες ιδέες για καθημερινά αντικείμενα όπως πιρούνια, παντελόνια και οδοντόβουρτσες.

Έξι υπερσύγχρονα bots, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT, δοκιμάστηκαν και ήταν σε θέση να παράγουν περισσότερες ιδέες σε σχέση με τους ανθρώπους, όταν τους τέθηκαν απλές ερωτήσεις σχετικά με οικιακά αντικείμενα.

Το ChatGPT πρότεινε μια σειρά από χρήσεις για τα πιρούνια, συμπεριλαμβανομένων το να φτιάξουν ένα γλυπτό, να αφαιρέσουν το κερί των αυτιών και να καθαρίσουν νύχια.

Οι οδοντόβουρτσες, από την άλλη πλευρά, προτάθηκε να χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για την απολέπιση του δέρματος και την εφαρμογή βαφής μαλλιών.

Τα ρομπότ πρότειναν επίσης πιο παράξενες ιδέες, όπως η χρήση ενός πιρουνιού για να πολεμήσει ζόμπι και να σκάψει χαρακώματα.

ChatGPT: Πολύτιμος βοηθός στη δημιουργική διαδικασία
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, είναι «πολύτιμοι βοηθοί στη δημιουργική διαδικασία», με αποτελέσματα που «δεν διακρίνονται από τους ανθρώπους». Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι τα chatbots έχουν περιορισμένες συναισθηματικές ικανότητες και δεν μπορούν να πυροδοτήσουν τη δημιουργικότητα. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι έχουν πάντα τον έλεγχο πίσω από το λογισμικό.

Αν και η μελέτη υποδηλώνει ότι τα chatbots μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργική σκέψη, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η σύνθετη σκέψη και η δημιουργικότητα είναι λιγότερο πιθανό να μηχανοποιηθούν στο εγγύς μέλλον.

Ως εκ τούτου, ορισμένες λειτουργίες απασχόλησης, όπως οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι θεραπευτές και οι επαγγελματίες υγείας που απαιτούν υψηλό βαθμό ενσυναίσθησης, συναισθηματικής νοημοσύνης και ανθρώπινης σύνδεσης, θα παραμείνουν απαραίτητες για τους ανθρώπους.

Η μελέτη έρχεται εν μέσω φόβων ότι τα chatbots όπως το ChatGPT θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο πολλές θέσεις εργασίας στις δημιουργικές βιομηχανίες, όπως το μάρκετινγκ, η εξυπηρέτηση πελατών και η πρόσληψη προσωπικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ChatGPT αντιμετώπισε πρόσφατα κριτική για ανακρίβειες, αφού φέρεται να κατηγόρησε ψευδώς έναν καθηγητή Νομικής για σεξουαλική παρενόχληση και επινόησε ψεύτικες πληροφορίες για τον καρκίνο.

Πηγή: iefimerida.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση