Search
Close this search box.

Τηλεσκόπιο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη θέλει να εγκαταστήσει η Κίνα

Αν κατασκευαστεί θα φέρει μια νέα επανάσταση στην αστρονομία.

Ένα ακόμη φιλόδοξο διαστημικό σχέδιο της Κίνας προστίθεται στο εντυπωσιακό διαστημικό πρόγραμμα που ξεδιπλώνει ο ασιατικός γίγαντας την τελευταία δεκαετία έχοντας αναδειχθεί πλέον σε δεύτερη διαστημική δύναμη πίσω από τις ΗΠΑ και με τον ρυθμό που υλοποιεί διαστημικά προγράμματα και αποστολές κάθε είδους αναμένεται σύντομα να έχει αποκτήσει στρατηγική θέση στο Διάστημα με ότι αυτό συνεπάγεται σε γεωπολιτικό επίπεδο. Άλλωστε έχει ήδη ξεκινήσει ένας μίνι Ψυχρός Πόλεμος για την απόκτηση πλεονεκτήματος στη Σελήνη ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ με τις διαστημικές υπηρεσίες των δύο χωρών να ανακοινώνουν κοινά σημεία προσεδάφισης των επανδρωμένων αποστολών που σχεδιάζουν να κάνουν τα επόμενα χρόνια  στο φεγγάρι γεγονός που αναμένεται να επιφέρει τριβές για το ποιος τελικά θα χρησιμοποιήσει αυτά τα σημεία.

Όπως έγινε γνωστό η Κίνα θέλει να δημιουργήσει μέχρι το 2026 ένα σμήνος δορυφόρων που θα είναι σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη με στόχο να δημιουργήσει ένα ραδιοτηλεσκόπιο που θα ανοίξει ένα «νέο παράθυρο» στο Σύμπαν. Το σμήνος αυτό θα αποτελείται από έναν «μητρικό» δορυφόρο και οκτώ «κόρες» όπως τις αποκαλούν οι εμπνευστές του σχεδίου. Η μητέρα θα επεξεργάζεται δεδομένα και θα επικοινωνεί με τη Γη και οι κόρες θα εντοπίζουν ραδιοφωνικά σήματα από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του Σύμπαντος αποκάλυψε ο Ξουελέι Τσεν, αστρονόμος στην Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA).

Η τοποθέτηση μιας τέτοιας διάταξης σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι θα ήταν τεχνικά πιο εφικτή από την κατασκευή ενός τηλεσκοπίου απευθείας στη σεληνιακή επιφάνεια, ένα εγχείρημα που η NASA και άλλοι διαστημικοί φορείς εξετάζουν επί του παρόντος ως ένα από τα επόμενα μεγάλα βήματα στην αστρονομία.

«Υπάρχει μια σειρά από πλεονεκτήματα στο να το κάνεις αυτό σε τροχιά αντί στην επιφάνεια, επειδή είναι μηχανικά πολύ πιο απλό. Δεν υπάρχει ανάγκη για προσεδάφιση και ανάπτυξη, και επίσης επειδή η σεληνιακή τροχιακή περίοδος είναι δύο ώρες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλιακή ενέργεια για τη λειτουργία του σμήνους που είναι επίσης πολύ πιο απλό και αποδοτικό από το να το κάνουμε στη σεληνιακή επιφάνεια» λέει ο Τσεν.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση