Τεχνητή Νοημοσύνη (Τ.Ν) και Δημόσια Διαφθορά

Γεώργιος Α. Παντελίδης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) φαίνεται να μπαίνει για τα καλά στη ζωή των ανθρώπων του δύσμοιρου αυτού πλανήτη. Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν πως η ΤΝ θα επιφέρει αλλαγές στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό βίο που θα συγκρίνονται με την μεταρρύθμιση που επέφερε στην ανθρωπότητα η Βιομηχανική Επανάσταση. Ίσως δεν βρισκόμαστε χρονικά μακριά.

Η Μηχανική Μάθηση (Machine Learning) αποτελεί ξεπερασμένη κατάκτηση για την TN. Τα Νευρωνικά Δίκτυα (Neural Networks) είναι πλέον πραγματικότητα και απομένει μόνο η εξέλιξή τους που είναι η ανάπτυξη των Συνελικτικών Νευρονικών Δικτύων (Convolutional Neural Networks). Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, πως μια μηχανή θα μπορεί να σκέφτεται σχεδόν (ή και καλύτερα) από έναν άνθρωπο καθώς θα μπορεί να διαχειρίζεται και μία τεράστια γνωστική βάση δεδομένων.

Θα πρέπει να μας φοβίζει, εμάς τους κοινούς θνητούς, αυτή η εξέλιξη;

Τίθενται βέβαια ορισμένα ζητήματα Βιοηθικής, αλλά αυτά τα ζητήματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν εφόσον τον προγραμματισμό των μηχανών θα τον κατέχουν πάντα ευφυείς άνθρωποι. Τι φοβόμαστε λοιπόν; Μήπως στην ουσία οι μόνοι που θα έπρεπε να φοβούνται από την εξέλιξη της ΤΝ στον δημόσιο βίο είναι όσοι τον διαφθείρουν για προσωπικό όφελος;

Πριν λίγες ημέρες το Ευρωβαρόμετρο κατέγραψε μια θλιβερή πρωτιά γιατην Ελλάδα. Το 98% των Ελλήνων πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στο δημόσιο βίο, ενώ το 53% δηλώνει πως αυτή έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Και σάμπως είμαστε οι μόνοι; Το 68% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η διαφθορά υπάρχει παντού.
Για να είμαστε συγκεκριμένοι: διαφθορά στα πολιτικά κόμματα, χρηματισμός πολιτικών (προσώπων και κομμάτων), διαφθορά αξιωματούχων που αναθέτουν δημόσιους διαγωνισμούς, διαφθορά σε αξιωματούχους που εκδίδουν οικοδομικές άδειες, διαφθορά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, διαφθορά στο Σύστημα Υγείας, διαφθορά στις εποπτικές αρχές, διαφθορά στις τράπεζες και άλλους οικονομικούς οργανισμούς, διαφθορά στην αστυνομία, διαφθορά στις φορολογικές αρχές, διαφθορά στα δικαστήρια. Διαφθορά, διαφθορά, διαφθορά παντού λοιπόν. Αλλά εμείς, το πόπολο, ανησυχούμε για την εισαγωγή της ΤΝ στη ζωή μας.

Πώς μπορεί να βοηθήσει όμως η ΤΝ στο θέμα της διαφθοράς;

Πολλαπλώς θα λέγαμε. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, το ευρωπαϊκά κονδύλια να αποδίδονταν εξαρχής σε όσους έχουν την ανάγκη ή το σχέδιο ανάπτυξης. Η ΤΝ θα μπορούσε άμεσα μέσω λίστας δικαιούχων να βρει τους κατάλληλους. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχουν μεσάζοντες αλλά και ούτε η σχιζοφρενική απραξία στην απορρόφηση των κονδυλίων. Αλήθεια, ποιος νοιάζεται για το γεγονός πως μόλις το 4% των διαθέσιμων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
απορροφήθηκαν για το 2022 στην Ελλάδα;
Τι θα λέγατε, επίσης, αν τους δημόσιους διαγωνισμούς έλεγχε και διέκρινε ΤΝ και όχι οι δημόσιοι ή δημοτικοί αξιωματούχοι; Άμεσα η λέξη μίζα θα έβγαινε από την εξίσωση.
Στον δικαστικό τομέα η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει τεχνικά στην άμεση διευθέτηση συγκεκριμένων δικαστηρίων, αποδομώντας τη γραφειοκρατία και την πολύχρονη καθυστέρηση αποφάσεων.

Είναι καταφανέστατο πλέον πως η ΤΝ μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ποιος, λοιπόν, θα πρέπει να φοβάται την ΤΝ; Μάλλον οι διαφθορείς και οι διεφθαρμένοι.

Άραγε οι κυβερνώντες έχουν πάρει χαμπάρι πως η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει την Πολιτεία; Με χαρά αντιλαμβάνομαι πως πράγματι η κυβέρνηση δείχνει να έχει αντανακλαστικά. Αυτή τη στιγμή 500 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα εκπαιδεύονται σε θέματα ΤΝ από την Google, με στόχο την εξοικείωσή τους και την ενίσχυση των γνώσεων τους. H πρωτοβουλία αυτή ανήκει στο Υπουργείο
Εσωτερικών και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Ίσως ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε όλοι ότι η αύξηση της παραγωγικότητας και η καταπολέμηση της διαφθοράς μπορούν να παίξουν σοβαρό ρόλο στην ευημερία αυτού του τόπου. Μένει τέτοιες πρωτοβουλίες να επεκταθούν και να εγκατασταθούν σε όλες τις δημόσιες και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες.

Καταλαβαίνω μοιάζει με ουτοπία, αλλά ας έχουμε την ελπίδα πως μια μέρα με τη βοήθεια της ΤΝ το 98% των πολιτών αυτής της χώρας θα αισθάνονται ασφαλείς στις συνδιαλλαγές τους με τη Δημόσια Διοίκηση.

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση