Τελικά το νυν ή το πρώην Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση; Ο νυν ή ο πρώην Δήμαρχος έστειλε την απόφαση στο Υπουργείο Εσωτερικών για τα περαιτέρω;
Από χθες και οι δυο δημοτικές παρατάξεις, η “Προοπτική Πολιτών” του πρώην Δημάρχου Ευάγγελου Λαμπάκη και η “Δήμος για όλους” του νυν Δημάρχου Ιωάννη Ζαμπούκη, ερίζουν και διεκδικούν την πατρότητα και τα εύσημα για το Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο καθιερώνεται και επίσημα η 14η Μαΐου, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας και ημέρα αργίας για ολόκληρο τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και όχι μόνο για την πόλη της Αλεξανδρούπολης.
Εμείς σας παραθέτουμε τα Δελτία Τύπου και των δυο παρατάξεων και τα συμπεράσματα δικά σας.
Δελτίο Τύπου Δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης:
Μετά από αίτημα του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα, η 14η Μαΐου, επέτειος της απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης από τη βουλγαρική κατοχή, καθιερώνεται και επίσημα ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας και ημέρα αργίας για ολόκληρο τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και όχι μόνο για την πόλη της Αλεξανδρούπολης, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η συγκεκριμένη ημέρα έχει ιδιαίτερη ιστορική και συμβολική σημασία για την περιοχή, καθώς τιμάται η απελευθέρωση και ενσωμάτωση του τόπου μας στον εθνικό κορμό. Με την απόφαση αυτή αναγνωρίζεται ο ενιαίος χαρακτήρας του Δήμου και αποδίδεται τιμή σε κάθε κοινότητα και οικισμό που τον απαρτίζει.
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια πράξη ενίσχυσης της συλλογικής μνήμης και τοπικής ταυτότητας.
Η 14η Μαΐου από φέτος και στο εξής θα εορτάζεται με εκδηλώσεις, παρελάσεις και δράσεις σε κάθε γωνιά του Δήμου, ενισχύοντας την ενότητα και την υπερηφάνεια των δημοτών μας.
Δελτίο Τύπου “Προοπτική Πολιτών”:
Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στη Δημοτική Αρχή που ενστερνίστηκε ένα ακόμη όραμα της παράταξής μας και του τότε Δημάρχου Ευάγγελου Λαμπάκη, έστω και με καθυστέρηση 5 χρόνων. Όμως η αυταρέσκεια του Δημάρχου και η τάση για προσωπική προβολή χτύπησαν κόκκινο.
Η θέσπιση του Καλλικράτη δημιούργησε πολλές ανισότητες και μία εξ αυτών ήταν ο εορτασμός της 14 ης Μαΐου ως ημερομηνία απελευθέρωσης μόνο του παλαιού Δήμου της Αλεξανδρούπολης σύμφωνα με το από 15-7-1956 Βασιλικό Διάταγμα (Α 178).
Έτσι στις 18 Φεβρουαρίου του 2019 με την 77η ομόφωνη μας απόφαση και στην οποία εισηγητής ήταν ο τότε Δήμαρχος κ. Λαμπάκης, αποφασίσαμε την «Καθιέρωση της επετείου της 14 ης Μαΐου ως αργία στο σύνολο του Δήμου της Αλεξανδρούπολης (Δημοτική Ενότητα Τραϊανούπολης και Δημοτική Ενότητα Φερών)». Η απόφαση αυτή πήρε την έγκριση της Αποκεντρωμένης και στάλθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών για τα περαιτέρω.
Στη 1 Σεπτεμβρίου του 2019 αποχωρήσαμε από τον Δήμο και έκτοτε και για 5 χρόνια δεν είχαμε καμιά απολύτως ενημέρωση για την πορεία του εγχειρήματος μας.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη τη μικρότητα που επέδειξε ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή, αποκρύπτοντας τα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης προσπαθώντας μάλιστα να δρέψει δάφνες για κάτι που δεν συνέλαβε ως ιδέα, μη έχοντας λάβει ή κοινοποιήσει καμία απόφαση Δ.Σ. στην θητεία της για την επίμαχη αναγνώριση. Έφτασε μάλιστα στο σημείο η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου να ξεκινά με τη φράση «Μετά από αίτημα του Δημάρχου»…. Δεν μας είπαν όμως ποιού Δημάρχου;
Είναι χαρακτηριστική η αδράνεια και αδιαφορία τους, αλλά και ο θεατρικός κομπασμός που δείχνουν όψιμα.
Έχουμε την υποχρέωση τέλος να μην αφήσουμε την ιστορία να ξεχαστεί και να παραθέσουμε τα ιστορικά δεδομένα και γεγονότα ως έχουν συμβεί, διότι με αυτούς εδώ, θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε:
Το 1361-62 μ.Χ. καταλαμβάνεται η περιοχή μας από τους Οθωμανούς.
Από τις 12 Ιουλίου έως τις 19 Ιουλίου 1913 ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Θράκη από τον Οθωμανικό ζυγό.
Τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου 1913 μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, η Συνθήκη του Βουκουρεστίου παραχωρεί τη Θράκη στους Βούλγαρους από τη 1 έως της 14 Οκτωβρίου.
Από τον Οκτώβριο του 1919 μέχρι και στις 14 Μαΐου του 1920 η Θράκη διατελεί υπό συμμαχική Διοίκηση (Γαλλικά: Thrace interalliée).
14 Μαΐου 1920 η Γάλλοι παραδίδουν το Δεδέαγατς στον Ελληνικό Στρατό και γίνεται υποστολή της σημαίας.
Στις Φέρες ο Ελληνικός Στρατός καταφθάνει στις 16 Μαΐου του 1920 εξαιτίας προβλημάτων αποβίβασης στο λιμάνι.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι το καινούργιο ΦΕΚ αριθμός φύλλου 16 από 7-2-2025 μιλάει για απελευθέρωση από τους Βούλγαρους, χωρίς να γίνεται αναφορά στους πεντέμισι αιώνες Οθωμανικού ζυγού, οι οποίοι είναι σα μην έχουν υπάρξει και απλά όπως μας ενημέρωσε η Δημοτική Αρχή, που της αρέσει κατά τα άλλα η αυταρέσκεια, τιμούμε την αποτίναξη των 5 χρόνων Βουλγαρικής «κατοχής».
Αλεξανδρούπολη 9/4/2025
Προοπτική Πολιτών
Ο επικεφαλής Νικόλαος Γκότσης