Search
Close this search box.

Τα μέτωπα στον Έβρο δεν τέθηκαν ούτε την 13η μέρα υπό έλεγχο

Τα μέτωπα στον Έβρο δεν τέθηκαν ούτε τη 13η μέρα υπό έλεγχο – διαρκώς απειλείται από ανατολικά η Ροδόπη

Οι πυρκαγιές στη Θράκη δεν έχουν τελειώσει, αντιθέτως η μάχη με την πύρινη λαίλαπα συνεχίζετε για 13η μέρα στο δάσος Δαδιάς του Έβρου, επεκτεινόμενη σε άκαυτο δάσος, προκαλώντας νέα επείγοντα «112», ενώ κι η απειλή στη Ροδόπη από το ανατολικό μέτωπο του Έβρου δεν έχει λήξει, παρά την καλύτερη εικόνα στα μέτωπα.

«Έχουμε μέτωπα δυτικά και ανατολικά της Κοτρωνιάς (Έβρου) που αυτή τη στιγμή δυστυχώς ανοίγουν, εκεί επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις» μετέφερε τη χθεσινή εικόνα μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ Κωνσταντίνος Χουβαρδάς και συνέχισε: «το δεύτερο μέτωπο που μας ανησυχεί είναι το μέτωπο Λεπτοκαρρυάς μέχρι το παλιό πυροφυλάκιο Σαπών».

Στη Ροδόπη, τα μέτωπα πηγαίνουν καλά, ενημέρωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας, με τις μικρές αναζωπυρώσεις βόρεια του Μίσχου και ανατολικά των Κασσιτερών να μην είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Δύσκολη η κατάσβεση στην Κοτρωνιά Έβρου
Πιο αναλυτικά, αναφορικά με τη μάχη στον Έβρο, ενεργά παραμένουν τα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς στις περιοχές της Λεπτοκαρυάς και ειδικότερα στη θέση Μεγάλο Ρέμα και στην Κοτρωνιά.

Το έργο της κατάσβεσης, παρά τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις -επίγειες και εναέριες- που συνεχίζουν να επιχειρούν αδιάλειπτα στην περιοχή, την Τετάρτη κατέστη ακόμη δυσκολότερο κυρίως στο πύρινο μέτωπο της Κοτρωνιάς καθώς η αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων σε νοτιάδες, από βορειοανατολικούς που έπνεαν κόντρα στις φλόγες τις προηγούμενες ημέρες, έσπρωξε χθες τη φωτιά με την πορεία της να μοιάζει ανεξέλεγκτη.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή έχουν διατεθεί για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος 11 αεροσκαφών και πέντε ελικοπτέρων.

Μήνυμα του 112 εστάλη χθες στους κατοίκους του οικισμού Γιαννούλη Έβρου προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή. «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Γιαννούλη απομακρυνθείτε προς Σουφλί. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών» ανέφερε το μήνυμα. Επίσης χθες εκκενώθηκε ο οικισμός Σιδηρώ Έβρου. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να απομακρυνθούν προς Μέγα Δέρειο.

13 μέτρα για Έβρο, χρειάζεται μέριμνα και για τη Ροδόπη
Αναφορικά με την καταγραφή κι αποκατάσταση ζημιών, τη στήριξη των πληγέντων και τις αποζημιώσεις πυρόπληκτων, από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών που επλήγησαν από πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023 στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Πρόκειται για τα εξής 13 μέτρα (κωδικοποιημένα): Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών. Αναστολή συμβάσεων εργασίας (παροχή δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχου επιδόματος, ύψους 534 ευρώ, προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων για ένα τρίμηνο). Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ. Επέκταση προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ.

Ανάλογα, όχι αντίστοιχα πάντως δεδομένης της καταστροφής, πρέπει να ληφθούν και για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ροδόπης, με έμφαση στα χωριά του πρώην Δήμου Σώστη, στην ανατολική πλευρά του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών και στον ορεινό όγκο του Δήμου Κομοτηνής.

Πηγή: xronos.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση