Search
Close this search box.

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι θα λειτουργήσει Τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή, ο πρύτανης Φώτης Μάρης

Πράσινο «φως» έδωσε το Υπουργείο στο Τμήμα Ψυχολογίας Διδυμοτείχου, αναμονή από μέρα σε μέρα για το εάν θα προχωρήσει το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 το Τμήμα Εργοθεραπείας στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Κομοτηνής

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι θα λειτουργήσει Τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή, παρουσιάστηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) Φώτης Μάρης, μιλώντας στον Δήμο Μπακιρτζάκη. Ο πρύτανης κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη διάταξη του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων με την οποία ιδρύεται επίσημα Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο στη Σχολή Επιστημών Αγωγής με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Κατ’ αυτό τον τρόπο, το Διδυμότειχο γίνεται η πέμπτη πόλη του ΔΠΘ, μετά από Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Πράσινο «φως» για την Ψυχολογία
Σύμφωνα με τη διάταξη, αποστολή του Τμήματος Ψυχολογίας είναι η άρτια θεωρητική κατάρτιση των φοιτητών στους σημαντικότερους κλάδους της Ψυχολογίας, η εξοικείωσή τους με τις βασικές αρχές και μεθόδους της ψυχολογικής έρευνας, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους για την κατανόηση και ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, καθώς και η ανάπτυξη και προώθηση της επιστήμης της Ψυχολογίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το Τμήμα Ψυχολογίας δύναται να οργανώνει προγράμματα σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου. Ο πρώτος κύκλος σπουδών διαρθρώνεται σε οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα. Η έναρξη λειτουργίας των προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας τελεί υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης πιστοποίησής τους από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Στο Τμήμα Ψυχολογίας συνιστώνται 8 θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Έως την πλήρωση των θέσεων, οι εκπαιδευτικές ανάγκες του Τμήματος Ψυχολογίας καλύπτονται από μέλη ΔΕΠ, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού άλλων Τμημάτων του ΔΠΘ με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με το επιστημονικό πεδίο του Τμήματος. Για τις ανάγκες διοικητικής και γραμματειακής υποστήριξης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του Τμήματος Ψυχολογίας συνιστάται νέα οργανική μονάδα (Γραμματεία Τμήματος), η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος. Μέχρι το Τμήμα Ψυχολογίας να καταστεί αυτοδύναμο, ορίζονται προσωρινή συνέλευση Τμήματος, προσωρινός πρόεδρος και προσωρινός αντιπρόεδρος.

Φ. Μάρης: Έχουμε επιχειρήματα και δεδομένα
Τι μέλλει γενέσθαι όμως με το Τμήμα Εργοθεραπείας που έχει εξαγγελθεί ότι θα λειτουργήσει στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) με έδρα την Κομοτηνή, που μέχρι στιγμής έχει μόνο ένα τμήμα, το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ);

Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρύτανης Φώτης Μάρης αναγνώρισε ότι η νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνει μόνο το Τμήμα Ψυχολογίας Διδυμοτείχου «άρα διανύουμε μόνο τον μισό δρόμο» όπως σχηματικά διαπίστωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η σωστή λύση είναι να συμπεριληφθούν και τα δύο Τμήματα μαζί, γι’ αυτό ακριβώς από την Παρασκευή βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους, με επικεφαλής την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, που γνωρίζει όλες τις παραμέτρους».

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υπογράμμισε ο πρύτανης, εμμένει στο αίτημά του να λειτουργήσει άμεσα το Τμήμα Εργοθεραπείας, γιατί στη ΣΕΦΑΑ υπάρχουν υποδομές κι ανθρώπινο δυναμικό που μπορούν να το στηρίξουν από την πρώτη στιγμή. «Παραθέτουμε όλα τα επιχειρήματα και όλα τα δεδομένα» τόνισε λέγοντας χαρακτηριστικά πως το ΔΠΘ είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμο να λειτουργήσει το Τμήμα.

«Οπότε επιμένουμε, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, νομίζω μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε τις οριστικές αποφάσεις και την όποια νομοθέτηση» σημείωσε, ζητώντας από το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει ακριβώς στα ίδια βήματα που ανακοίνωσε για το Τμήμα Ψυχολογίας Διδυμοτείχου.

Παρών στη Σύνοδο Πρυτάνεων
H 102η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων διεξήχθη από τις 20 έως τις 23 Μαρτίου στην Κέρκυρα με φυσική παρουσία, αλλά και με δυνατότητα συμμετοχής μέσω τηλεδιάσκεψης, με διοργανωτή το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και προεδρεύοντα τον πρύτανη Ανδρέα Φλώρο και με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, που εκπροσώπησε η υπουργός Νίκη Κεραμέως κι ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος μεταξύ άλλων.

Παρών ήταν κι ο πρύτανης ΔΠΘ Φώτης Μάρης, ο οποίος ενημέρωσε πως στις εργασίες της Συνόδου αναλύθηκαν αρκετά ζητήματα, εκ των οποίων τα εξής: Η αναγκαιότητα εξασφάλισης νέων πιστώσεων ειδικά για το διοικητικό προσωπικό.

Η εύρυθμη συνέχιση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων με κύριο το ΕΣΠΑ κι η σωστή και γρήγορη έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου, καθώς επίσης έργα και χρηματοδοτήσεις που προχωρούν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

Ο αντισεισμικός έλεγχος κτιρίων και κατασκευών, όπου θα γίνει μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που θα ελέγξει εκτός από σχολεία και δημόσια κτίρια και τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις. Πάντως «δεν έχουμε σημαντικά ζητήματα» στις υποδομές του ΔΠΘ, είπε χαρακτηριστικά ο Φώτης Μάρης, εξηγώντας ότι έχουν γίνει ήδη έλεγχοι σε συνεργασία με καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.

Παράλληλα, συζητήθηκαν άλλα ζητήματα αναπτυξιακού, στρατηγικού, ακαδημαϊκού, εργασιακού και οικονομικού χαρακτήρα, όπως η πρόσφατη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων από την κυβέρνηση, που είναι μεν αυξημένη ωστόσο και πάλι δεν επαρκεί πλήρως για την κάλυψη των αναγκών.

Πηγή: xronos.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση