Search
Close this search box.

Στις παραλίες της Θράκης πανευρωπαϊκή έρευνα υδάτων

Γεώργιος Συλαίος, καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος: «Θα αναλυθούν φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του νερού και του εδάφους, ατμοσφαιρική ρύπανση, το γονιδίωμα των φυτών, φυτικών και ζωικών οργανισμών τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα»

Η πρώτη μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα μέσω του προγράμματος TREC ήρθε και στη Ροδόπη και αφορά τη μελέτη της ανθρώπινης επίδρασης στις θάλασσες, μας εξήγησε ο καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Γιώργος Συλαίος, που μαζί με την ομάδα και τους συνεργάτες του βρέθηκαν χθες στην παραλία του Ιμέρου.

Δεκαοκτώ μήνες μετά την έναρξη της δειγματοληψίας κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού, της Βαλτικής, της Βόρειας Θάλασσας και της Μεσογείου, η ερευνητική αποστολή TREC –Traversing European Coastlines, έφτασε στον τελευταίο σταθμό της, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Το TREC είναι η πρώτη πανευρωπαϊκής κλίμακας έρευνα που μελετά τα παράκτια οικοσυστήματα και την απόκρισή τους στις ανθρώπινες πιέσεις. Οι θάλασσες και οι ακτές μας φιλοξενούν μια εξαιρετικά πλούσια ποικιλία ζωής και διαδραματίζουν κρίσιμους ρόλους στη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα των ευρύτερων οικοσυστημάτων.

Ωστόσο, οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες οδηγούν στην επιταχυνόμενη απώλεια της γενετικής ποικιλότητας των ειδών και στην καταστροφή των οικοσυστημάτων. Με την συστηματική δειγματοληψία κατά μήκος των ακτών όλης της Ευρωπαϊκής ηπείρου, η αποστολή TREC θα προσφέρει στη βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα οικοσυστήματα ανταποκρίνονται στις φυσικές και ανθρωπογενείς προκλήσεις.

Η αποστολή TREC συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL), σε συνεργασία με το Tara Ocean Foundation, την ομάδα Tara OceanS και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Βιολογίας (EMBRC). Στο έργο συμμετέχουν και συμβάλλουν περισσότερες από 150 ερευνητικές ομάδες από 70 ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια προερχόμενα από 21 Ευρωπαϊκές χώρες.

Με την υποστήριξη του ΔΠΘ
Στην Περιφέρεια ΑΜΘ οι δράσεις της αποστολής TREC υποστηρίζονται από το Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η αποστολή συνδυάζει ερευνητικές δράσεις στην ξηρά και στη θάλασσα με ένταση και κλίμακα που δεν έχει μελετηθεί ως σήμερα. Στην ΠΑΜΘ, η αποστολή του TREC θα χρησιμοποιήσει κινητά εργαστήρια για να συλλέξει δείγματα νερού, εδάφους, ιζήματος και αέρα στις ακτές Ιμέρου, Βιστωνίδας, Μοναστηρακίου και Ν. Καρβάλης. Η ερευνητική ομάδα θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ΔΠΘ, στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων Ξάνθης (κτήρια Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής & Τεχνολογίας).

Πάνω από 5.000 αναλύσεις σε κάθε δείγμα
Το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουλίου οι έρευνες συνεχίστηκαν στην παραλία Ιμέρου στη Ροδόπη. «Ο στόχος είναι να καταγράψουμε περιοχές και παραλίες, τυπικές, αντιπροσωπευτικές του πλούτου των παραλιών που διαθέτει η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η περιφέρειά μας. Και βέβαια να δούμε διαφορετικού τύπου ανθρώπινες πιέσεις, δηλαδή ανθρώπινες πιέσεις που μπορεί να σχετίζονται με τον τουρισμό, μπορούν να σχετίζονται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την ιχθυοκαλλιέργεια (στην περίπτωση της Βιστωνίδας) ή την χημική βιομηχανία (στην περίπτωση της Καρβάλης)», δήλωσε ο καθηγητής Γεώργιος Συλαίος.

Από τα δείγματα που θα ληφθούν θα γίνουν περίπου 5.000 χημικές αναλύσεις στο καθένα. «Θα αναλυθούν φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του νερού και του εδάφους, ατμοσφαιρική ρύπανση, το γονιδίωμα των φυτών, φυτικών και ζωικών οργανισμών τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα», καθώς επίσης και φαρμακευτικές ουσίες και φυτοφάρμακα τα οποία βρίσκονται σε πάρα πολύ χαμηλές ποσότητες, καθώς και ουσίες που είναι επίμονες και έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν καρκίνο. «σε γενικές γραμμές θα μαζευτούν 60.000 δείγματα από όλη αυτή τη δουλειά», ενημέρωσε καταληκτικά ο καθηγητής.

Πηγή: Δήμος Μπακιρτζάκης- xronos.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση