Search
Close this search box.

Στην Αλεξανδρούπολη το Φοιτητικό Φεστιβάλ Ταινιών Wandering Film Panorama

Το φοιτητικό φεστιβάλ ταινιών Wandering Film Panorama επιστρέφει, από τις 12 ως τις 14 Μαΐου, στην Αλεξανδρούπολη! Το Wandering Film Panorama είναι μία τριήμερη γιορτή της έβδομης τέχνης και μία νεανική προσέγγιση στο πρότυπο των μεγάλων παγκόσμιων φεστιβάλ. Πρόκειται για πρωτοβουλία των Φοιτητικών Κινηματογραφικών Λεσχών της Ξάνθης, της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης και όπως προδίδει ο τίτλος του το φεστιβάλ ταξιδεύει κάθε χρόνο από πόλη σε πόλη, με την υπόσχεση καμία διοργάνωση να μην είναι ίδια με την προηγούμενη. Τον Απρίλιο του 2019 πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη και στέφθηκε με επιτυχία, ενώ η δεύτερη διοργάνωσή του είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2020, στην Κομοτηνή, όμως αναβλήθηκε επ’ αόριστον εξαιτίας της πανδημίας. Το «ταξίδι» παραμένει χαρακτηριστικό και στην ίδια την πόλη που αναλαμβάνει τη διοργάνωση, αφού κάθε προβολή λαμβάνει χώρα σε διαφορετικό χώρο.

Τις ημέρες της διοργάνωσης πραγματοποιούνται προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους. Γίνεται προσπάθεια δημιουργίας μιας πλατφόρμας μέσω της οποίας νέοι, και όχι μόνο, θα γνωρίσουν την μαγεία του κινηματογράφου αλλά και θα δοθεί σε καινούριους και καταξιωμένους σκηνοθέτες η ευκαιρία να προσεγγίσουν ένα τοπικό κοινό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών:

Παρασκευή 12 Μαΐου
Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

19.30: Μπιγκ Χιτ (2012)

Στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει τα αίτια της αυτοκτονίας ενός συναδέλφου του, ο υπαστυνόμος Αριστείδης Κορμάς θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια εφιαλτική περιπέτεια, όπου οργανωμένο έγκλημα και αστυνομία αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Βασισμένη στο κλασικό φιλμ νουάρ του Fritz Lang, «The Big Heat».
Σκηνοθεσία: Κάρολος Ζωναράς

21.15: Shoplifters (2018)

Μια φτωχή οικογένεια που τα βγάζει πέρα με λίγες δουλειές και μικροκλοπές παίρνει ένα κορίτσι υπό την προστασία της, μέχρι που ένα απρόβλεπτο γεγονός αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά και βάζει σε κίνδυνο τους δεσμούς που τους ενώνουν.
Σκηνοθεσία: Hirokazu Kore’eda

Σάββατο 13 Μαΐου
Αμφιθέατρο Δήμητρας (παλιό νοσοκομείο)

19.30: Το Γάλα (2011)

Μία τριμελής οικογένεια από την Τιφλίδα, επιβιώνει σε ένα μικρό σπίτι στην Αθήνα. Ο μεγάλος γιος βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον γάμο με την αγαπημένη του. Ο μικρότερος γιος προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του και να βρει την κατάλληλη χημεία μεταξύ του κόσμου των ενήλικων και αυτού που έχει στο (μικρό) μυαλό του. Και ανάμεσα σ’ αυτή την ανισορροπία βρίσκεται η μάνα, που κατηγορεί τον εαυτό της πως αυτή ευθύνεται για το «πρόβλημα» του μικρού της γιου καθώς δεν είχε γάλα να τον θηλάσει όταν ήταν μικρός.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σιουγας

21.15: Die Welle (2008)

Όταν συνειδητοποιεί, ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας της Ιστορίας, προκαλούν αφόρητη ανία στους μαθητές του, ένας νεαρός καθηγητής, προτείνει την εφαρμογή ενός ιδιότυπου πειράματος, που προβλέπει συγκρότηση μιας ελίτ με μυστικούς κώδικες, σκληρή πειθαρχία και υψηλούς στόχους. Οι μαθητές θα οδηγήσουν το πείραμα σε απόλυτη επιτυχία και, χωρίς να το καταλάβουν, θα αρχίσουν να υποκύπτουν στη διακριτική γοητεία του φασισμού.
Σκηνοθεσία: Dennis Gansel

Κυριακή 14 Μαΐου
Αμφιθέατρο Δήμητρας (παλιό νοσοκομείο)

19.30: Love You More Than Peanut Butter (2022)

Σε ένα skate park, ο clingy έφηβος Χάρης προσπαθεί απελπισμένα να πείσει τον κολλητό του να μιλήσει στο crush του, τον πιο hot skater του πάρκου. Όμως ξεπερνάει τα όρια και θέτει τη φιλία τους σε κίνδυνο.
Σκηνοθεσία: Αριάδνη-Αγγελική Θυφρονίτου – Λήτου

19.40: City of God (2002)

Η City of God, είναι ένας από τους φτωχότερους καταυλισμούς στο Rio de Janeiro. Κατά τρόπο ειρωνικό ο Θεός απουσιάζει από τον τόπο αυτό, όπου η παιδική εγκληματικότητα ανθεί και η συμμετοχή σε συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών φαντάζει να είναι ο μοναδικός τρόπος για την επιβίωση. Το City of God είναι η ιστορία του Sandro Cenoura που πιστεύει ότι το πάθος του για τη φωτογραφία μπορεί να αποτελέσει το εισιτήριό που θα τον οδηγήσει μακριά από αυτόν τον τόπο, h ιστορία του Ze Pequeno που από μικρός είχε μια μακάβρια σχέση με τη βία και το θάνατο, οι ιστορίες όλων εκείνων των ανθρώπων που ζουν και πεθαίνουν σε αυτόν τον καταυλισμό.
Σκηνοθεσία: Fernando Meirelles

22.00:CLOSING PARTY στο Ανοιχτό Αναγνωστήριο (οδός Καβύρη)

Η είσοδος είναι ελεύθερη και στις προβολές θα διατίθενται δωρεάν ποπκόρν.

Πηγή: gnomionline.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση