Κουμπώνουν ένα-ένα το κομμάτια γύρω από τη μεγάλη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάζεται στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Πρόκειται για τη μονάδα ισχύος 840MW, της ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΑΕ, που προωθούν από κοινού η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Damco Energy.
Πιο συγκεκριμένα εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για την κατασκευή και λειτουργία του έργου:
Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης για τη διασύνδεση του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού “ΘΗΣ ΕΒΡΟΥ Ι”, της εταιρείας “ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΑΕ”, που θα εγκατασταθεί στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης (ΚΥΤ Έβρου Ι) με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΥΤ Νέας Σάντας).
Το έργο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) με τον ΣΠΗΕΣΣ, συνολικού μήκους περίπου 28 km και διέρχεται από τους Δήμους Μαρωνείας-Σαπών, Αρριάνων και Αλεξανδρούπολης και αντίστοιχα τις Δημοτικές Ενότητες (Δ.Ε.) Σαπών, Δ.Ε. Αρριάνων, και Δ.Ε. Αλεξανδρούπολης, της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Ροδόπης και Π.Ε. Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Κατασκευή δύο Γ.Μ. 400 KV απλού κυκλώματος σύμφωνα με την προδιαγραφή TR-5 του ΑΔΜΗΕ. Οι δύο Γ.Μ. 400 kV ΚΥΤ Ν.ΣΑΝΤΑΣ– ΚΥΤ ΕΒΡΟΥ Ι (Ι) & ΚΥΤ Ν.ΣΑΝΤΑΣ – ΚΥΤ ΕΒΡΟΥ Ι (ΙΙ), έχουν αρχή το ΚΥΤ 400 kV Ν. ΣΑΝΤΑΣ και καταλήγουν στο νέο ΚΥΤ 400 kV ΕΒΡΟΥ Ι.
Το συνολικό μήκος των Γραμμών Μεταφοράς είναι:
28.353,31 m για την Γ.Μ. 400 kV ΚΥΤ Ν.ΣΑΝΤΑΣ– ΚΥΤ ΕΒΡΟΥ Ι (Ι)
28.260,69 m για την Γ.Μ. 400 kV ΚΥΤ Ν.ΣΑΝΤΑΣ– ΚΥΤ ΕΒΡΟΥ Ι (ΙΙ).
Η μονάδα
Οι εργασίες για την κατασκευή της μονάδας ξεκίνησαν στις αρχές του 2023.
Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα συνδέεται απευθείας με την, υπό κατασκευή, Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) της Gastrade, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με δυνατότητες τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς αλλά και των γειτονικών χωρών.
Η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, θα συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τη μετάβαση στην παραγωγή ενέργειας χαμηλών ρύπων. Ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται στη μονάδα έχει δυνατότητα για καύση υδρογόνου και μπορεί να λειτουργεί με μεικτό καύσιμο.
Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025. Θα είναι συνδυασμένου κύκλου και θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 840 MW, δηλαδή περίπου όση η καθαρή ισχύς 3 υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Λόγω δε του υψηλότατου βαθμού απόδοσης της, θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα τιμών.
Πηγή: ypodomes.com