Η διάταξη που επιζητά την απόψυξη των αλιευμάτων για τη ζύγιση θέτει σε κίνδυνο, λένε οι επαγγελματίες, ευπαθή αλιεύματα, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα
Έτοιμοι για κινητοποιήσεις είναι οι αλιείς σε όλη τη χώρα, καθώς η διάταξη της κυβέρνησης για υποχρεωτική ζύγιση των αλιευμάτων τους πριν τη φόρτωση έχει φέρει αναταραχή στον κλάδο.
Κατά την πάγια τακτική, οι αλιείς παγώνουν τα ψάρια πριν τα φορτώσουν για υγειονομικούς λόγους, ωστόσο η διάταξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τους οδηγεί στο να πρέπει να ζυγίζουν τα ψάρια τους αποψυγμένα, δημιουργώντας ένα μεγάλο ζήτημα συντήρησης και διατροφικής ασφάλειας, αφού τα ψάρια είναι ένα ευπαθές προϊόν.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή οδηγία, ορίζεται η υποχρεωτική ζύγιση αλιευτικών προϊόντων κατά την εκφόρτωση, πριν την αποθήκευση, μεταφορά ή πώληση.
Παράλληλα καθιερώνεται το μητρώο ζύγισης, το οποίο περιλαμβάνει τις έντυπες δηλώσεις καταγραφής ζύγισης, καθώς και την καταχώρηση του αποτελέσματος αυτής στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών δραστηριοτήτων.
Ωστόσο η ζύγιση εντός του σκάφους, ειδικά στα σκάφη τύπου γρι-γρι που αλιεύουν γαύρο και σαρδέλα, οδηγεί τους ψαράδες να αποκωδικοποιήσουν έναν δυσεπίλυτο γρίφο, μιας και τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι ιδιαίτερα ευπαθή και είναι πρακτικά αδύνατο να αποψυχθούν για να ζυγιστούν αφού με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν στην εξίσωση υγειονομικά κριτήρια.
«Δεν μπορεί να σπάσει η ψυκτική αλυσίδα»
Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αλιέων γρι-γρι Κωνσταντής Παγώνης, «ως επί το πλείστον εμείς τα αλιεύματα τα ζυγίζουμε αφού φτάσουμε στο λιμάνι», ενώ όπως λέει «είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα αλιευτικά σκάφη γιατί είναι υγειονομικά επικίνδυνο αυτό που ζητείται από τη νομοθεσία».
Ο κανονισμός, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, λέει πως το ψάρι πρέπει να αποψύχεται ώστε να ζυγίζεται το καθαρό του βάρος.
Όμως αυτό πρακτικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα γρι-γρι, αφού οι αλιείς καλούνται να σπάσουν τη λεγόμενη ψυκτική αλυσίδα.
«Η πρακτική που ακολουθούμε είναι να παγώνουμε το ψάρι αφού το αλιεύσουμε, δεν μπορεί να αλλάξει αυτό», σημειώνει ο κ. Παγώνης.
Εκτός όλων των άλλων η ζύγιση στο σκάφος επιφέρει και άλλα προβλήματα, όπως τα έντονα καιρικά φαινόμενα ή την καθυστέρηση στην αποθήκευση των αλιευμάτων στα ιχθυοκιβώτια.
Μάλιστα τονίζει, πως ο ευρωπαϊκός κανονισμός αναφέρει ότι η ζύγιση μπορεί να γίνεται μέσα στην ιχθυόσκαλα με τα ψάρια να έχουν μπει στον πάγο.
«Τα ψάρια εμείς τα ζυγίζουμε, είναι κάτι που το θέλουμε, υπάρχει μια απόκλιση της τάξης του 5% με 10%, ωστόσο οι ζυγίσεις είναι ακριβείας», εξηγεί ο κ. Παγώνης.
Το αυστηρό πλαίσιο και η απάντηση της κυβέρνησης
Σημειώνεται ότι το σύστημα επιβολής μορίων για τους παραβάτες με το point system που έχει υιοθετηθεί είναι ιδιαίτερα αυστηρό.
Κατά την τροποποιημένη υπουργική απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστου Κέλλα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης αφού επιβληθούν πρόστιμα και μπουν μόρια ποινής, στη μία περίπτωση προβλέπεται η αυτόματη αναστολή της αλιευτικής άδειας, όταν ο αριθμός των μορίων που καταλογίζονται στον κάτοχο της αλιευτικής άδειας σκάφους είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 18, 36, 54, 72 μορίων για περίοδο 2, 4, 8 και 12 μηνών αντίστοιχα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση προβλέπεται η οριστική αυτόματη ανάκληση της αλιευτικής άδειας του σκάφους, όταν ο αριθμός των μορίων που καταλογίζονται στον κάτοχο της αλιευτικής άδειας σκάφους είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 90 μορίων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, για το θέμα που κατέθεσε τον περασμένο Ιανουάριο στη Βουλή ο βουλευτής Πιερίας του κόμματος Νίκη, Κομνηνός Δελβερούδης, υποστήριξε ότι η υποχρεωτική ζύγιση ακολουθεί ουσιαστικά το ενωσιακό δίκαιο, ενώ σημείωσε ότι οι κυβερνήτες των αλιευτικών σκαφών είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με αυτού του είδους τις καταγραφές.
Παράλληλα, αναφερόμενος στα γρι-γρι, είπε ότι «αυτά τα σκάφη κατά κανόνα εκφορτώνουν σε τυποποιημένα κιβώτια, σε φελιζόλ των τριών, πέντε ή έξι κιλών. Αν δηλαδή, ένα γρι-γρι καταπλεύσει στο λιμάνι για να εκφορτώσει εκατό τελάρα γαύρο, αναγνωρίζουμε βεβαίως, ότι θα ήταν μη ρεαλιστικό να έρθουμε και να του πούμε ότι πρέπει να ζυγιστούν όλα τα ψάρια. Έτσι, με την υπουργική απόφαση λέμε ότι και με βάση την ανάλυση κινδύνου που έχει γίνει, στο συγκεκριμένο γρι-γρι πρέπει να ζυγιστούν τυχαία οκτώ κιβώτια».
Πηγή: voria.gr