Έχουν περάσει 38 χρόνια από την ημέρα που έρχεται στο φως της δημοσιότητας το πρώτο βίντεο από το ναυάγιο του Τιτανικού, έναν χρόνο μετά τον εντοπισμό του στον βυθό. Οι εικόνες είναι μαγικές: με ιδιαίτερες λεπτομέρειες – για τα μέσα της εποχής – διακρίνονται οι μεγαλεπήβολες σκάλες, ένας πολυέλαιος που είχε καλυφθεί πια με κοράλλια. Οι εξερευνητές εντόπισαν μπουκάλια με σαμπάνια, την ξυλόσομπα του πλοίου, αλλά και τα χρηματοκιβώτια. Αποφάσισαν να μην «πειράξουν» τίποτα, παρά μόνο να καταγράψουν την εικόνα του ναυαγίου 74 χρόνια μετά τη βύθιση του θρυλικού πλοίου.
Ο Robert Ballard εντόπισε το ναυάγιο του Τιτανικού το 1985, 350 μίλια νοτιοανατολικά του Newfoundland και 13.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Ο Ballard, ερευνητής στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης, είχε τη βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο εγχείρημά του, το οποίο του προμήθευσε το Argo, μια συσκευή σόναρ υψηλής ανάλυσης και υποβρύχιο φωτογραφικό υλικό. Την επόμενη χρονιά, ο Ballard επέστρεψε στο ναυάγιο, αυτή τη φορά για να βουτήξει στον βυθό με ένα υποβρύχιο σκάφος που ονομάζεται Alvin και να αποκτήσει φωτογραφικό υλικό του πλοίου – φάντασμα. Και τα κατάφερε!
Τιτανικός: Το πρώτο και συνάμα τελευταίο ταξίδι
Στις 10 Απριλίου 1912 ο Τιτανικός σαλπάρει για το πρώτο και τελευταίο συνάμα ταξίδι, γράφοντας μία από τις μελανότερες σελίδες στη ναυτική παγκόσμια ιστορία. Ο Τιτανικός, το βρετανικό επιβατηγό υπερωκεάνιο που ανήκε στον στόλο της White Star Line, βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό πέντε ημέρες μετά τον απόπλου, στις 15 Απριλίου 1912 μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο. Η βύθισή του, προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 1.505 ατόμων. Στο παρθενικό του ταξίδι μετέφερε 2.224 επιβάτες και πλήρωμα.
Με πλοίαρχο τον Έντουαρντ Τζων Σμιθ, οι επιβάτες του περιελάμβαναν μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, καθώς και εκατοντάδες μετανάστες από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, τη Σκανδιναβία και άλλες περιοχές σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι αναζητούσαν μια καινούρια ζωή στη Βόρεια Αμερική. Οι εγκαταστάσεις της πρώτης θέσης είχαν σχεδιαστεί για να αποτελέσουν την κορωνίδα της άνεσης και της πολυτέλειας, με ένα γυμναστήριο, πισίνα, βιβλιοθήκες, ακριβά εστιατόρια και πολυτελείς καμπίνες. Ένας ασύρματος τηλέγραφος φρόντιζε τις ανάγκες των επιβατών και χρησίμευε επίσης για επιχειρησιακή χρήση. Αν και ο Τιτανικός είχε προηγμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας, όπως στεγανά διαμερίσματα και ενεργοποιούμενες εξ αποστάσεως υδατοστεγείς πόρτες, δεν υπήρχαν αρκετές σωστικές λέμβοι για όλους όσους επέβαιναν στο πλοίο, λόγω παρωχημένων κανόνων ναυτικής ασφάλειας. Ο Τιτανικός είχε αρκετές λέμβους μόνο για 1.178 άτομα, προτού κατευθυνθεί δυτικά προς τη Νέα Υόρκη. Στις 13 Απριλίου το πλήρωμα κατάφερε να σβήσει μια φωτιά που είχε ξεσπάσει στις μηχανές του πλοίου. Για να την σβήσουν χρειάστηκε να μεταφέρουν πολλούς τόνους κάρβουνου από την μία πλευρά στην άλλη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το πλοίο να παρουσιάσει μια μικρή κλίση 3 μοιρών προς την αριστερή πλευρά του πλοίου(port side). Έτσι χάρη σε αυτή την κλίση του πλοίου καθώς μια γυναίκα κατέβαινε από την μεγάλη σκάλα έπεσε και έσπασε το πόδι της.
Στις 14 Απριλίου 1912, μετά από τέσσερις ημέρες διάσχισης και 375 μίλια (600 χλμ.) νότια της Νέας Γης, συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στις 11:40 μ.μ. ώρα πλοίου. Η παταγώδης σύγκρουση προκάλεσε κάμψη προς τα μέσα στις πλάκες του κύτους του Τιτανικού κατά μήκος της δεξιάς πλευράς (starboard) και διέρρηξε 5 από τα 16 υδατοστεγή διαμερίσματα, εκθέτοντάς τα στη θάλασσα. Εν τω μεταξύ, οι επιβάτες και μερικά μέλη του πληρώματος επιβιβάστηκαν σε σωστικές λέμβους, πολλές από τις οποίες κατέβηκαν στη θάλασσα μερικώς φορτωμένες, λόγω ανεπαρκούς συντονισμού και ενός φόβου αρκετών επιβατών να επιβιβαστούν σε αυτές. Ένας δυσανάλογος αριθμός ανδρών έμεινε στο πλοίο, επειδή ακολουθήθηκε ένα πρωτόκολλο «πρώτα γυναίκες και παιδιά» από μερικούς αξιωματικούς που φόρτωναν τις βάρκες. Λίγο πριν τις 2:20 π.μ. το πλοίο έσπασε στα δύο λόγω της πίεσης του νερού στο μπροστινό μέρος και άρχισε να βυθίζεται ταχύτερα, με περισσότερα από χίλια άτομα ακόμη εν πλω. Κατά την διάρκεια της βύθισης, οι τσιμινιέρες (φουγάρα) του πλοίου αποκολλήθηκαν (ενδεχομένως σκοτώνοντας όσους βρίσκονταν κοντά σε αυτές). Μία ώρα και είκοσι λεπτά αφότου βυθίστηκε ο Τιτανικός, το επιβατηγό πλοίο RMS Carpathia της Cunard Line έφτασε στο σημείο της βύθισης, όπου περισυνέλεξε 720 επιζώντες.
Το ναυάγιο του Τιτανικού παραμένει στο βυθό, σπασμένο στα δύο, και σταδιακά αποσυντιθέμενο σε βάθος 12.415 ft (3.784 m). Από την ανακάλυψή του, το 1985, χιλιάδες αντικείμενα έχουν ανασυρθεί και εκτίθενται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο. Ο Τιτανικός έχει γίνει ένα από τα διασημότερα πλοία στην ιστορία και η μνήμη του διατηρείται ζωντανή από πολυάριθμα βιβλία, τραγούδια, ταινίες, εκθέματα και μνημεία.
Η βύθιση του πλοίου ήταν η αφορμή για να θεσπιστούν νέα μέτρα ασφαλείας και η υπογραφή της Σύμβασης Ασφάλειας Ζωής στη Θάλασσα. Πολλά πλοία μετασκευάστηκαν ως προς τις προδιαγραφές, έτσι ώστε να διαθέτουν περισσότερες σωσίβιες λέμβους ή/και στεγανά και υδατοστεγείς θύρες. Το ναυάγιο του πλοίου ανακαλύφθηκε το 1985 (73 χρόνια από την βύθιση) από τον Ρόμπερτ Μπάλαρντ.
Ο Τιτανικός είχε μήκος 882 πόδια και 9 ίντσες (269,06 m) και μέγιστο πλάτος 92 πόδια και 6 ίντσες (28,19 m). Το συνολικό του ύψος, μετρημένο από τη βάση της τρόπιδας μέχρι την κορυφή της γέφυρας, ήταν 104 πόδια (32 m). Μετρούσε 46.328 κόρους και με βύθισμα 34 πόδια και 7 ίντσες (10,54 m), εκτόπιζε 52.310 τόνους.
Πηγή: athensvoice.gr