Search
Close this search box.

Ροδόπη: Σώθηκαν οι άνθρωποι, κάηκε ο τόπος μας

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχτηκε για Γρατινή, Στυλάριο, ιδηράδες Δήμου Κομοτηνής

Συνεχίζεται η καταγραφή καμένων κατοικιών, κτισμάτων, ζώων, καλλιεργειών στην ΔΕ Σώστου

Ο συναγερμός για τις πυρκαγιές δεν έχει λήξει – οι ώρες παραμένουν κρίσιμες με ενεργά ή σε ύφεση μέτωπα και πιθανότητα αναζωπυρώσεων: τα τελευταία δεδομένα

Σώθηκαν οι άνθρωποι, αλλά κάηκαν μερικά σπίτια, αρκετά ζώα και πολλές χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και δάσους. Αυτός είναι, τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 22 Αυγούστου, ο τραγικός απολογισμός των πύρινων μετώπων στο Νομό ΡοδόπηςΤην ώρα που συντάσσεται το παρόν κείμενο, τα πύρινα μέτωπα δεν είχαν κατασβηστεί, αλλά ήταν είτε ενεργά αλλά όχι με την ένταση των προηγούμενων ημερών, είτε σε ύφεση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο συναγερμός για αναζωπύρωση ή εκδήλωση νέας πυρκαγιάς έχει σωπάσει.Και για σήμερα, Παρασκευή 25 Αυγούστου, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον επίσημο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου που εκδίδει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας είναι «υψηλός – επίπεδο 3». Επομένως, σε πλήρη ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και δασύλλια του Νομού, ενώ σε επιφυλακή παραμένουν Πυροσβεστική, Αρχές και εθελοντές.Αναφορικά με τα μέτωπα, μεγάλη αναζωπύρωση καταγράφηκε χθες, πρωινές και μεσημβρινές ώρες, μεταξύ Κασσιτερών και Συκορράχης, όπου συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες, αλλά φαίνεται πως οι αντιπυρικές ζώνες Δήμου, Στρατού και εθελοντών, σώζουν τα σπίτια στα Κασσιτερά. Μικρότερη αναζωπύρωση, αλλά περισσότερες εναέριες ρίψεις, είχαμε χθες στον δασικό όγκο βόρεια της Γρατινής, χωρίς να κινδυνέψουν κατοικημένοι οικισμοί. Στο Παπίκιο Όρος οι φλόγες πέρασαν μέσα από την Κερασιά, αλλά χάρη σε πυροσβεστική κι εθελοντές δεν έκαψαν σπίτια, και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές κατευθύνονταν προς Πόα και ελληνοβουλγαρικά σύνορα σε πολύ δύσβατη περιοχή. Κανένα νέο «112» δεν ακούστηκε στο Νομό μας χθες, τουλάχιστον μέχρι τις 20:00.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρία ακόμη χωριά

Τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης 23 Αυγούστου έγινε επίσης γνωστό, ότι με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δημοτικές Κοινότητες Γρατινής, Στυλαρίου και Σιδηράδων του Δήμου Κομοτηνής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21 Αυγούστου 2023 στην παραπάνω περιοχή.Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από την ημέρα εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, έως και 21 Φεβρουαρίου 2024. Πρόκειται για μία διαδικασία που δεν χρειάζεται να προκαλεί πανικό σε κατοίκους και αναγνώστες, καθώς αφορά κυρίως την επιτάχυνση των διαδικασιών για αποζημιώσεις και έργα αποκατάστασης καταστροφών, καθώς επίσης ενισχυμένη ετοιμότητα για πιθανότητα πρόκλησης νέου έκτακτου φυσικού φαινομένου.

Ήδη, από τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τα πληγέντα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Σώστη, στα οποία χθες συνεχίστηκαν οι καταγραφές ζημιών σε σπίτια, κτίσματα, ζώα και καλλιέργειες με την ελπίδα αυτές να αποκατασταθούν γρήγορα, καθώς επίσης να «τρέξουν» οι αποζημιώσεις.

Μην ξεχνάτε
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε μια πυρκαγιά: Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 ή το 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.

Πηγή: xronos.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση