Το θεσμικό πλαίσιο είναι αυστηρό, ιδιαίτερα για ρίψη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Με αφορμή τη φωτιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή το βράδυ σε δασική έκταση στην περιοχή Μπίστι στην Ύδρα και φέρεται να ξεκίνησε από πυροτεχνήματα που πυροδοτήθηκαν από σκάφος που έπλεε στην περιοχή, να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς, η ρίψη πυροτεχνημάτων, από ιδιώτες ή επιχειρήσεις, επιτρέπεται μόνο μετά από έγγραφη έγκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Το θεσμικό πλαίσιο είναι αυστηρό, ιδιαίτερα για ρίψη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΦΕΚ B’ 1923/13.05.2021, άρθρο 15) απαγορεύονται από 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους, σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς είναι 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού), τα κάτωθι:
-Η χρήση – καύση ειδών πυροτεχνίας, και
-Η χρήση των «Sky Lanterns» (αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια ή αερόστατα), τα οποία είναι κατασκευασμένα από ειδικό χαρτί και φέρουν στο εσωτερικό τους κερί ή φυτίλι που όταν ανάψει ίπτανται στον αέρα ανεξέλεγκτα.
Σε περίπτωση που ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς είναι 3 και μικρότερος, επιτρέπεται η χρήση-καύση πυροτεχνημάτων μόνο με την έκδοση άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην οποία γνωστοποιείται το αίτημα με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, τουλάχιστον σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν την τέλεση αυτής.
Η άδεια χρήσης – καύσης εκδίδεται από την αρμόδια αρχή του τόπου τέλεσης της καύσης με τη σύμφωνη γνώμη της κατά τόπον αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατόπιν σχετικής αίτησης από άτομο με εξειδικευμένες γνώσεις, στο οποίο έχει ανατεθεί η τέλεση αυτή από τον διοργανωτή της εκδήλωσης.
Στην αίτηση αυτή αναγράφονται υποχρεωτικά τα στοιχεία του διοργανωτή και του προμηθευτή, τα είδη και οι ποσότητες των προς καύση ειδών πυροτεχνίας, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ειδών καύσης (μέγιστο ύψος ανόδου, μήκος οριζόντιας βολής, διάμετρος διασποράς, διάρκεια καύσης, κ.α.), ο τόπος, η ημερομηνία και το χρονικό διάστημα τέλεσης της καύσης.
Για την παροχή της σύμφωνης ή μη γνώμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας λαμβάνονται υπόψη ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς κατά τη θερινή περίοδο (ημερήσιος δείκτης επικινδυνότητας), το σημείο τέλεσης χρήσης – καύσης (εντός ή πλησίον δασών ή δασικών εκτάσεων, η απόσταση από θαλάσσιο χώρο, αιγιαλό ή παραλία κ.λπ.), η επικράτηση ισχυρών ανέμων, η βλάστηση, τυχόν παρακείμενες εγκαταστάσεις (όπως εγκαταστάσεις χημικών, εκρηκτικών η εύφλεκτων υλών, έργων και δραστηριοτήτων περιβαλλοντικών υποδομών), καθώς και η κατά περίπτωση διάθεση, από πλευράς αιτούντος, ικανού αριθμού πυροσβεστήρων, φορητών εργαλείων, ομάδας πυρασφαλείας, ιδιωτικού πυροσβεστικού οχήματος κ.α.
Η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία δύναται, πριν την παροχή γνώμης, να διενεργεί αυτοψία στο χώρο χρήσης – καύσης, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.
ΥΓ: Και ας μην ξεχνάμε τον πανικό που δημιουργούν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά στα πουλιά, τα ζώα και κυρίως στους σκύλους. Υπάρχουν και animal friendly αθόρυβα πυροτεχνήματα!
thessi.gr