Search
Close this search box.

Προστασία με 4 μέτρα σε Έβρο και νησιά

Επέκταση του φράχτηκάμερες ημέρας και νύχτας κατά μήκος όλης της χερσαίας συνοριογραμμής, drones και ενίσχυση των περιπολιών με πλωτά μέσα κατά μήκος των 180 χιλιομέτρων των ελληνοτουρκικών συνόρων στον ποταμό Έβρο. Σε τέσσερα επίπεδα στηρίζεται η δράση για την προστασία των συνόρων και την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα και συνεπώς στην Ευρώπη. «Ο Έβρος είναι θωρακισμένος», επανέλαβε στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκεπτόμενος τον Έβρο. Όπως είπε, «τη θωράκιση των συνόρων την εννοούμε και την υπηρετούμε και θα συνεχίσουμε με έργα πολύ συγκεκριμένα και υποδομές».

Σημείωσε επιπλέον ότι οι ροές των άτυπων μεταναστών στα χερσαία σύνορα είναι ελάχιστες, παρ’ όλα αυτά θα προσληφθούν επιπλέον 150 συνοριακοί φύλακες σε Καβάλα και Ροδόπη, ώστε να ελέγχονται στη «δεύτερη γραμμή», όπως χαρακτηριστικά είπε, όποιες τυχόν ροές υπάρχουν, ενώ συνεχίζεται η κατασκευή του φράχτη.

Στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στη Γερμανία υπογράμμισε ότι στον Εβρο είναι τα σύνορα της Ευρώπης και η Ελλάδα υπηρετεί όλες τις ευρωπαϊκές συνθήκες, τη Συνθήκη Σένγκεν και το νέο Μεταναστευτικό Σύμφωνα που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Δεν μπορεί κανένας να αυτοσχεδιάζει», είπε. «Πρέπει να εφαρμόζουμε όλοι αυτά που αποτελούν τη Συνθήκη και τον τρόπο με τον οποίο μάθαμε να ζούμε ως πολίτες στην Ευρώπη». Στην κατεύθυνση αυτή, το αργότερο έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το νέο τμήμα του φράχτη, μήκους 35 χιλιομέτρων από τους Ψαθάδες έως την Κορνοφωλιά, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί το τμήμα των 28 χιλιομέτρων στην περιοχή των Φερρών, παράλληλα με την ενίσχυση και του αρχικού τμήματος του φράχτη. Το παλιό τμήμα, μήκους 12,5 χιλιομέτρων, ήταν ουσιαστικά αυτό που απέτρεψε κατά την κρίση του Φεβρουαρίου του 2020 τη μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αποφασίσει να ανοίξει μονομερώς τα σύνορα της χώρας του προς την Ευρώπη.

Την επιχειρησιακή ευθύνη κατά την κρίση του 2020 από πλευράς Αστυνομίας είχε ο σημερινός υπαρχηγός του Σώματος Πασχάλης Συριτούδης. Ο ίδιος έχει και την πλέον ξεκάθαρη εικόνα για τα μέτρα επιτήρησης και την εφαρμογή τους σήμερα.

Η απόφαση να κατασκευαστεί φράχτης και να καλυφθεί όλη η χερσαία οριογραμμή με φυσικά και τεχνητά εμπόδια είναι ειλημμένη, αναζητείται χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμη κι αν δεν εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, θα προχωρήσει με εθνικά κεφάλαια, όπως λένε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα, τα ελληνοτουρκικά σύνορα ενισχύονται με τεχνικά μέσα. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη εγκατασταθεί κάμερες ημέρας και νύχτας ώστε η ηλεκτρονική επιτήρηση να είναι συνεχής. Τα δεδομένα από τις κάμερες φτάνουν σε πέντε τοπικά κέντρα στον Έβρο και καταλήγουν στα επιχειρησιακά κέντρα της Ορεστιάδας και της Αλεξανδρούπολης.

Οι δυνάμεις της Συνοριοφυλακής στον Έβρο έχουν πλέον στη διάθεσή τους και drones, με δυνατότητα να ελέγχονται άμεσα πληροφορίες από διάφορες πηγές και δεδομένα από τις κάμερες. Ήδη έχουν δημιουργηθεί γραφεία χειριστών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία αναμένεται να στελεχωθούν περαιτέρω. Τα τεχνικά μέσα, πάντως, πέρα από την επιτήρηση των συνόρων και τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης, δίνουν δεδομένα και για άλλες ανάγκες, όπως για τον καιρό και τις συνθήκες που επικρατούν.

Το μεγάλο ζήτημα, όμως, είναι τα 180 χιλιόμετρα του ποταμού Έβρου, που αποτελούν φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αφού ειδικά το καλοκαίρι και όταν η στάθμη του νερού πέφτει δημιουργούνται περάσματα για ευκολότερη δίοδο προς τη χώρα μας. Η Ελληνική Αστυνομία είναι η μόνη ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία που κάνει περιπολίες και με πλωτά μέσα. Τέτοιες γίνονται τα τελευταία χρόνια και πλέον ενισχύονται σημαντικά με την ίδρυση δύο γραφείων σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη με αντικείμενο τις εν λόγω πλωτές περιπολίες. Για τον λόγο αυτό κατασκευάζονται και προβλήτες-σημεία για να δένουν οι βάρκες.

Στην περιοχή του Έβρου, που είναι η πρώτη γραμμή αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, υπηρετούν, πέραν των αστυνομικών, 650 συνοριοφύλακες με τομέα ευθύνης τόσο τη συνοριογραμμή όσο και την ενδοχώρα στον πρώτο νομό εισόδου από την Τουρκία. Ο σχεδιασμός είναι να προσληφθούν άλλοι 150, οι οποίοι θα κατανεμηθούν στη λεγόμενη «δεύτερη γραμμή». Έτσι, 100 θα διατεθούν στις υπηρεσίες της Ροδόπης και άλλοι 50 στην Καβάλα.

Πηγή: protothema.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση