Search
Close this search box.

Πετρωτά-Πεντάλοφος του Β.Έβρου, η επόμενη δράση του Δρομέα Θράκης

“Συνεχίζουμε τις πεζοπορικές μας εξορμήσεις αυτή τη φορά στην περιοχή των Πετρωτών και του Πενταλόφου στο βορειότερο άκρο του Νομού Έβρου.

Θα ξεκινήσουμε με την επίσκεψη μας στο Μουσείο της πέτρας στο κέντρο του χωριού και μετά θα αρχίσουμε την πεζοπορία μας μήκους 10 χιλιομέτρων περίπου με πρώτη μας στάση τον παλιό Ανεμόμυλο της περιοχής όπου πλέον λειτουργεί ως Πολιτιστικό κέντρο και στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς το φράγμα της Καρακόπετρας όπου θα κάνουμε τη δεύτερη στάση μας απολαμβάνοντας το μαγευτικό τοπίο.

Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε προς την περιοχή των Μαντενιών όπου και θα επισκεφθούμε δύο από αυτά για να δούμε από κοντά πως γινόταν η εξόρυξη των πετρωμάτων.! Εκεί θα κάνουμε και το μεγάλο μας διάλειμμα και θα είναι και το τέλος της διαδρομής μας όπου και εν συνεχεία θα μας παραλάβει το λεωφορείο για να μεταβούμε στην περιοχή της Μπάρας όπου εδρεύει το καταφύγιο του Δρυμού του Πενταλόφου.!

Μόλις φτάσουμε εκεί θα μας περιμένουν τα μέλη του Δρυμού για να γιορτάσουμε μαζί τους τα 20 χρόνια του Συλλόγου απολαμβάνοντας τα υπέροχα εδέσματα υπό τις μελωδίες της ζωντανής ορχήστρας και των παραδοσιακών χωρών της περιοχής.!

Πληροφορίες περιοχής:

“Πετρωτά”. Τα Πετρωτά βρίσκονται πάνω στον εθνικό δρόμο που συνδέει τον Πεντάλοφο με το Ορμένιο. Το όνομα του χωριού οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει πολλή πέτρα στην περιοχή, την οποία οι κάτοικοι επεξεργάζονταν και κατασκεύαζαν μυλόπετρες, γούρνες, πέτρινα γουδιά κά. Τα παλιά σπίτια του χωριού ήταν διώροφα, με πέτρινο ισόγειο και ξύλινα μπαλκόνια. Αν και παλαιότερα τα Πετρωτά ήταν κεφαλοχώρι και είχε πάνω από 3.000 κατοίκους σήμερα έχει γύρω στους 300. Στο χωριό Πετρωτά, ακόμη και σήμερα παραμένουν οι μνήμες των μεγάλων μαστόρων της πέτρας. Σύμφωνα με την παράδοση εγκαταστάθηκαν στο χωριό στις αρχές του 16ου αιώνα, για να κτίσουν τη μεγάλη γέφυρα επάνω στον ποταμό Έβρο, στο ύψος του σημερινού Σβίλενγκραντ στη Βουλγαρία («Mustafa Pasha Koprusu») και διάλεξαν να μείνουν στην περιοχή για τη θέση και τα άφθονα υλικά που πρόσφερε.

Από τα τελευταία σωζόμενα παραδείγματα της τοπικής παράδοσης, είναι ο ανακαινισμένος μύλος των Πετρωτών, ένα προ-βιομηχανικό κτίσμα που έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό χώρο και συνεδριακό κέντρο. Στο κέντρο των Πετρωτών έχει στηθεί το άγαλμα του λιθοξόου, προς τιμήν των τεχνιτών της πέτρας του χωριού.

“Τα μαντένια” Τα Πετρωτά είναι φημισμένα για τα μαντένια τους – τα σκαμμένα λατομεία αποτελούν μια εμβληματική τοποθεσία εξόρυξης (ζεόλυθου) , αποτελώντας για χρόνια τον οικονομικό πνεύμονα του χωριού. Κάποια από αυτά χρονολογούνται στο 1909, ενώ σύμφωνα με την παράδοση, οι περισσότερες οικογένειες είχαν το δικό τους προσωπικό μαντένι. Μια δροσερή σκιά καταπίνει τους επισκέπτες, μια αφύσικη ηρεμία και σπαρακτική νηνεμία σφίγγει τις σκέψεις όσων περπατούν υπό τη σκιά των σωθικών της πέτρας.

Πληροφορίες :

⚠️ Αναχώρηση από την πλατεία της Κομοτηνής(Σπαθί) στις 06:45.!

⚠️ Αναχώρηση από το Στάδιο Φώτης Κοσμάς στην Αλεξανδρούπολη στις 07:30.!

⚠️ Αναχώρηση από την πλατεία του Διδυμοτείχου(αεροπλάνο) στις 08:30.!

⚠️ Αναχώρηση από την κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας στις 09:00.! –

⚠️Προτεραιότητα στις θέσεις για το Λεωφορείο θα δοθεί από Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη.!

-Τελικό ραντεβού στις 10:00 στην πλατεία των Πετρωτών .!

Δηλώστε συμμετοχή στην φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfEKdSyKcgDmV2KzLZIeW3G_nW2rCT8snVh80s1EkmBtzK87A/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0&fbclid=IwAR3mhykeUeedJd02jnHc1QoqvdSNRpLBAi3zuofjtNfQkVx7ug20_nZudaU

Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας, δια ζώσης και στο γραφείο του ΔΡΟΜΕΑ, στο στάδιο Φώτης Κοσμάς, καθημερινές 5-8μμ.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Πεζοπορικά παπούτσια, πεζοπορικό ζευγάρι μπαστούνια, ισοθερμικό t-shirt/μακρυμάνικο, μια στεγνή αλλαξιά ρούχα για την επιστροφή, fleece, ελαφρύ αντιανεμικό/ jacket, ζεστό καπέλο, γυαλιά, νερό 1,5 λίτρο, σνακ, γάντια για όσους έχουν ευαισθησία, προσωπικό φαρμακείο, ατομικό σακίδιο πλάτης …και μην ξεχάσετε την καλή σας διάθεση!

Επικοινωνία: web: http://www.dromeasthrace.eu

FB: Δρομέας Θράκης – INSTA: dromeasthrace

Τηλ. 6937318054 – 6907605015

email: [email protected]

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση