Η σημασία του προληπτικού ελέγχου και το εμβόλιο του τραχήλου της μήτρας
Ημερίδα με θέμα τον προληπτικό έλεγχο του γυναικολογικού καρκίνου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ιδρύματος Παπανικολάου το απόγευμα της Δευτέρας 29 Μαΐου. Η ημερίδα ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» σε συνδιοργάνωση του Κέντρου Υγείας Κομοτηνής και Ξάνθης με την υποστήριξη της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης.
Διάγνωση καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο 8.100 γυναικών
Η εκδήλωση περιλάμβανε δύο βασικά θέματα. Το πρώτο αφορούσε τον προληπτικό έλεγχο και τους βασικούς πυλώνες του Εθνικού προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» με εισηγήτρια την τεχνoλόγο ιατρικών εργαστηρίων και υποψήφια διδάκτωρ ΔΠΘ Μαρία Κοτσίλα. Δόθηκαν κάποια στοιχεία για τον 1 χρόνο λειτουργίας του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» που απευθύνεται σε 1.300.000 γυναίκες.
Τα δύο τελευταία χρόνια στο Κ.Υ. Κομοτηνής υπήρξαν περισσότερες από 1.700 μαστογραφίες και 1.030 τεστ Παπ, σύμφωνα με την εισηγήτρια. Σε όλη την Ελλάδα ο μέχρι πρότινος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε 130.000 μαστογραφίες, δηλαδή το 1/10 του προγράμματος, ενώ έχουν διαγνωστεί με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο 8.100 γυναίκες οι οποίες ίσως δεν χρειαστούν χημειοθεραπεία ή μαστεκτομή.
«Το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες είναι πολύ υψηλό» ανέφερε η νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας Κομοτηνής Μαρία Γεωργιάδου.
Δωρεάν χορήγηση εμβολίου του τραχήλου της μήτρας μέχρι 18 ετών
Το δεύτερο θέμα αναπτύχθηκε από την μαία του Κέντρου Υγείας Ξάνθης Μαρία Σιδηροπούλου σχετικά με την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς και για τον εμβολιασμό. Αναλύθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και ο HPV-ιός ανθρώπινων θηλωμάτων- που αποτελεί τον κύριο παράγοντα πρόκλησης του καρκίνου της μήτρας.
Δωρεάν το εμβόλιο του καρκίνου της μήτρας χορηγείται σε άτομα μέχρι 18 ετών. Σύμφωνα με την Μ. Σιδηροπούλου υπάρχει σύσταση του εμβολίου και σε μεγαλύτερες ηλικίες ωστόσο ο βαθμός αποτελεσματικότητας δεν είναι ο ίδιος σε σχέση με το αν αυτό γίνει σε νεαρότερες ηλικίες.
Σημαντικό να γνωρίζουν ειδικά τα νέα παιδιά για τους κινδύνους και τα μέτρα προφύλαξης αν και όπως ανέφερε η κα Σιδηροπούλου ο κύριος φορέας λήψης της απόφασης του εμβολίου είναι ο γονέας. «Υπάρχει ενδιαφέρον από τους γονείς που μας ρωτούν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εμείς τους ενθαρρύνουμε», επεσήμανε.
Υποστηρικτικά στο πάνελ βρέθηκαν ο μαιευτήρας γυναικολόγος Παναγιώτης Ναούμης και οι παιδίατροι Αθανασία Ψωμά και Βάιος Σαργιώτης του Γενικού Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Ενώ στην έναρξη της ενημερωτικής ημερίδας χαιρετισμούς απηύθυναν ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Κομοτηνής Ιωάννης Μωρρές και η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας Ξάνθης Ανδρομάχη Παπαδοπούλου, τονίζοντας την σημασία διάχυσης των μηνυμάτων αυτών των δράσεων στην κοινωνία.
Πηγή: xronos.gr