Search
Close this search box.

Παρίσι: Τα 12 διάσημα αξιοθέατα που πρέπει να γνωρίσεις!

Το Παρίσι είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο. Για πολλούς ήταν και – παραμένει η Πόλη του φωτός – (Ville lumière), ενώ για άλλους είναι το κέντρο της πολιτικής πρωτοπορίας και της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών. Γι’ αυτό και όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη γαλλική πρωτεύουσα ο Χέμινγουεϊ, στις αρχές της δεκαετίας του ’30, έγραψε:

<<Αν δείτε τον κόσμο σαν πυραμίδα, τότε σίγουρα στην κορυφή της βρίσκεται το Παρίσι!>>

Παρακάτω σαν παραθέτουμε τα διάσημα αξιοθέατα που μπορείς να συναντήσεις περπατώντας στους κοσμοπολίτικους δρόμους του Παρισιού, τα οποία θα σε κάνουν να συμφωνήσεις με τον Χέμινγουεϊ.

Ο Πύργος του Άιφελ

Ο Πύργος του Άιφελ, με ύψος 324 μ., κόβει την ανάσα! Το πιο γνωστό ίσως ορόσημο της Ευρώπης και αναμφίβολα – το πιο διάσημο σύμβολο του Παρισιού –, εντοπίζεται στο 7ο Διαμέρισμα στην περιοχή Champs de Mars. Χτίστηκε από τον γνωστό για τις επαναστατικές ιδέες του αρχιτέκτονα Γκούσταβ Άιφελ για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889, η οποία πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό της Γαλλικής Επανάστασης του 1789. Έχει 1.665 σκαλιά, που φτάνουν μέχρι τα 125 μ., και αντίστοιχα 3 ορόφους στα 95 μ., 125 μ. και 310 μ. Στον πρώτο όροφο σας περιμένουν η έκθεση παλιών μηχανισμών, αίθουσες multimedia για ενημέρωση με σχέση το μνημείο, καταστήματα, bar κι ένα εστιατόριο.

Επίσης μπορείτε να δείτε στις πλευρές του γράμματα, ύψους 60 εκ., που παραθέτουν ονόματα 72 Γάλλων επιστημόνων, ιστορικών προσώπων και καλλιτεχνών. Στον δεύτερο όροφο ο επισκέπτης βρίσκει κατάστημα αναμνηστικών, καφετέρια κι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στο Παρίσι, το Le Jules Verne. Στο τρίτο επίπεδο υπάρχει αναπαράσταση του γραφείου του Γκούσταβ Άιφελ, κέρινα ομοιώματα του ιδίου και της κόρης του και αναμφίβολα φανταστική θέα.

Επίσης στο Πύργο του Άιφελ:

  1. Αναβοσβήνουν τα φώτα του κάθε μία ώρα για 5΄ από το σούρουπο μέχρι τη 01:00, στον βόρειο πυλώνα του υπάρχει η προτομή του δημιουργού του Γουστάβου Άιφελ, που τοποθετήθηκε εκεί το 1929
  2. Οι μακρόστενοι κήποι μπροστά στον Πύργο παλιά ήταν χώροι παρελάσεων
  3. Ο Γουστάβος Άιφελ έχει δηλώσει ότι το σχήμα του «το πήρε από τον ίδιο τον άνεμο»
  4. Από το τρίτο επίπεδο η θέα εκτείνεται στα 80 χλμ.

Το Ανάκτορο των Βερσαλλιών

To Εθνικό Μουσείο της Γαλλίας, στην περιοχή των Βερσαλλιών, περίπου 35 λεπτά από το κέντρο του Παρισιού, ξεκίνησε να χτίζεται μετά από εντολή του Λουδοβίκου ΧΙV, για να εναποθέσει τα λάφυρα που είχε αποσπάσει από έναν υπουργό του. Μετά από χρόνιες ανακαινίσεις και αλλαγές στη δομή του, στα τέλη του 18ου αιώνα προσέλαβε τη σημερινή του μορφή. Το 1682 ο Λουδοβίκος ολοκλήρωσε την ανάδειξη των Βερσαλλιών σε ουσιαστική πρωτεύουσα της χώρας, μεταφέροντας εκεί μόνιμα τα ανάκτορα και την έδρα της κυβέρνησης, που παρέμεινε μέχρι και την επανάσταση του 1789.

Αποτελείται από 700 δωμάτια (ανάμεσά τους και τα διαμερίσματα της Μαρίας Αντουανέτας), στολισμένα με μάρμαρο, βελούδο και χρυσό. Το παλάτι έχει συνολικά 2.513 παράθυρα, 352 τζάκια, 67 σκάλες και η συνολική του έκταση είναι 67.000 τ.μ., από τα οποία τα 50.000 είναι ανοιχτά στο κοινό. Highlight, φυσικά, η Αίθουσα των Καθρεφτών, που έχει μήκος 70 μ. και είναι επενδυμένη με πανάκριβα κρύσταλλα, κεριά και 400 καθρέφτες.

Παράλληλα, δίπλα στην Αίθουσα των Καθρεφτών, βρίσκονται τα βασιλικά διαμερίσματα με μεγαλύτερο αυτό του βασιλιά, που περιλαμβάνει δεκάδες δωμάτια με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία (γι’ αυτό και έχουν ονόματα όπως Δωμάτιο του Ηρακλή και Σαλόνι της Αφροδίτης).

Στον κήπο υπήρχαν και δύο άλλα κτίσματα: το Μεγάλο Τριανόν, χτισμένο από πορσελάνη, και το Μικρό Τριανόν. Αυτοί οι χώροι προσέφεραν στη βασιλική οικογένεια ξεκούραση και χαλάρωση. Στους διάσημους κήπους είναι τοποθετημένα 370 αγάλματα, 55 σιντριβάνια και το Μεγάλο Κανάλι, που έχει επιφάνεια 240.000 τ.μ. και 42 χλμ. διαδρόμων.

H αίθουσα των καθρεφτών αποτελείται από 400 καθρέφτες και αναμφισβήτητα είναι το πιο εντυπωσιακό δωμάτιο του ανακτόρου.

Ανάμεσα στα πολλά cafes βρίσκεται και το πασίγνωστο Salon de the Angelina αλλά και παράρτημα του ζαχαροπλαστείου La Durée.

Η Αψίδα του Θριάμβου

Δώδεκα λεωφόροι συναντώνται στην Αψίδα του Θριάμβου, σχηματίζοντας ένα αστέρι και προσφέροντας ένα θέαμα εντυπωσιακό!

Το επιβλητικό μνημείο κοσμεί την Place Charlesde Gaulle, στο 8ο Διαμέρισμα, στα ξακουστά Ηλύσια Πεδία (Champs Elysees). Οι εργασίες για την ύψους 50 μ. αψίδα ξεκίνησαν το 1806, προς τιμή της ναπολεόντειας νίκης στο Αούστερλιτς, αλλά ολοκληρώθηκαν το 1836 εξαιτίας της πτώσης του αυτοκράτορα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η πομπή της κηδείας του Ναπολέοντα πέρασε κάτω από αυτή.

Η Αψίδα του Θριάμβου είναι στο κέντρο της νοητής ευθείας που σχηματίζουν τρεις αψίδες, ανάμεσά τους η Αψίδα του Θριάμβου του Καρουσέλ (μπροστά στο Λούβρο) και η Αψίδα της Defense. H θέα από ψηλά είναι ανεπανάληπτη, καθώς μπορείτε να δείτε το σχήμα αστεριού που σχηματίζουν οι 12 λεωφόροι που καταλήγουν σε αυτή. Στην αψίδα βρίσκεται, επίσης, και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο βωμός του οποίου φέρει φλόγα που άναψε για πρώτη φορά το 1921 στη μνήμη των πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Για όποιον ενδιαφέρεται, γίνονται και δωρεάν ξεναγήσεις, διάρκειας μιάμισης ώρας, στα γαλλικά, αγγλικά και ισπανικά.

Η Παναγία των Παρισίων

Ο καθεδρικός ναός στο κέντρο του Παρισιού, στην περιοχή Saint Michel, στο 4o Διαμέρισμα, είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφισμένα μνημεία της πόλης. Η κατασκευή του άρχισε το 1160 και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με πρόφαση την επισκευή του. Την προσοχή σας θα τραβήξουν τα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα βιτρό. Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 εδώ αναγορεύτηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων, ενώ το κτίσμα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Βίκτωρα Ουγκώ στο μυθιστόρημα «Η Παναγία των Παρισίων».

Είσοδος: Δωρεάν για την εκκλησία / €8, €5 (μειωμένο) για να ανεβείτε στα κωδωνοστάσια και στο μουσείο όπου φυλάσσεται ο θησαυρός της εκκλησίας.

Ανοιχτά: Δευτ.- Κυρ. 08:00 – 18:45, Σάβ.- Κυρ. 08:00-19:15 / Όλες τις ημέρες 10:00 – 18:30 (για τα κωδωνοστάσια).

Κάθε Κυριακή κατά τη διάρκεια της λειτουργίας δίνεται και ρεσιτάλ εκκλησιαστικού πιάνου.

Το Μουσείο του Λούβρου

Eίναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία Tέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, ανάμεσα στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα και την οδό Ριβολί (rue de Rivoli), στο 8ο Διαμέρισμα.

Στις τρεις πτέρυγές του, χωρισμένες σε επτά ενότητες, φιλοξενούνται οι συλλογές του, τρεις από τις οποίες αποτελούνται από θησαυρούς της Αρχαίας Ελληνικής, της Αιγυπτιακής και Ετρουσκικής και της Ρωμαϊκής περιόδου. Διάσημα γλυπτά, όπως η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης, έχουν περίοπτη θέση.

Από την άλλη και η ζωγραφική εκπροσωπείται επάξια, με τη Μόνα Λίζα και τη Μαντόνα των Βράχων του Λεονάρντο Ντα Βίντσι αλλά και τους πίνακες των Φραγκονάρ, Ρέμπραντ, Ρούμπενς, Πισσάρο, Τισιανού, Βερονέζε, Καραβάτζιο, Τζότο, Βερμέερ και πολλών άλλων μεγάλων ζωγράφων που κοσμούν τις αίθουσες.

Η πτέρυγα με τις ελληνικές αρχαιότητες (από την Κλασική μέχρι την Ελληνιστική περίοδο) βρίσκεται στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο της Πτέρυγας Σιλί. Το Λούβρο έγινε μουσείο μετά τη Γαλλική Eπανάσταση, καθώς μέχρι τότε λειτουργούσε ως ανάκτορο των βασιλέων της Γαλλίας και πιο πριν ως απλό φρούριο.

Συγκεκριμένα, το κτήριο που σήμερα το στεγάζει, οικοδομήθηκε σταδιακά, αλλάζοντας μορφή ανάλογα με τις χρήσεις του. Η είσοδος των επισκεπτών γίνεται από τη Γυάλινη Πυραμίδα, που έχει κατασκευαστεί στην κεντρική αυλή από τον αρχιτέκτονα Leoh Ming Pei, εγκαινιάστηκε το 1989 και σηματοδότησε την πρώτη ανανέωση του μουσείου.

Είσοδος: €10 (μόνιμες εκθέσεις), €11 (περιοδικές εκθέσεις), €14 (μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις), Δωρεάν (για τις μόνιμες εκθέσεις, για άτομα κάτω των 18 ετών, για πολίτες χωρών ΕΕ ηλικίας 18-25 ετών, για ΑμεΑ, ανέργους, φοιτητές και καθηγητές σχετικών τομέων).

Βασιλικό Παλάτι

Το πρώην Βασιλικό Ανάκτορο βρίσκεται στο 1ο Διαμέρισμα, στην Πλατεία Palais Royal, δίπλα στο Μουσείο του Λούβρου. Οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το 1933 και ολοκληρώθηκαν το 1939. Αρχικά, τον 17ο αιώνα χρησίμευε ως κατοικία του Καρδιναλίου Ρισελιέ και αργότερα πέρασε στη δικαιοδοσία του στέμματος και του Λουδοβίκου ΙΔ’. Στο θέατρό του παρουσίασε τα έργα του ο Μολιέρος, ενώ ανέβηκαν και πολλά από την Comédie-Française. Σήμερα στεγάζεται εδώ το Συμβούλιο της Επικρατείας. μια πτέρυγα του ανακτόρου καταλαμβάνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ στη βιβλιοθήκη του βρίσκουμε 6.000.000 βιβλία, σημαντικά έγγραφα, χάρτες κ.λπ.

Είσοδος: Δωρεάν. Ανοιχτά: 07:30 – 20:30 (οι κήποι).

Το Πάνθεον

Στην κορυφή του Montagne Ste Geneviève, στο 5ο Διαμέρισμα, κοντά στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και τον Κήπο του Λουξεμβούργου (Jardin du Luxembourg), βρίσκεται το Πάνθεον. Χτίστηκε το 1755 πάνω στα θεμέλια της εκκλησίας Sainte Geneviève από τον αρχιτέκτονα Jacques-Germain Soufflot και χρειάστηκαν 34 χρόνια έως την αποπεράτωσή του.

Το 1806 το οικοδόμημα μετατράπηκε και πάλι σε εκκλησία, αλλά από το 1885 λειτουργεί ως χώρος όπου φιλοξενούνται – οι τάφοι επιφανών ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως του Βίκτωρα Ουγκώ, του Βολταίρου, του Jean Monnet, της Μαρίας και του Πιερ Κιουρί, του Εμίλ Ζολά κ.ά -. Εδώ, το 1851 ο αστρονόμος Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ πραγματοποίησε το πρώτο περίφημο πείραμά του, που αποδεικνύει ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, και μέχρι σήμερα φυλάσσεται εδώ το περίφημο «Εκκρεμές».

Είσοδος: €7, €4 (18 – 25 ετών), Δωρεάν (άτομα κάτω των 17 ετών). Ανοιχτά: Καθημερινά 10:00 – 18:00.

Από την κιονοστοιχία που βρίσκεται γύρω από το θόλο του κτηρίου (η τιμή του εισιτηρίου καλύπτει την είσοδο και εδώ) μπορείτε να έχετε μια εξαιρετική θέα του Παρισιού.

Το Δημαρχείο

Μπορεί να αποτελεί το κέντρο του Δήμου της πόλης, όμως το Δημαρχείο, το οποίο βρίσκεται στο 4ο Διαμέρισμα, στην Πλατεία Hotel de Ville (ανάμεσα στο Κέντρο Pompidou και τη Marais), είναι παράλληλα και ένα σημαντικό αξιοθέατο. Το 1357 ο τότε Δήμαρχος Etienne Marcel αγόρασε αυτό το κτήριο, όμως το 1553, υπό τη βασιλεία του Francis I, θα έπαιρνε ουσιαστικά μια μορφή ικανή να φιλοξενήσει το Δημαρχείο και θα ολοκληρωνόταν το 1628.

Είναι διακοσμημένο με 108 αγάλματα, που εκπροσωπούν διάσημους Παριζιάνους, ενώ άλλα 30 αντιπροσωπεύουν πόλεις της Γαλλίας. Το ρολόι στον κεντρικό πύργο είναι διακοσμημένο με διάφορα γυναικεία γλυπτά που αντιπροσωπεύουν τον ποταμό Σηκουάνα, την πόλη του Παρισιού, την «Εργασία» και την «Εκπαίδευση».

Είσοδος: Ελεύθερη.

Ανοιχτά: Δευτ. – Σάβ. 10:00 – 18:00 (Κυρ. και αργίες κλειστά).

Το Δημαρχείο αρκετά συχνά φιλοξενεί σημαντικές εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο.

Η Οπερα GARNIER (Η Εθνική Όπερα του Παρισιού)

Η πιο διάσημη Όπερα του κόσμου, αυτή του Παρισιού, βρίσκεται στο 9ο Διαμέρισμα, μπροστά ακριβώς από τις περίφημες Galleries Lafayette. Εμπνευστής αυτού του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος είναι ο Charles Garnier, ενώ οι κατασκευή της διήρκησε από το 1861 έως το 1875. Με χωρητικότητα 2.700 θεατών, έχει φιλοξενήσει μερικά από τα πιο σημαντικά έργα παγκοσμίως.

Οι συλλογές του επονομαζόμενου «μουσείου-βιβλιοθήκης», μέσα στην Όπερα, που κατασκευάστηκε από τον Ναπολέοντα ΙΙΙ, παρουσιάζουν την ιστορία της τους τελευταίους 3 αιώνες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους φιλοξενούνται εποχικές εκθέσεις. Στη μόνιμη συλλογή θα βρείτε κοσμήματα, γλυπτά, βιβλία Ιστορίας, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, σφραγίδες, διακοσμητικά αντικείμενα, λογοτεχνικά έργα, υφάσματα, κοστούμια εποχής, σκίτσα και μουσικά δείγματα.

Όλον το χρόνο σημαντικές παραστάσεις όπερας, μπαλέτου αλλά και συναυλίες φιλοξενούνται στη σκηνή της. Μη χάσετε λοιπόν την ευκαιρία να παρακολουθήσετε κάποια από αυτές κατά την παραμονή σας στη γαλλική πόλη (οι τιμές κυμαίνονται από €5 έως €180, ανάλογα με την παράσταση και τη ζώνη καθισμάτων).

Το Κέντρο Pompidou

Το Κέντρο George Pompidou, ένα από τα πιο αγαπητά αξιοθέατα της πόλης, βρίσκεται στο 4ο Διαμέρισμα, στο Beaubourg. Εγκαινιάστηκε το 1977 και φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία σύγχρονης Τέχνης στον κόσμο (59.000 έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των Τεχνών του 20ού αιώνα). Eπίσης, περιέχει μια εξαιρετικά δημοφιλή βιβλιοθήκη (450.000 βιβλία, 2.600 περιοδικά), που εκτείνεται στους τρεις πρώτους ορόφους του κτηρίου, ένα βιβλιοπωλείο, κινηματογράφο και μια βεράντα. O πρώτος και τελευταίος όροφος χρησιμοποιούνται για μεγάλες εκθέσεις.

Ο 4ος περιλαμβάνει έργα μεταξύ του 1905 και του 1965 και καλύπτει τεχνοτροπίες όπως ο Φωβισμός, η Αφηρημένη Τέχνη, ο Σουρεαλισμός και ο Κυβισμός. Ο 5ος καλύπτει καλλιτεχνικά το διάστημα μετά το 1965. Οι αρχιτέκτονες Richard Rogers, Renzo Piano και Gianfranco Franchini έσπασαν τους κανόνες της συμβατικής αρχιτεκτονικής, τοποθετώντας κυλιόμενες σκάλες, σωλήνες ύδρευσης και κλιματισμού στο εξωτερικό του κτίσματος, αλλά και μέρη από γυαλί και μέταλλο, δημιουργώντας ένα «διυλιστήριο πετρελαίου», όπως το αποκαλούν οι πολέμιοί του!

Ανοιχτά: Καθημερινά 11:00 – 21:00 (μουσείο) / Δευτ. – Παρ. (εκτός Τρ.) 12:00 – 22:00 και Σάβ. – Κυρ. 11:00 – 22:00 (βιβλιοθήκη).

Είσοδος: €10-12 (μουσείο και εκθέσεις, ανάλογα με την περίοδο), €8-9 (μειωμένο), €6 και €4 (μειωμένο για τον κιν/φο), δωρεάν (για τις μόνιμες συλλογές του μουσείου, για άτομα 18-25 ετών, ΑμεΑ, ανέργους, φοιτητές και καθηγητές σχετικών τομέων).

Τo Κοιμητήριο PERE LACHAISE

Με ηλικία 200 ετών, το Père Lachaise, το οποίο βρίσκεται στο 20ό Διαμέρισμα, είναι το πιο γνωστό νεκροταφείο στον κόσμο και λειτουργεί ως πολιτιστικό μνημείο. Χρωστάει το όνομά του στον Père Lachaise, τον εξομολογητή ενός από τους πολλούς Λουδοβίκους, και εδώ είναι θαμμένες μεγάλες προσωπικότητες, όπως οι Σοπέν, Μολιέρος, Νταβίντ, Τζιμ Μόρισον, Λεόν Μπλουμ, Όσκαρ Ουάιλντ, Μαρσέλ Προυστ, Ντελακρουά, Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Εντίθ Πιάφ, Μαρία Κάλλας κ.ά.

Στον τοίχο του κοιμητηρίου έχουν εκτελεστεί αρκετοί επαναστάτες-μέλη της Κομμούνας του Παρισιού και από μόνος του αποτελεί ένα πολιτιστικό μνημείο.

Ο Ναός της Ιερής Καρδιάς στην Μονμάρτη

Η εκκλησία Sacre Coeur βρίσκεται στο 18ο Διαμέρισμα στη Μοντμάρτη, η οποία είναι γνωστή και ως «στέκι των καλλιτεχνών». Είναι χτισμένη σε λόφο, επομένως τα σκαλιά της εκκλησίας είναι ιδανικά για να καθίσετε και να απολαύσετε την πανοραμική άποψη του Παρισιού.

Η απόφαση για την κατασκευή της ελήφθη το 1875 από την Εθνοσυνέλευση, μετά από τη διεξαγωγή διαγωνισμού με νικητή τον Paul Abadie, ο οποίος είχε αποκαταστήσει ήδη δύο καθεδρικούς στη Γαλλία. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1914, και το αποτέλεσμα ήταν μια τεράστια βασιλική σε ρωμαϊκό-βυζαντινό ρυθμό, με μεγάλους πύργους και τρούλους που υψώνονται 83 μέτρα πάνω από την κορυφή του λόφου της Μονμάρτρης.

Η εκκλησία διατηρεί το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα χάρις στις πέτρες Château-Landon, οι οποίες όταν βρέχει αντιδρούν με το νερό και εκκρίνουν ασβεστίτη, που λειτουργεί ως λευκαντής!

Είσοδος: Δωρεάν για την εκκλησία (€5 για την κρύπτη και τις κατακόμβες).

Ανοιχτά: Καθημερινά 06:00 – 23:00 (η κρύπτη και οι κατακόμβες της εκκλησίας είναι ανοιχτές καθημερινά στο διάστημα 09:00 – 18:00).

Από το σταθμό Anvers του Μετρό, περίπου στα 200 μέτρα, μπορείτε να πάρετε το τελεφερίκ (06:00 – 00:45, τιμή €1,70), που θα σας ανεβάσει στο λόφο όπου βρίσκεται ο ναός.

Πηγή: altitude.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση