Search
Close this search box.

«Παγκόσμια Ημέρα της Γης» και «Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης»

Στις 22 Απριλίου κάθε χρόνο γιορτάζεται η «Ημέρα της Γης», με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών για έναν πλανήτη καθαρό. Καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Ωστόσο, με τα χρόνια, η «Ημέρα της Γης» ξεφεύγει από το αμερικάνικο πλαίσιο, όπου αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής, και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις σε όλον τον πλανήτη οργανώνουν στις 22 Απριλίου, εκδηλώσεις, για να διαδώσουν το μήνυμα  ότι η Γη κινδυνεύει με αργό θάνατο. Οι εκδηλώσεις την «Ημέρα της Γης» συντονίζονται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και η ημέρα γιορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο.

45 χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1970 από 20 εκατομμύρια Αμερικανούς. Αυτή ήταν και η αφετηρία του περιβαλλοντικού κινήματος. Σήμερα, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλη τη Γη συμμετέχουν κάθε χρόνο στους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Γης στις 22 Απριλίου.

Αφιερωμένο στην «Ημέρα της Γης» είναι το doodle της Google αυτή την παγκόσμια ημέρα, με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την προστασία του πλανήτη

Τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης», μόλις το 2009, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Βολιβίας Ίβο Μοράλες.

Από τη μια μεριά, οι αναπτυσσόμενες χώρες αρνούνται να εγκαταλείψουν την οικονομική τους ανάπτυξη, ανεξάρτητα από το πόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον. Από την άλλη, οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Αμερική, εξακολουθούν να ρυπαίνουν τον πλανήτη όσο… δεν πάει!

Εκείνοι που πλήττονται περισσότερο, βέβαια, από την κλιματική αλλαγή είναι οι πιο φτωχοί πληθυσμοί. Οι Κιριμπάτι, για παράδειγμα, είναι ένας λαός που κατοικεί σε νησί του Ειρηνικού ωκεανού, ένα από τα φτωχότερα μέρη της Γης. 

Ήταν η πρώτη χώρα που δήλωσε ότι το έδαφός της είναι πια μη κατοικήσιμο, εξαιτίας της αύξησης της στάθμης της επιφάνειας της θάλασσας, που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Ζήτησαν μάλιστα βοήθεια για την εκκένωση του νησιού!

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, πάνω από 400.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για τη μεγαλύτερη πορεία της ιστορίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η φωνή τους ακούστηκε σε κάθε γωνιά της Γης. Ζητούσαν από τους ηγέτες των κρατών να αναγνωρίσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να πάρουν μέτρα. Ευτυχώς, φαίνεται πως οι προσπάθειές τους δεν πήγαν εντελώς χαμένες! Στην ομιλία του στην Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: «Δε γίνεται να παριστάνουμε ότι δεν τους ακούμε. Πρέπει να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του κόσμου».…

Με αφορμή την 45η επέτειο της Ημέρας της Γης, η φετινή χρονιά θα μπορούσε να είναι η πιο συναρπαστική στην ιστορία του περιβάλλοντος. Η χρονιά που όλες οι κυβερνήσεις θα συμφωνήσουν να πάρουν δραστικά μέτρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η χρονιά που πολίτες και οργανισμοί θα εγκαταλείψουν τις πολύτιμες πρώτες ύλες που εξαντλούνται και θα στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η χρονιά που η παγκόσμια οικονομία και η βιώσιμη ανάπτυξη θα μπορέσουν να συνδυαστούν. Μπορεί όλα αυτά να μην είναι απλό να εφαρμοστούν, παίζουν όμως καθοριστικό ρόλο για το μέλλον του πλανήτη και την επιβίωση όλων μας.

Με αφορμή την Ημέρα της Γης, διαβάστε κάποια λόγια «φόρο τιμής» για τη Γη:

1. «Κοίταξε βαθιά στη φύση και τότε, θα καταλάβεις τα πάντα καλύτερα» Albert Einstein

2. «Προάστια ονομάζεται το μέρος, που οι μπουλντόζες ξεριζώνουν τα δέντρα και μετά, δίνουν το όνομά τους σε έναν δρόμο» Bill Vaughan

3. «Έχουμε γνωρίσει τον εχθρό κι αυτός είμαστε εμείς» Walt Kelly

4. «Μόνο όταν το τελευταίο δέντρο πεθάνει, ο τελευταίος ποταμός δηλητηριαστεί, το τελευταίο ψάρι πιαστεί, θα καταλάβουμε, ότι δεν μπορούμε να  τραφούμε με λεφτά» Cree Indian proverb

5. «Πιστεύω στον  Θεό, μόνο που τον ονομάζω Φύση» Frank Lloyd Wright

6. «Η γεωργία φαίνεται εύκολη δουλειά, όταν άροτρό σου είναι ένα μολύβι κι όταν βρίσκεται μίλια μακριά από τα χωράφια» Dwight D. Eisenhower

7. «Σε κάθε περίπατο με τη φύση, καθένας παίρνει πολύ περισσότερα από όσα έψαχνε» John Muir

8. «Η Γη είναι το μόνο, που όλοι έχουμε κοινό» Wendell Berry

9. «Αυτό είναι το θέμα με τη Μητέρα Φύση, δεν την ενδιαφέρει σε ποια οικονομική τάξη ανήκεις» Whoopi Goldberg

10. «Σήμερα ψήλωσα, επειδή περπάτησα με τα δέντρα» Karle Wilson Baker

Πηγή: schoolpress.sch.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση