Search
Close this search box.

Ορέστεια 2024: Το πρόγραμμα και το κόστος των φετινών εκδηλώσεων.

Σε συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Ορεστιάδας την περασμένη Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 συζητήθηκε και εγκρίθηκε (κατά πλειοψηφία 4 υπέρ, 1 κατά, 2 απόντες) το πρόγραμμα και το κόστος διοργάνωσης των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων για τα 101 χρόνια ίδρυσης της Νέας Ορεστιάδας, τα ΟΡΕΣΤΕΙΑ 2024. Συγκεκριμένα, από 24 έως και 30 Ιουνίου θα γιορταστούν τα “γενέθλια” της πόλης, με το πρόγραμμα που εγκρίθηκε να περιλαμβάνει τα εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

 • 20:30: «Από την Κωνσταντινούπολη στην Κρήτη και στην Κύπρο, μια αγκαλιά Ελλάδα» Από τον Μορφωτικό Σύλλογο «Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας».

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

 • 20:30: «Χορός – Ρυθμός – Κίνηση – Έκφραση» Βραδιά Γυμναστικής και Χορού από τον ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΑΜΙΛΛΑ ΑΠ. ΠΡΟΚΟΒΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

 • 19:30: Παρουσίαση του βιβλίου «Ο κρίκος» της Κυριακής Καζακίδου από τις Εκδόσεις ΛΥΧΝΑΡΙ.

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

 • 21:00: «Μου ‘ταξες ταξίδι να με πας» Μια μουσικοχορευτική παράσταση που θα μας ταξιδέψει σε χώρες του κόσμου μέσα από το τραγούδι και τον χορό. Από Τετράφωνη χορωδία Δημοτικού Ωδείου Ορεστιάδας “Εν Ορεστιάδι”.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

 • 09:00-14:00: Εθελοντική αιμοδοσία από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Άγιος Παντελεήμων ο Ιαματικός».
 • 18:00-20:00: Ενημερωτική καμπάνια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών 2024 από το Πολυδύναμο Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ.
 • 21:00-00:00: 4η Γιορτή Εμπορίου από τον Εμπορικό Σύλλογο Ορεστιάδας

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ & ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΝΕΑΣ ΒΥΣΣΑΣ

 • 19:00: Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή των εν Αδριανουπόλει Αγίων. ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
 • 21:00: 3ο Απολλώνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Απόλλων» Ορεστιάδας. Με τη συμμέτοχη κι άλλων χορωδιών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

 • 07:00: Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού & Δοξολογία για την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας, μνημόσυνο στους ιδρυτές της. ΠΑΡΚΟ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΒΑΡΒΑΚΗ (πλησίον του Ι. Μ. Ν. Αγίων Θεοδώρων)
 • 10:30: Τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως και Νέας Ορεστιάδος Πολυκάρπου. ΑΛΣΟΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ (ΠΕΥΚΩΝΑΣ) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
 • 13:00: 17η Συνάντηση των απανταχού Ορεστιαδιτών και φίλων. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
 • 19:00: 3ος Αγώνας Δρόμου «ΟΡΕΣΤΗΣ» 10 & 3 χλμ RUN & WALK καθώς και αγώνας δρόμου 800m για άτομα ΑΜΕΑ και παιδιά από τον Σύλλογο Δρομέων Ορεστιάδας (δωρεάν συμμετοχή). ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
 • 21:00: Συναυλία με την Κατερίνα Κούκα.

Σημειωτέον πως δεν αναφέρεται η τελετή αναγόρευσης σε επίτιμη Δημότισσα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία ως γνωστόν θα επισκεφθεί την περιοχή την Κυριακή 30 Ιουνίου και θα παραστεί στα εγκαίνια της Έκθεσης “Ευγένιος Ευγενίδης” στις Καστανιές του Δήμου Ορεστιάδας. Επίσης, φαίνεται πως υπάρχουν και κάποιες μικροαλλαγές κυρίως ως προς τις ώρες ορισμένων εκδηλώσεων ή και άλλες, συνεπώς αναμένεται σύντομα να οριστικοποιηθούν όλα στο τελικό πρόγραμμα που εκτυπώνεται αυτές τις ημέρες για να διανεμηθεί στους πολίτες.

Το κόστος και η διαφωνία Μαυρίδη – Παπαδόπουλου

Σχετικά με το κόστος των εκδηλώσεων, αυτό ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 28.362,89€ (με ΦΠΑ) το οποίο κατανέμεται ως εξής:

 • αμοιβές καλλιτεχνών με το ποσό των 17.484,00€ με ΦΠΑ
 • ηχητική και φωτιστική κάλυψη με το ποσό των 9.052,00€ με ΦΠΑ.
 • προμήθεια ανθοδεσμών και ενός στεφάνου κατάθεσης με το ποσό των 421,97€ με ΦΠΑ
 • έκδοση έντυπου υλικού με το ποσό των 1.404,92€ με ΦΠΑ.

Τέλος, έχει ενδιαφέρον και ο διάλογος που εξελίχθηκε μεταξύ Δημάρχου Δ. Παπαδόπουλου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Β. Μαυρίδη, όπως καταγράφηκε στα Πρακτικά και αιτιολογεί την καταψήφιση του θέματος από τον κ. Μαυρίδη:

Β. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Εννοείται ότι συμφωνούμε και με την επιμέλεια και με την διοργάνωση των εκδηλώσεων. Η διαφωνία μας είναι, σύμφωνα με τα δικά σας λεγόμενα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όσον αφορά το ύψος των δαπανών για την αμοιβή των καλλιτεχνών και το συνολικό ποσό. Με δύο μέρες λιγότερες, είναι, κατά λίγο, αυξημένο το κοστολόγιο. Πέρσι είχαμε εννέα. Συγκρίνω πάντα με την περσινή χρονιά. Επειδή δεν μπορούμε να ψηφίσουμε κατά άρθρο, ας το πούμε έτσι, ενώ συμφωνούμε με την επιμέλεια, διοργάνωση και την εξειδίκευση της πίστωσης, στην έγκριση των δαπανών διαφωνούμε, θεωρώντας υπερβολικό το ποσό για τις αμοιβές των καλλιτεχνών, επομένως καταψηφίζουμε το θέμα.

Δ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα με συγχωρήσετε, αλλά εγώ επειδή ρώτησα στη ΔΗΚΕΠΑΟ τί έξοδα είχανε πέρσι.Συνολικά τα έξοδα για τα Ορέστεια πέρσι ήταν 47.000 περίπου.

Β. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Όχι.

Δ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΔΗΚΕΠΑΟ μου το είπε. Δεν το είπα εγώ.

Β. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Ας το φέρουν εγγράφως για να το δείξουν. Είναι κατά ένα χιλιάρικο κάτω.

Δ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν θα το ζητήσω εγγράφως, γιατί αμφισβητούμε τις υπηρεσίες. Δεν το ζήτησα από κανέναν άλλον. Από τις υπηρεσίες του Δήμου. Θα το ζητήσω και εγγράφως όμως για να σας το παρουσιάσω την επόμενη φορά.

Για την ιστορία, παρόντες στη συνεδρίαση ήταν: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ (Πρόεδρος), ΠΑΠΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΖΗΣΗΣ, ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (Αναπληρωματικό μέλος) και ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ. Απουσίαζαν οι: ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ.

Πηγή; ΕΡΤ Ορεστιάδας

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση