Καθώς ξεκινά η εορταστική περίοδος και τα παιδιά μετρούν αντίστροφα μέχρι το κλείσιμο των σχολείου, αρχίζουν να σκέφτονται τα δώρα των Χριστουγέννων με τα αιτήματα για κινητά τηλέφωνα, κονσόλες παιχνιδιών και υπολογιστές να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Την ίδια στιγμή, πολλοί γονείς προβληματίζονται με ποιους τρόπους θα βοηθήσουν τα παιδιά τους να πλοηγηθούν με ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο και να αξιοποιήσουν με θετικό τρόπο την τεχνολογία.
Η Google πραγματοποίησε πρόσφατα μια έρευνα σε σχεδόν 10.000 γονείς παιδιών και εφήβων ηλικίας 5-17 ετών σε 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ευρήματα ανέδειξαν τέσσερις βασικές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι γονείς για να κρατήσουν τα παιδιά τους πιο ασφαλή στο διαδίκτυο, να βρουν περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία και να καθορίσουν τον σωστό χρόνο έκθεσης στις οθόνες.
Αυτοί είναι οι τέσσερις τρόποι με τους οποίους οι γονείς βοηθούν τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το διαδίκτυο, σύμφωνα με την έρευνα της Google:
1. Συζητούν από πολύ νωρίς με τα παιδιά τους για την ασφάλεια στο διαδίκτυο
Σχεδόν όλοι οι γονείς που ερωτήθηκαν στην ΕΕ (82%) έχουν συζητήσει για την ασφάλεια στο διαδίκτυο με τα παιδιά τους τον περασμένο χρόνο. Η συζήτηση αυτή είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σε μικρή ηλικία, δεδομένου ότι η έρευνα αποκαλύπτει ότι το μέσο παιδί λαμβάνει το πρώτο του κινητό τηλέφωνο σε ηλικία περίπου 9 ετών.
Το 70% των γονέων πιστεύει ότι ξεκίνησαν αυτές τις συζητήσεις στη σωστή ηλικία για το παιδί τους, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο (22%) θα ήθελε να είχε ξεκινήσει όταν το παιδί τους ήταν μικρότερο. Η χρήση πρωτοβουλιών όπως το Be Internet Awesome μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για την έναρξη συνομιλιών με μικρότερα παιδιά.
Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη οι γονείς και οι φροντιστές να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία και γνώσεις για να παρέχουν στα παιδιά τους ασφαλέστερες και κατάλληλες για την ηλικία τους εμπειρίες στο διαδίκτυο.
2. Χρησιμοποιούν χρονικά όρια, εργαλεία γονικού ελέγχου και πλατφόρμες κατάλληλες για την ηλικία των παιδιών
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν σε έφηβους και οι διαδικτυακές τους εμπειρίες εξελίσσονται, πρέπει να αλλάζει και η προσέγγισή μας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Οι γονείς αναφέρουν ότι οι εκπαιδευτικές εφαρμογές κατατάσσονται στους τρεις κορυφαίους λόγους για τους οποίους οι έφηβοι μπαίνουν στο διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας μια στροφή προς τη χρήση συσκευών τόσο για μάθηση όσο και για ψυχαγωγία.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 42% των γονέων χρησιμοποιούν λειτουργίες γονικού ελέγχου, όπως το Family Link της Google, ένα εργαλείο κινητής συσκευής που βοηθά τις οικογένειες να δημιουργήσουν υγιείς, θετικές ψηφιακές συνήθειες. Παράλληλα, το 49% των γονέων θέτουν χρονικούς περιορισμούς για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους περνούν τον σωστό χρόνο στις συσκευές.
Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ευέλικτων και πιο αυστηρών εργαλείων γονικού ελέγχου είναι ζωτικής σημασίας, γιατί αυτό που λειτουργεί για τα μικρότερα παιδιά δεν μπορεί να εφαρμοστεί στους περισσότερους εφήβους. Μάλιστα, το 58% των γονέων εκτιμούν ότι θα προσαρμόσουν τους κανόνες ασφαλείας, καθώς τα παιδιά τους ωριμάζουν. Η χρήση εργαλείων, όπως το YouTube Teen Supervision μπορεί να βοηθήσει καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.
3. Εστιάζουν σε βασικά ζητήματα ασφάλειας
Περισσότεροι από τους μισούς γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν συζητήσει με τα παιδιά τους πώς να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ πραγματικού και ψευδούς περιεχομένου — δείχνοντας αυξανόμενη ανησυχία για ψεύτικο περιεχόμενο, ειδήσεις ή υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εξαπάτηση ή απάτη. Το απόρρητο, η ασφάλεια και το ακατάλληλο περιεχόμενο ήταν επίσης βασικά θέματα ασφάλειας για τα οποία μιλούν οι γονείς στα παιδιά τους, με 1 στους 4 γονείς να αισθάνονται περισσότερο ανήσυχοι για αυτά τα ζητήματα τώρα από ό,τι το προηγούμενο έτος.
Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς γονείς πιστεύουν ότι στο σχολείο έχουν μιλήσει για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Με τις γρήγορες εξελίξεις στην τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο ψηφιακός γραμματισμός και στο σχολείο είναι πιο αναγκαίος από ποτέ. Το πρόγραμμα Experience AI — που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Raspberry Pi Foundation και το Google DeepMind — προσφέρει στους δασκάλους τις γνώσεις και τα εργαλεία για να βοηθήσουν τα παιδιά ηλικίας 11-14 ετών να πλοηγηθούν με ασφάλεια στη νέα τεχνολογία AI.
4. Γίνονται ψηφιακοί γνώστες, ώστε να μπορούν να δίνουν τις καλύτερες συμβουλές
Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 74% των γονέων είναι σίγουροι για τις γνώσεις τους σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και δείχνουν σημαντικό ενδιαφέρον για την περαιτέρω πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία ασφάλειας. Την ίδια στιγμή, 8 στους 10 γονείς είναι σίγουροι ότι το παιδί τους θα τους ζητήσει βοήθεια εάν αντιμετωπίσει προβλήματα στο διαδίκτυο.
Η Google συνεργάζεται με την κοινωνία των πολιτών και εκπαιδευτικούς οργανισμούς για την παροχή προγραμμάτων που ενισχύουν την κριτική σκέψη και την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες όπως το Be Internet Awesome, το Be Internet Citizens, το Super Searchers και το Hit Pause παρέχουν καθοδήγηση κατάλληλη ανάλογα με την ηλικία για να βοηθήσουν τους γονείς, τους δασκάλους, τα παιδιά και τους εφήβους να περιηγηθούν στον διαδικτυακό κόσμο με ασφάλεια και σιγουριά. Επίσης, η Google, mέσω της Google.org, υποστηρίζει περίπου 70 οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη που παρέχουν εκπαίδευση στον ψηφιακό γραμματισμό.
Πηγή: vwoman.gr