Search
Close this search box.

Ξεκινάει η «αναγέννηση» του δάσους της Δαδιάς

Οι υλοτόμοι έχουν ξεκινήσει την επεξεργασία και απομάκρυνση των καμένων δέντρων, ενώ σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για τα αντιδιαβρωτικά έργα
Έτοιμο στα μέσα του καλοκαιριού το νέο παρατηρητήριο

Οκτώ μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, οι υλοτόμοι έχουν πιάσει δουλειά και απομακρύνουν τα καμένα δέντρα, ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων του ΟΦΥΠΕΚΑ, προκειμένου να μην υπάρξει όχληση στην αναπαραγωγική διαδικασία των αετών, που είναι σε εξέλιξη αυτή την εποχή.
Από τα 45.000 στρέμματα που κάηκαν, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ, περίπου τα μισά έχουν σωθεί και θα βοηθήσουν στο να βγουν νέα δέντρα.
Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την κατασκευή μιας σειράς παρεμβάσεων στο δάσος Δαδιάς, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντιδιαβρωτική προστασία του δάσους. Παράλληλα, προβλέπεται και η κατασκευή νέου παρατηρητηρίου, το οποίο θα είναι έτοιμο στα μέσα του καλοκαιριού.

Αντιδιαβρωτικά έργα για τη φυσική επανίδρυση του οικοσυστήματος στο δάσος της Δαδιάς
Όπως γράφαμε τον περασμένο Οκτώβρη, τα αντιδιαβρωτικά έργα έχουν ως βασικό σκοπό την προστασία της καμένης έκτασης από περαιτέρω υποβάθμιση και τον περιορισμό των πλημμυρικών φαινομένων. Το κόστος των επεμβάσεων υπολογίστηκε σε 500.000 €. Το έργο αναλαμβάνει το Δασαρχείο Σουφλίου.
Τα αντιδιαβρωτικά έργα, αναλυτικά, αποσκοπούν στη συγκράτηση του εδάφους, στη μείωση της επιφανειακής απορροής και της ταχύτητας ροής των υδάτων, στην αύξηση της διήθησης των υδάτων στο έδαφος, στη διατήρηση των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος κλπ. Με την επίτευξη των παραπάνω, δίνεται η δυνατότητα στη φυσική επανίδρυση του οικοσυστήματος και στην επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος το οποίο τόσα χρόνια αποτελούσε βιότοπο αρπακτικών ειδών.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατασκευή κορμοδεμάτων και κορμοφραγμάτων από νεκρά δέντρα πεύκης. Τα κορμοδέματα θα έχουν συνολικό μήκος 59.590 μ. και θα κατασκευαστούν σε συνολική έκταση περίπου 883 στρ. Θα κατασκευαστούν κατά προσέγγιση 209 κορμοφράγματα μέσου ορατού εμβαδού 3,50 τ.μ. σε συγκεκριμένες θέσεις.

Απαγόρευση κυνηγιού για 5 χρόνια σε καμένες εκτάσεις του δάσους της Δαδιάς
Παράλληλα, πριν λίγους μήνες αποφασίστηκε απαγόρευση κυνηγιού για 5 χρόνια σε καμένες εκτάσεις του δάσους της Δαδιάς από τη Διεύθυνση Δασών Έβρου, μετά από σχετική εντολή του Γενικού Γραμματέα Δασών Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συνολικά, πρόκειται για εκτάσεις περίπου 9.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η απαγόρευση θήρας κρίθηκε ως αναγκαία προκειμένου να εξασφαλιστούν, στην εν λόγω περιοχή, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 21η Ιουλίου του 2022, οι απαιτούμενες συνθήκες προστασίας, αναπαραγωγής και ανάπτυξης της πανίδας, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιολογική και οικολογική σταθερότητα.
Πιο αναλυτικά, το κυνήγι απαγορεύεται για πέντε χρόνια, έως και τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου 2027-2028 σε έκταση δύο τμημάτων συνολικού εμβαδού 8.973,00 στρεμμάτων, στην καμένη περιοχή της Περιφερειακής Ζώνης Β του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου του Δήμου Σουφλίου Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.
Τα περιγραφικά όρια των δύο τμημάτων ακολουθούν την εξής διαδρομή :
Α) έκταση εμβαδού 8.729,00 στρεμμάτων, στη δασική θέση που ξεκινάει από το ύψος του χωριού Λυκόφης, μέχρι το χωριό Λύρα και βρίσκεται ανατολικά της Ζώνης Α2 του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης -Σουφλίου.
Από την Βόρεια έξοδο του χωριού Λυκόφης ακολουθεί την εθνική οδό, μέχρι τη διασταύρωση με το χωριό Λαγυνών. Κατευθύνεται νότια προς το χώρο αναψυχής Λαγηνών μέχρι να συναντήσει την αντιπυρική ζώνη, την οποία ακολουθεί με νότια κατεύθυνση, μέχρι το σημείο που τέμνεται με τα όρια της Ζώνης Α2 του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (Μεγάλος Πυρήνας). Στη συνέχεια ακολουθεί, με βόρεια κατεύθυνση τα όρια της Ζώνης Α2 του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, μέχρι τη βόρεια έξοδο του χωριού Λυκόφης που αποτελεί και το αρχικό σημείο.
Β) έκταση εμβαδού 244,00 στρεμμάτων, στη δασική θέση Λύπα. Ξεκινάει από τη δυτική πλευρά του κέντρου ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου, Δαδιάς και Προστατευόμενων περιοχών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), ακολουθεί το δρόμο Μονή – Δαδιάς Λυκότρυπα, μέχρι τη διασταύρωση του δρόμου Β΄ κατηγορίας Δαδιάς – Στρατηγείου Λευκίμης και επιστρέφει ανατολικά στα όρια της Ζώνης Α2 του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, μέχρι το αρχικό σημείο εκκίνησης.

Πηγή: gnomionline.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση