Τα πανεπιστήμια, μέσω των ερευνητικών τους προγραμμάτων, δημιουργούν τεχνολογίες που μπορούν να σταθούν αρωγοί στο δύσκολο έργων των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα.
Στις μέρες μας υπάρχουν τεχνολογίες που με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύουν προβλήματα όπως είναι ασθένειες ή εντομολογικοί κίνδυνοι. Η τεχνητή νοημοσύνη απασχολεί τον πρωτογενή τομέα σε ερευνητικό επίπεδο από το 2010, αλλά τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς μήνα με το μήνα.
Μία από τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της φυτοπροστασίας αναπτύσσεται μέσω της πλατφόρμας Eden Library, από την εταιρεία-τεχνοβλαστό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών EdenCore.
Ο συνιδρυτής και Project Manager της EdenCore κ. Νίκος Μυλωνάς μάς αναφέρει σχετικά τα εξής:
«Εργαζόμαστε στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence [ΑΙ]), και αυτό που έχουμε αναπτύξει είναι το σύστημα «Viewer», το οποίο χρησιμοποιεί κάμερες για να αναγνωρίζει ασθένειες μέσω χαρτογράφησης της καλλιέργειας. Αφορά μόνιμες δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως είναι τα αμπέλια, τα μήλα και τα ροδάκινα, αλλά στόχος είναι η μελλοντική επέκταση και σε άλλες καλλιέργειες υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι το αχλάδι και το κεράσι.
Η αρχή
Η ιδέα προέκυψε όταν ο κ. Μυλωνάς, όντας γόνος καλλιεργητών, σκέφτηκε ότι κάθε γεωργός θα μπορούσε να εργάζεται λιγότερο επίπονα σε ένα χωράφι, αποφεύγοντας εργασίες όπως είναι η επισκόπηση της καλλιέργειας, που μπορεί να απαιτεί κουραστική οδοιπορία ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τέτοιες εργασίες θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν και να βλέπει ο καλλιεργητής φωτογραφίες από το χωράφι, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποια ασθένεια.
«Αυτή την τεχνολογία και τη γνώση, αναφέρει ο κ. Μυλωνάς, θέλαμε να τη μεταφέρουμε από τον άνθρωπο στις μηχανές, ώστε να γίνεται αυτοματοποιημένα ο έλεγχος. Και το πετύχαμε χρησιμοποιώντας κάμερες υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες λαμβάνουν όσο πιο αντιπροσωπευτική εικόνα γίνεται από το χωράφι.
»Το σύστημά μας μπορεί να εφαρμοστεί σε τρακτέρ ή σε οποιοδήποτε άλλο παρελκόμενο και να εκτελεί αυτόματα οπτική σάρωση της καλλιέργειας, την ώρα που ο παραγωγός κάνει μια τυπική δουλειά όπως είναι ο ψεκασμός. Λαμβάνοντας τις εικόνες και μέσα από τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, το σύστημα αναλύει σε πραγματικό χρόνο αυτό που βλέπει και μας βοηθά να καταλάβουμε το βαθμό καρποφορίας και να εντοπίσουμε τυχόν ασθένειες, τροφοπενίες καιελλείψεις.
»Με αυτό τον τρόπο επιλύονται ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά την καλλιεργητικό περίοδο ένας γεωργός, όπως είναι η φυτοπροστασία.
»Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να βοηθήσει τον παραγωγό να εντοπίσει αν υπάρχει έξαρση κάποιας ασθένειας και να ψεκάσει σε πιο αποτελεσματικό χρόνο και με την απαιτούμενη ποσότητα, ώστε να εξοικονομούνται φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Έτσι, μειώνεται το ρίσκο απώλειας της σοδειάς και αυξάνεται το προσδοκώμενο όφελος, γεγονός που οδηγεί σε καλύτερη οικονομική διαχείριση».
Η εφαρμογή
Το “Viewer” δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε drone, λόγω του βάρους του και λόγω της διάταξης του συστήματος που απαιτεί να είναι κοντά το μηχάνημα στην καλλιέργεια κατά το σκανάρισμα. Άρα, μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε τρακτέρ και παρελκόμενα. Ούτως ή άλλως, οι περισσότερες λειτουργίες –όπως η ζιζανιοκτονία και οι ψεκασμοί– γίνονται με τρακτέρ. Μόλις τελειώσει η δουλειά του παραγωγού από το τρακτέρ, με το πάτημα ενός κουμπιού, σταματά η λειτουργία του συστήματος. Το σύστημα καταλαβαίνει ότι η σάρωση έχει ολοκληρωθεί και τα συλλεχθέντα δεδομένα αποστέλλονται στην ψηφιακή πλατφόρμα, όπου ο παραγωγός έχει πρόσβαση με κωδικό χρήστη και password. Εκεί παρακολουθεί τα αποτελέσματα της σάρωσης, με απλούς και ευανάγνωστους χάρτες.
«Η πλατφόρμα, μας λέει ο κ. Μυλωνάς, είναι εξατομικευμένη για τον κάθε χρήστη. Ο καθένας έχει τα δικά του δεδομένα για τα αγροτεμάχιά του. Εμείς συντηρούμε το σύστημα και επιβλέπουμε κάθε αποστολή που έχει γίνει, για να δώσουμε επιπλέον πληροφορίες στον παραγωγό σε περίπτωση που δούμε κάτι ενδιαφέρον ή κάτι που χρήζει άμεσης ανταπόκρισης».
Το σύστημα “Viewer” ήδη εφαρμόζεται στο συνεταιρισμό ροδακινοπαραγωγών “Venus” στη βόρεια Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο κ. Μυλωνάς, είναι ήδη στη φάση του πρώτου εμπορικού προϊόντος, μετά από δύο χρόνια πειραματισμού και εξέλιξης. Συνήθως τα μέλη του πειράματος είναι και οι πρώτοι πελάτες. Επειδή η συσκευή έχει χαρακτηριστικά καινοτομίας, μετά από μεγάλη προσπάθεια εντάχθηκε στα «σχέδια βελτίωσης» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Χαρακτηριστικά
Κάθε καλλιέργεια, ακόμα και κάθε ποικιλία, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, για αυτό και το σύστημα προσαρμόζεται με ευκολία ανάλογα με το καλλιεργητικό είδος.
Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι ο ενεργός φωτισμός. Συχνά ο παραγωγός έχει την ανάγκη να μπαίνει στο χωράφι όχι μόνο τη μέρα, αλλά και τη νύχτα. Για το λόγο αυτό υπάρχει σύστημα φωτισμού LED υψηλής ισχύος, προκειμένου να λαμβάνονται φωτογραφίες υψηλής ποιότητας ακόμα και τη νύχτα. Έτσι ο παραγωγός μπορεί να δουλεύει 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα.
Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται μαρκάρονται με ένα στίγμα GPS για να γνωρίζει ο παραγωγός με εξαιρετική ακρίβεια σε ποια σειρά και σε ποιο δέντρο μέσα στο χωράφι του εντοπίζεται το κάθε πρόβλημα.
Η συσκευή λειτουργεί επίσης με τη βοήθεια του διαδικτύου και μπορεί να συνδεθεί με απομακρυσμένα μετεωρολογικά συστήματα. Επίσης ο παραγωγός μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τη σάρωση, ακόμα κι αν βρίσκεται κάπου απομακρυσμένα.
«Ο κλάδος της γεωπονίας και της αγροτεχνολογίας είναι δύσκολος, αναφέρει ο κ. Μυλωνάς. Άλλο να βγαίνεις στο χωράφι και να κάνεις μέτρηση κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες και άλλο να εργάζεσαι κάτω από ένα ερκοντίσιον.
Ωστόσο, καθώς ο 65χρονος παραγωγός δεν έχει την τεχνική αρτιότητα να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη, η γεωργία μένει πιο πίσω σε τεχνολογική ωριμότητα σε σχέση με άλλους επιχειρηματικούς τομείς».
Αγορά εργασίας
«Υπάρχουν πολλά εργαστήρια, αναφέρει ο κ. Μυλωνάς, τα οποία έχουν αρκετά μεγάλη δράση στο ερευνητικό κομμάτι. Από την άλλη οι ερευνητές δυσκολεύονται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, γιατί το αντικείμενο με το οποίο απασχολούνται είναι πιο εξελιγμένο και πιο ανώριμο εμπορικά για να γίνει προϊόν.
»Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει ή να ρίξουν τα στάνταρ τους και να κατευθυνθούν επαγγελματικά σε ό,τι θέλει η αγορά, όπως είναι φυτοφάρμακα, γεωργικές συμβουλές, ή να δημιουργήσουν σχήματα όπως είναι οι τεχνοβλαστοί, προσπαθώντας να προσφέρουν προϊόντα για τα οποία όμως δεν θα υπάρχουν μεγάλη απορρόφηση από εταιρείες στην Ελλάδα».
Πηγή: agro-tec.gr