Search
Close this search box.

Νέες κινητοποιήσεις και στην Αλεξανδρούπολη κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

Στάσεις εργασίας και σήμερα, σε όλη την Ελλάδα, από τους υπαλλήλους των ΔΕΥΑ. Βήμα πίσω από την κυβέρνηση με προσωρινή απόσυρση του ν/σ

Σε νέες κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο μετονομάζει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και ανοίγει τον δρόμο, όπως καταγγέλλεται, για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Αργά το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι  η ψήφιση του νομοσχεδίου, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη, μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις, καθώς όπως γράφει η «Αυγή», αυτοδιοικητικοί της Νέας Δημοκρατίας εκδήλωσαν τις διαφωνίες τους, με αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα να αποφασίσει αναβολή προς αποφυγή άλλης μίας εσωτερικής κρίσης.

Στην Αλεξανδρούπολη, όπως σήμερα, έτσι και αύριο έχει προγραμματιστεί από το σωματείο εργαζομένων στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου, καθώς και πορεία μέχρι το Δημαρχείο. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι έξω από το κτίριο της ΔΕΥΑΑ, επιστρατεύθηκαν και οχήματα της επιχείρησης, τα οποία παρατάχθηκαν στην είσοδο, ενώ σε πανό αναγράφονταν το σύνθημα: «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι δικαίωμα. Τα δικαιώματα δεν πωλούνται». Παρών στην συγκέντρωση και ο πρόεδρος της επιχείρησης Χαράλαμπος Μιχαηλίδης, καθώς και η γενική διευθύντρια Κυριακή Χαμουρατίδου.

Η πανελλήνια ένωση εργαζομένων στις ΔΕΥΑ

Σε ανακοίνωσή της η πανελλήνια ένωση εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ο αγώνας συνεχίζεται και καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν με την ίδια δυναμική, να κάνουν συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των νομών και σε όλες τις πόλεις που έχουν ΔΕΥΑ, αλλά και να κάνουν ενημερώσεις με διάφορες δράσεις που θα επιλέξουν για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των νερών είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, Δήμους, Περιφέρειες, κόμματα, το σύνολο των πολιτών της χώρας, τους βουλευτές τους οποίους καλούμε να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Καλούμε όλους να συμμετάσχουν σ’ αυτό τον αγώνα, απαιτώντας: Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το Νομοσχέδιο για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. που ιδιωτικοποιεί τα νερά.

Όλοι στον αγώνα. Όλοι μαζί να βροντοφωνάξουμε ότι το νερό είναι αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα και δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει».

Στήριξη από Εργατικό Κέντρο Έβρου

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Έβρου, στηρίζει τις κινητοποιήσεις της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης:

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑ

Το Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού  Κέντρου Ν. Έβρου στηρίζει την τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας και της Αλεξανδρούπολης που προκήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, για σήμερα Δευτέρα 13 και αύριο Τρίτη 14  Μαρτίου 2023 από  τις  11:00 π.μ. μέχρι την λήξη του ωραρίου.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας καθώς όπως καταγγέλλουν ” ανοίγει τις πόρτες για την  ιδιωτικοποίηση του νερού”.

Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν “απαίτηση μας είναι η άμεση απόσυρση του κατάπτυστου Νομοσχεδίου για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. επειδή:

Ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί.

Δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στα νερά γιατί δεν υπάρχει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού.

Η Κυβέρνηση, σε αντίθεση και με τις αποφάσεις του ΣΤΕ, επιχειρεί με κάθε τρόπο έμμεσο ή άμεσο να ιδιωτικοποιήσει τα νερά και τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών.

Με εικοσαετή καθυστέρηση επαναφέρει αποτυχημένες μορφές ιδιωτικοποίησης που εφαρμόσθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για ποιο λόγο; ποιους εξυπηρετεί και εφαρμόζει αποτυχημένα μοντέλα, όταν είναι γνωστή η κατάληξη τους. Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, τεράστια επιβάρυνση των καταναλωτών, επισφαλή ποιότητα νερού και γενικά των υπηρεσιών. Σήμερα το σύνολο των χωρών αυτών επανέφεραν την διαχείριση του νερού στο κράτος ή στους Δήμους.

Καλούμε όλα τα Σωματεία και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις  και να ενημερώσουν τους πολίτες για την αντίθεση τους  στην ιδιωτικοποίηση των νερών που επιχειρείται μέσω της ΡΑΑΕΥ και των ΣΔΙΤ.

Πηγή: gnomionline.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση