Μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά την εισήγηση του Δημάρχου κ. Ντίνου Χαριτόπουλου, η Μαρώνεια ανακηρύχθηκε ως «Ιστορική Έδρα» του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών,, αναδεικνύοντας τη σημαντική της συνεισφορά στον ελληνικό πολιτισμό. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, των βουλευτών της Ροδόπης και διάφορων τοπικών αρχών του τόπου, φορέων και συλλόγων.
Τελος, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η ανακήρυξη της ως Ιστορική Έδρα του Δήμου αποτελεί μια νέα αφετηρία για τη Μαρώνεια και την πορεία της προς το μέλλον, διατηρώντας ζωντανή τη φλόγα του ελληνικού πολιτισμού
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:
Μία ιστορική στιγμή για τη Μαρώνεια και την πλούσια πορεία της μέσα στους αιώνες σηματοδότησε η εκδήλωση ανακήρυξης της ως «Ιστορική Έδρα» του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό της κατάστημα, το βράδυ του Σαββάτου 19 Αυγούστου 2023 παρουσία αρχών και φορέων του τόπου. Προηγήθηκε η δοξολογία στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου η οποία τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.
Ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών, μέσα από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του μετά την εισήγηση του Δημάρχου κ. Ντίνου Χαριτόπουλου, αναγνώρισε την ιστορική αξία και την πολιτιστική της σπουδαιότητα, αναδεικνύοντας τη σημαντική της συνεισφορά στον ελληνικό πολιτισμό. Η ανακήρυξη αυτή συμπλήρωσε τις προηγούμενες αποφάσεις που αφορούσαν τον ορισμό του Αγίου Χαραλάμπους ως πολιούχου Αγίου και την ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ.
Η Μαρώνεια είναι μία λαμπρή εστία του ελληνικού πολιτισμού με αδιάλειπτη παρουσία 27 ολόκληρων αιώνων. Από τον 7ο αιώνα π.Χ. που ιδρύθηκε ως αποικία των Χίων, μέχρι και σήμερα, ανεπηρέαστη από την αναγκαία μετάθεση του οικισμού κατά τον 14ο αιώνα ως σημερινή του θέση, συνεχίζει να διαφυλάσσει και να ακτινοβολεί το φως του ελληνικού πνεύματος. Οι παραπάνω λόγοι συνηγόρησαν υπέρ της απόφασης την οποία έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας-Σαπών και ακολούθησε η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία ορίστηκε και επισήμως η Μαρώνεια ως ιστορική έδρα του Δήμου.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, αφού εξέφραζε τη συμπαράσταση του στο λαό του Έβρου που δοκιμάζεται σκληρά από τις πυρκαγιές, ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε η ακύρωση των ψυχαγωγικών εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί.
Μιλώντας για την ιστορική αυτή ημέρα, επεσήμανε πως συνδέοντας το λαμπρό παρελθόν της Μαρώνειας με το δημιουργικό παρόν και νοηματοδοτώντας το μέλλον της, η Δημοτική Αρχή έχει επενδύσει πολλαπλά στην ανάδειξη, την ισχυροποίηση και την ανάπτυξή της, αναφέροντας ενδεικτικά τα παρακάτω σημεία:
- Την έναρξη των διαδικασιών για την ένταξη του Αρχαίου Θεάτρου στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και στη δημιουργία του Κύκλου Φίλων του με προσωπικότητες υψηλής εμβέλειας και συμβολισμού.
- Την προστασία και αναβάθμιση των υποδομών του Αρχαίου Θεάτρου, όπως η ανάδειξη του μνημείου, η προσβασιμότητα, η προστασία ευρημάτων, η τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης, η πυροπροστασία που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. πόροι ύψους 600.000€.
- Την αναγόρευση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, σε επίτιμο Δημότη, ο οποίος κατά την εδώ παρουσία του, την 10η Ιανουαρίου 2020, υπέγραψε το Βιβλίο Κύκλου Φίλων του Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας και έκτοτε στηρίζει τη Μαρώνεια και τον Δήμο με κάθε τρόπο.
- Το έργο πνοής και ανάπτυξης της οδικής σύνδεσης Μαρώνειας – Δικέλλων, προϋπολογισμού 13,6 εκ. ευρώ και το οποίο προχωράει με γρήγορους ρυθμούς.
- Την επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης της Μαρώνειας με νέες γεωτρήσεις και τον απαραίτητο εξοπλισμό.
- Περαιτέρω ο Δήμαρχος επεσήμανε πως στις επιδιώξεις της Δημοτικής Αρχής, μεταξύ άλλων, είναι:
- Η ανάδειξη αλλά κυρίως η περαιτέρω αξιοποίηση του λιμανιού του Αγίου Χαραλάμπους.
- Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με κάθε πρόσφορο τρόπο της Μαρώνειας με την Σαμοθράκη, ώστε να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η περιοχή και να υπάρξει μεγαλύτερο τουριστικό ρεύμα.
- Η συντήρηση, η αναμόρφωση και η αξιοποίηση του ιστορικού σχολείου της Μαρώνειας.
- Η λειτουργία Επισκοπείου στη Μαρώνεια σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη.
- Η ένταξη του έργου του βιολογικού καθαρισμού σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας αστικών λυμάτων.
- Η βελτίωση της βατότητας του δρόμου Μαρώνειας-Μέστης,
Την εκδήλωση χαιρέτησε η Προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα και μίλησαν ο πρόεδρος του Φυσιολατρικού, Λαογραφικού και Μορφωτικού Συλλόγου «Οι Κίκονες» κ. Γιάννης Σμαραγδάς και ο ερευνητής κ. Θεόδωρος Περβανάς. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού κ. Μιχάλης Βασιλειάδης παρουσίασε νέο φωτογραφικό υλικό για τη Μαρώνεια το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τουριστική προβολή της και συνολικά του Δήμου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, των βουλευτών Ροδόπης κ. Φερχάτ Οζγκιούρ και Ιλχάν Αχμέτ, ενώ μέσω μηνύματος του χαιρέτισε και ο βουλευτής κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Βασίλης Λούρμπας, ο Διοικητής της 21ης Ταξιαρχίας, ο Υποδιοικητής της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης Ταξίαρχος Μιχάλης Σεβδυνίδης, η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Μαίρη Κοσμίδου, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, αιρετών του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, συλλόγων κτλ.
Η ανακήρυξη της σε Ιστορική Έδρα του Δήμου αποτελεί μια νέα αφετηρία για τη Μαρώνεια και την πορεία της προς το μέλλον, διατηρώντας ζωντανή τη φλόγα του ελληνικού πολιτισμού και συνεχίζοντας να εμπνέει τις επόμενες γενιές.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen.