Παρά τις ελλείψεις προσωπικού, που στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης φτάνουν το 25%, η ασφάλεια των πτήσεων είναι μη διαπραγματεύσιμη, τονίζει ο Αερολιμενάρχης Αλεξανδρούπολης
Μέσα στο έτος επικαιροποιείται η μελέτη για τον νέο πύργο ελέγχου, που είναι ημιτελής εδώ και 10 χρόνια
της Κικής Ηπειρώτου
«Μία στο εκατομμύριο είναι οι πιθανότητες για να ‘τρακάρουν’ αεροπλάνα στην Ελλάδα» δηλώνει στη ΓΝΩΜΗ ο αερολιμενάρχης του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης Στέλιος Ζαντανίδης, στον απόηχο της τραγωδίας στα Τέμπη και με φόντο τη συζήτηση που έχει ανοίξει αναφορικά με την ασφάλεια γενικότερα των μεταφορών στη χώρα μας.
Με δεδομένες τις ελλείψεις προσωπικού στα αεροδρόμια και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» που κατά μέσο όρο αγγίζει το 25%, η ανησυχία, θα έλεγε κανείς, πως είναι εύλογη.
«Οι ελλείψεις είναι, όντως, πολλές. Όμως δεν παραβιάζεται για κανένα λόγο η ασφάλεια και οι κανόνες που είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε. Υπάρχουν τρόποι για να μην παραβιάζεται η ασφάλεια των πτήσεων, για παράδειγμα, αν υπάρξει ανάγκη, πηγαίνουμε σε χαμηλότερη ροή αεροσκαφών, δημιουργώντας έτσι κάποιες καθυστερήσεις, εξασφαλίζοντας, όμως, ότι δεν θα υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος για τις πτήσεις. Επιπλέον, υπάρχει η τεχνολογία που βοηθά στο να μη μειώνεται ούτε στο ελάχιστον το επίπεδο ασφαλείας. Η πιθανότητα να παραβιαστούν οι κανόνες ασφαλείας και να ‘τρακάρουν’ δύο αεροπλάνα, είναι μία στο εκατομμύριο και στη χώρα μας και παντού».
Όσο για τις ελλείψεις, ο κ. Ζαντανίδης υπογραμμίζει πως δεν χρειάζεται καν να γίνουν προσλήψεις για να λυθούν τα προβλήματα. Όπως λέει, αρκεί να γίνουν μετατάξεις, από άλλους φορείς του δημοσίου προς τα αεροδρόμια.
«O νόμος για τις μετατάξεις ισχύει και για τα αεροδρόμια. Οπότε, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Υπάρχει κόσμος που θέλει να έρθει να εργαστεί στον αερολιμένα μας, από άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Πρώτα βέβαια θα εκπαιδευτεί καταλλήλως και θα δώσει τις εξετάσεις που δίνουμε όλοι μας κάθε χρόνο».
Επικαιροποίηση μελέτης για το νέο πύργο ελέγχου
Εντωμεταξύ, σε εξέλιξη είναι η επικαιροποίηση της μελέτης για την ολοκλήρωση του νέου πύργου ελέγχου, που εδώ και περίπου 10 χρόνια μένει ανολοκλήρωτος. Ο αερολιμενάρχης εκτιμά ότι μέσα στο 2023 θα ολοκληρωθεί η μελέτη και θα ακολουθήσει η προκήρυξη του έργου. Όπως σημειώνει, το έργο είναι μικρό και μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο, από την στιγμή που θα βρεθεί ανάδοχος, ενώ τονίζει πως είναι εξασφαλισμένες και οι απαραίτητες πιστώσεις.
Πηγή: gnomionline.gr