Search
Close this search box.

Μένουν πολλά μυστικά της μυθικής Θράκης να αποκαλυφθούν

Με τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε τους φοιτητές από 8 χώρες του εξωτερικού το θερινό σχολείο Mythical Thrace που διοργάνωσε το ΤΕΦ ΔΠΘ

Τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες άφησε το Εντατικό Πρόγραμμα Μεικτής Κινητικότητας του ERASMUS+ που διοργάνωσε την εβδομάδα 1-5 Ιουλίου το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης υπό τον τίτλο “Mythical Thrace”.

Τριάντα εννέα προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές δώδεκα πανεπιστημίων από οκτώ χώρες του εξωτερικού (Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Σλοβενία, Αυστρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία) συμμετείχαν στο πρόγραμμα αποκτώντας επαφή με τους μύθους της Θράκης τόσο μέσω σεμιναρίων όσο και επισκέψεων σε Έβρο και Σαμοθράκη, δίνοντας ώθηση και στη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» που υλοποίησαν από το ΤΕΦ ΔΠΘ και το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», μέσα από το οποίο δημιουργήθηκαν οι ιστότοποι https://mythotopia.eu/ και https://edu.mythotopia.eu/. Ένα πλούσιο πρόγραμμα Όπως τόνισε η Συντονίστρια του προγράμματος, επίκουρη καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας στο ΤΕΦ ΔΠΘ κ. Άννα Μαστρογιάννη, την εβδομάδα αυτή οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα, που το πρωί περιείχε διαλέξεις σχετικά με τους μύθους της Θράκης, βασισμένες στο υλικό της Μυθοτοπίας -την ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Μυθολογικές διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη»- καθώς και βιωματικά σεμινάρια και διάφορα εργαστήρια, στα οποία οι φοιτητές συμμετείχαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, και έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτά.

Την Τετάρτη πήγαν μια εκπληκτική διαδρομή στη Σαμοθράκη, όπου παρακολούθησαν μια διάλεξη για τα Καβείρια μυστήρια, ενώ την Πέμπτη επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης, όπου ξεναγήθηκαν και είχαν την ευκαιρία να φανταστούν πως ήταν η ζωή σε μια τόσο ακμάζουσα πόλη της αρχαίας Θράκης. Επίσης συνδύασαν τους σχετικούς με τον Θρακικό οίνο μύθους, με τους Κίκονες, τον Μάρωνα και τον Διόνυσο, με μια επίσκεψη σε ένα τοπικό οινοποιείο, όπου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά που φέρουν μυθολογικές ονομασίες. Το προτελευταίο βράδυ συμμετείχαν όλοι μαζί σε μια ελληνική βραδιά που προσέφερε το ξενοδοχείο Ramada, που φιλοξένησε το πρόγραμμα, όπου οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα, αλλά και να χορέψουν ελληνικούς χορούς, καταπλήσσοντας όλους με τις γνώσεις τους. Η εβδομάδα έκλεισε με μια διάλεξη για την πρόσληψη του Ορφέα στην όπερα από τον κ. Γιώργο Τσομή και παρακολούθησαν μια ταινία για την πρόσληψη του Ορφέα που διαδραματίζεται στο Ρίο Ντε Τζανέιρο συνδυάζοντας το με μια παρουσίαση Αργεντίνικου χορού από το Σύλλογο Alma Libre. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επίσημα στις 10 Ιουλίου, σε μια διαδικτυακή συνάντηση η οποία θα έχει ένα απολογισμό του θερινού σχολείου και θα συμπληρώσουν μύθους που δεν πρόλαβαν να διαπραγματευτούν εκτενώς. Καταπληκτική η συμμετοχή των παιδιών Η συμμετοχή των παιδιών ήταν καταπληκτική, σημείωσε η κ. Μαστρογιάννη, μιας και συμμετέχουν με βιωματικό τρόπο σε όλες τις εκδηλώσεις. Έτσι κλήθηκαν να συντάξουν μια φανταστική επιστολή, να δώσουν το δικό τους τέλος σε μια ιστορία, να παίξουν με τις δραστηριότητες της εκπαιδευτικής Μυθοτοπίας, μιας πλατφόρμας που επίσης δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μυθολογικές διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη». Παράλληλα συνεργάστηκαν μεταξύ τους σε ομάδες, παρακολούθησαν σεμινάριο, όπως το πολύ καλό βιωματικό εργαστήριο κοινωνικής και συναισθηματικής διαπαιδαγώγησης, ώστε να συνεργαστούν μεταξύ τους, να τους παρουσιάσουν μικρά σκετς και άλλα. «Καταφέραμε να τους φέρουμε με τους Μύθους της Θράκης, να καταλάβουν το μυθολογικό υπόβαθρο της περιοχής, και να συνειδητοποιήσουν πως είμαστε όλοι μέλη του Ευρωπαϊκού Συνόλου, θεμέλιος λίθος του οποίου υπήρξαν οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι» σημείωσε. Συνεχίζει την πορεία της η Μυθοτοπία Άλλωστε η Μυθοτοπία δεν θα σταματήσει να εξελίσσεται, μιας και σχεδιάζουν να συνεχίσουν την Μυθοτοπία με ένα άλλο σχέδιο, για το οποίο περιμένουν την έγκριση, ενώ η ανατροφοδότηση από τους φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν σημαντική, που είχαν πολύ έξυπνες προσθήκες και παρατηρήσεις, όπως και οι συνάδερφοί τους. «Για μας ως Πανεπιστήμιο Τμήμα είναι ένα εξαιρετικό δείγμα εξωστρέφειας, που σίγουρα ανεβάζει πάρα πολύ την εικόνα του ΔΠΘ και όλοι τους θέλουν να συμμετάσχουν ξανά σε ανάλογο πρόγραμμα» ανέφερε η κ. Μαστρογιάννη, εκφράζοντας την πεποίθηση πως είχαν την καλύτερη δυνατή προβολή και εξωστρέφεια για την Θράκη γενικά και το Πανεπιστήμιο.

Πηγή : paratiritis-news

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση