Search
Close this search box.

Κ. Μητσοτάκης: «Στη Θράκη ζουν αρμονικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι»

Πολύς κόσμος υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην γειτονική πόλη της Ξάνθης όπου πραγματοποίησε προεκλογική ομιλία στο δημοτικό αμφιθέατρο της Ξάνθης το απόγευμα της Πέμπτης 27 Απριλίου. Ο χώρος ήταν γεμάτος με αποτέλεσμα αρκετοί να παρακολουθούν την ομιλία όρθιοι ή εκτός του κτιρίου όπου είχαν στηθεί οθόνες. Ο κος Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα προς την Τουρκία από την ακριτική Θράκη και τόνισε πως «στη Θράκη ζουν αρμονικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι», ενώ είχε σύντομη συνομιλία με παρευρισκόμενους πολίτες που τον περίμεναν έξω από το αμφιθέατρο.

Αρκετοί που έδωσαν το παρόν ήταν και οι Ροδοπίτες που στηρίζουν τη ΝΔ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, ενώ δεν έλειπαν οι υποψήφιοι βουλευτές της Ροδόπης, με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη πάντως λόγω υποχρεώσεων να βρίσκεται στην Αθήνα. Παρών ήταν και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος που στηρίζεται από τη ΝΔ.

«Δεν πρέπει οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας να δηλητηριάζονται με μίσος γύρω από τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη και είπε απευθυνόμενος προς την Τουρκία: «Θέλω να τους πω ότι οι σχέσεις μας δεν πρέπει να έχουν θέση στην ένταση της προεκλογικής μάχης. Δεν πρέπει, επίσης, να δηλητηριάζονται με μίσος γύρω από τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς συμπολίτης μας που να θέλει να γίνει ποτέ εργαλείο άλλων σκοπιμοτήτων. Και αντίθετα, η τουρκική ηγεσία θα ήταν καλό να αντιληφθεί ότι η πραγματικότητα δεν αλλάζει παραχαράσσοντας την ιστορία και τις Συνθήκες. Ούτε βάφοντας αυθαίρετα στο χάρτη με κόκκινο χρώμα νησιά και περιοχές που ήταν, είναι και θα είναι πάντα γαλάζιες.

Και δεν γίνεται, άλλωστε, όταν ευχαριστείς μία χώρα για τη συνδρομή της στους σεισμούς, ναι γιατί σπεύσαμε πρώτοι. Πρώτοι ήμασταν εμείς και βοηθήσαμε τον τουρκικό λαό απέναντι σε μία πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Δεν γίνεται την ίδια ώρα που αναγνωρίζεις αυτή την κίνηση καλής θέλησης, την ίδια ώρα να προκαλείς.

Για αυτό και θέλω από εδώ, από την Ξάνθη, να επαναλάβω τις καθαρές μας θέσεις. Είμαστε συνεπείς, δεν είμαστε αφελείς. Στην κάθε επιθετικότητα απαντάμε με ετοιμότητα. Δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο, Αλλά αγκαλιάζουμε πάντα και ανταποδίδουμε οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τη βασική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Είμαστε όμως πάντα απρόθυμοι να ανεχτούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι με τη σειρά της η άλλη όχθη του Αιγαίου να φανεί προσεκτική στις λέξεις της και ελπίζω αληθινή στις προθέσεις της. Εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα ανταποκριθούμε με χαρά σε οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης».

Στη Θράκη ζουν αρμονικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι σε καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας όπως είπε και υπογράμμισε: «Εδώ στη Θράκη γεφυρώνονται οι διαστάσεις τόσο της εθνικής υπερηφάνειας όσο και της αρμονικής συνύπαρξης. Με άλλα λόγια είστε στη Θράκη ταυτόχρονα ένα φυλάκιο και μία πρεσβεία της πατρίδας

Και αντιλαμβάνεστε συνήθως καλύτερα από τον καθένα την πολιτική μας, μία πολιτική που εδράζεται στην ισονομία μεταξύ των πολιτών. Μία ισονομία και ισοπολιτεία για την οποία πρώτος αγωνίστηκε και επέβαλε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

«Θα απλώνεται συνεχώς ο φράχτης στον Έβρο»

Σε άλλο σημείο του λόγου του, ανέφερε πως η συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ανέδειξε τη Θράκη ως γεωστρατηγικό πόλο. Επίσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προστάτεψε τα σύνορα απέναντι στις μεταναστευτικές εισβολές, λέγοντας πως τα σύνορα έμειναν απόρθητα και αναγνωρίστηκαν ως τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Σχετικά με το φράχτη στον Έβρο είπε ότι «θα απλώνεται συνεχώς, παρά τις λυσσασμένες αντιδράσεις όσων τον πολεμούν».

Δεν γινόταν να μην αναφερθεί στις προσεχείς εθνικές εκλογές και εμφανίστηκε σίγουρος για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και είπε χαρακτηριστικά πως όλη η Ελλάδα θα είναι γαλάζια το βράδυ της 21ης Μαΐου και συγχρόνως σχολίασε και την προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε: «Εμείς δεν έχουμε καμία δυσκολία να γεμίζουμε και τους χώρους και να ξεκινάμε τις ομιλίες στην ώρα τους. Θα σας πω μία μικρή ιστορία. Ο κος Τσίπρας βρέθηκε στον τόπο μου, στα Χανιά, και είπε να μιλήσει στην ίδια πλατεία στην οποία είχα μιλήσει κι εγώ. Και η ομιλία του ήταν για τις 07:00 και πήγε 07:30 και πήγε 08:00 και πήγε 08:30 και ανέβηκε στο βήμα στις 08:40, γιατί η πλατεία ήταν η μισή άδεια».

Πηγή: xronos.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση