«Τους εξηγούμε ότι η όχληση ιδιαίτερα σε κάποια σημεία είναι πάρα πολλή», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm
Στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Βενετίδης. Όπως υποστήριξε πρόκειται για μια δύσκολη και «ανίκητη» ιστορία η πρόληψη κατά των κουνουπιών.
Το πρόγραμμα των προνυμφοκτονιών ξεκίνησε πολύ νωρίς και μέχρι τώρα, εκτός κάποιων περιπτώσεων, πάει πολύ καλά στα περισσότερα σημεία, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη. Ο Κώστας Βενετίδης συνέχισε ενημερώνοντας ότι αναμένουμε από μέρα σε μέρα μετά από πολλαπλές εκκλήσεις του περιφερειάρχη, τη λήψη άδειας ακμαιοκτονιών από τον αέρα. Το Υπουργείο Υγείας δημιουργεί κώλυμα ωστόσο στο συγκεκριμένο ζήτημα λόγω του ότι το ίδιο για αυτή την αδειοδότηση έχει ως προϋπόθεση την εμφάνιση κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου.
Όπως υποστήριξε ο ίδιος ο κος Βενετίδης, το Υπουργείο σκέφτεται με όρους Αθηνών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ότι στην επαρχία τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. «Τους εξηγούμε ότι η όχληση ιδιαίτερα σε κάποια σημεία είναι πάρα πολλή», ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης, εξηγώντας ότι η Περιφέρεια χρειάζεται αυτές τις άδειες για να καταφέρει να εκπονήσει το ακμαιοκτονικό της πρόγραμμα αποτελεσματικά.
Ο Κώστας Βενετίδης σημείωσε ότι έχουν γίνει και περαιτέρω παρεμβάσεις και αναμένεται από Οκτώβρη για τη νέα σεζόν να υπάρξουν νέα μέτρα ώστε να γίνεται μία ακόμα πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Δεν υπάρχει κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου
Όσον αφορά τις αναφορές για κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου από έντυπο μέσο στην Ξάνθη, ο Κώστας Βενετίδης ενημέρωσε ότι επρόκειτο για παραπληροφόρηση. «Κουνούπια φορείς του Δυτικού Νείλου υπάρχουν» διευκρίνισε, αλλά είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα κουνούπια-φορείς μεταδίδουν την ασθένεια. Ο εντοπισμός των μεταδοτικών κουνουπιών-φορέων γίνεται μέσω εξετάσεων αίματος στα κοτόπουλα, και εάν αυτά διαγνωστούν θετικά στον ιό, τότε μαθαίνουμε και σε ποιες περιοχές υπάρχουν μεταδοτικά κουνούπια.
Στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με τον κο Βενετίδη, γίνονται περαιτέρω ψεκασμοί και αντικουνουπικές δράσεις και μέχρι στιγμής πρόκειται για τις περιοχές της Χρυσούπολης Καβάλας και δύο περιοχών της Ξάνθης.
Πηγή: xronos.gr