Κρίσιμες γαίες: Ψάχνουν θησαυρούς σε παλιά κοιτάσματα

Στόχος η προκήρυξη νέων διαγωνισμών από το ΥΠΕΝ για κρίσιμες γαίες με πρώτο τον μεταλλευτικό χώρο Κιμμέριων Ξάνθης

«Θησαυρούς» σε παλιά κοιτάσματα ψάχνουν οι επιστήμονες της  Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ). Ειδικότερα, το δυναμικό της επαναξιολογεί παλαιότερα ευρήματα από μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί από το άλλοτε Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) με στόχο τον εντοπισμό πολύτιμων κρίσιμων γαιών και την προκήρυξη νέων διαγωνισμών, έπειτα από εκείνον για τον μεταλλευτικό χώρο στην Κέραμο της Χίου και την παραχώρηση σε αυστραλιανών συμφερόντων εταιρεία  μεταλλείων στους Μολάους όπου οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν αξιόλογα κοιτάσματα γερμανίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της παρουσίασης του νέου Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΑΓΜΕ κ. Διονύσιος Γκούτης, προχωρούν επαναξιολογήσεις και συμπληρωματικές έρευνες για τον εντοπισμό κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών. Αυτή τη στιγμή έχει προχωρήσει η  επαναξιολόγηση στα Κιμμέρια Ξάνθης αλλά και στα  ιστορικά κοιτάσματα μαγγανίου (Mn) στην ευρύτερη περιοχή του νομού Δράμας, που αποτέλεσαν στο παρελθόν κύριο μεταλλευτικό κέντρο της Ελλάδας.

Όσον αφορά στη Δράμα απαιτείται εστίαση για παραγωγή Μn battery grade ή ηλεκτρολυτικού Μn και επαναδρομολόγηση με νέα επενδυτικά σχέδια. Όσο για τον Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο (ΔΜΧ) των Κιμμερίων Ξάνθης, πριν από περίπου ένα έτος το ΕΑΓΜΕ είχε παραδώσει στην τότε υφυπουργό Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου κοιτασματολογική μελέτη που εντόπιζε μεταλλοφορία  μαγνητίτη, σιδηροπυρίτη, χαλκοπυρίτη και μολυβδαινίτη, με μικρά ποσοστά συμμετοχής σεελίτη.

Κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο η κοιτασματολογική έρευνα στα Κιμμέρια είχε εντοπίσει χαλκό, ωστόσο με τις νέες έρευνες εντοπίστηκε με περισσότερη ακρίβεια η έκτασή του, όπως επίσης και ορισμένα άλλα κρίσιμα ορυκτά   που εντάσσονται στις  κρίσιμες πρώτες ύλες όπως το βολφράμιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελέχους του ΥΠΕΝ, ο επόμενος διαγωνισμός για εκμετάλλευση μεταλλευτικού χώρου θα είναι για εκείνον της Ξάνθης.

Η επαναξιολόγηση των παλαιότερων κοιτασμάτων, σύμφωνα με τον κ. Γκούτη,  γίνεται σε δύο άξονες. Καταρχάς, όπου απαιτείται γίνονται συμπληρωματικές έρευνες  για τον εντοπισμό  κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών, οι οποίες έχουν ενταχθεί σε δημόσια εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως στο Καλλυντήρι Ροδόπης όπου υπάρχει αντιμόνιο, αλλά και σε ήδη γνωστούς μεταλλευτικούς χώρους όπως π.χ. σε εκείνους του Κιλκίς για τους οποίους είναι ήδη γνωστό ότι έχουν χαλκό αλλά «αν τους ψάξουμε μπορεί να βρούμε και κάτι άλλο, όπως σκάνδιο, γερμάνιο κλπ.», επεσήμανε ο διευθυντής του ΕΑΓΜΕ.  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος,  «στους Μολάους είχαμε βρει κοίτασμα ψευδαργύρου αλλά εκείνη την εποχή, το 1986, κανείς δεν έψαχνε το γερμάνιο», το οποίο ανήκει στις  κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες.

Σε άλλους ώριμους μεταλλευτικούς χώρους, στους οποίους  δεν χρειάζεται να γίνει περαιτέρω γεωλογική έρευνα,  οι μελετητές του ΕΑΓΜΕ θα προχωρήσουν απλώς σε επαναξιολόγηση, προκειμένου να περιοριστεί το επενδυτικό ρίσκο.   «Τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 που είχαν γίνει οι έρευνες μπορεί για κάποια κοιτάσματα να κρίθηκε ότι ήταν  ασύμφορη η εκμετάλλευσή τους. Για παράδειγμα τότε ο γραφίτης δεν είχε την ίδια ζήτηση όπως αυτή τη στιγμή που η τιμή του έχει εκτοξευθεί», σημείωσε ο κ. Γκούτης.

Πηγή: ΟΤ

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση