Search
Close this search box.

Καλωσόρισμα στον πιο ξεχωριστό πολιτιστικό θεσμό της Ξάνθης

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων από 3 έως 7 Μαΐου, θα διεξαχθεί το φεστιβάλ Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων 2023. Ακολουθούν οι δηλώσεις του Δημάρχου Εμμανουήλ Τσέπελη, του Αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίου Κουρτίδη, του Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Χρήστου Βαρδικελδόγλου και του Προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Ηλία Ασκαρίδη:

Δήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Χρ. Τσέπελης

Φίλες και Φίλοι,

Σας υποδέχομαι με χαρά και συγκίνηση στο 8ο «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων 2023»!

Σε αυτόν τον ξεχωριστό πολιτιστικό θεσμό του Δήμου μας, ο οποίος στηρίχθηκε στο σπουδαίο «κληροδότημα» του Μάνου Χατζιδάκι κι έχει σα στόχο να αναδείξει τη σύγχρονη πολιτιστική έκφραση και δημιουργία των νέων της χώρας μας.

Με ανήσυχο πνεύμα και φωτεινό χαμόγελο, θα μας οδηγήσουν στον δρόμο του Πολιτισμού, της Ειρήνης και της Αλληλεγγύης…

Είμαι βαθιά ικανοποιημένος, γιατί -για πρώτη φορά- καταφέραμε να έχουμε μαθητές από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, που θα επισφραγίσουν μ’ ένα ιδιαίτερο τρόπο, το φετινό μουσικό «ταξίδι» στην όμορφη και πολύσημη γειτονιά μας: τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ανάμεσα σ’ Ανατολή και Δύση, στη… φυσική μας θέση δηλαδή, θα «βουτήξουμε» στα γνώριμα νερά μιας «θάλασσας» ήχων, μουσικών και παραδόσεων…

Οδηγός και πρωταγωνίστρια σε αυτήν τη μοναδική διαδικασία, η Γυναίκα -η ζωοδότρα δύναμη, που στέκει όρθια, παρά τα εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίσει, ανά τους αιώνες, που αποτελεί σημείο αναφοράς και έμπνευσης.

Συνυφασμένη με την έννοια της Αρμονίας, που επιτρέπει στους ανθρώπους -και σε ολόκληρες τις κοινωνίες- να ομορφαίνουν να δυναμώνουν να αναγεννιούνται…

Ευχαριστώ από καρδιάς τον Διευθυντή, τους εκπαιδευτικούς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, τον πρόεδρο Ηλία Ασκαρίδη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα στελέχη του Κέντρου Πολιτισμού, όπως και τους εργαζόμενους του Δήμου μας, που υποστηρίζουν το Φεστιβάλ με συνέπεια, αλλά και τους εκπαιδευτικούς των Μουσικών σχολείων και τους συνοδούς, που βρίσκονται εδώ, μαζί με τους μαθητές, όπως και τους σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι αγκαλιάζουν, κάθε χρόνο, τον θεσμό.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους εθελοντές μας, που με το αστείρευτο μεράκι τους, αλλά και την αγάπη τους για την πόλη, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ανεβάζοντας πάντα τον πήχη των διοργανώσεων του Δήμου Ξάνθης, πιο ψηλά.

Ελάτε, λοιπόν, να ζήσουμε μια ευρωπαϊκή γιορτή χρωμάτων, αρωμάτων και μελωδιών! Εδώ, στην Ξάνθη.

Κωνσταντίνος Κουρτίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης

Με μεγάλη μου χαρά θα ήθελα να καλωσορίσω στην Ξάνθη μας, την πόλη με τα χίλια χρώματα, το Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων» των Μουσικών Σχολείων.

Το Φεστιβάλ αυτό πραγματοποιείται με πληθώρα μουσικών εκδηλώσεων σε διάφορα σημεία της πόλης και αναδεικνύει τη δυναμική ενός φημισμένου πολιτιστικού θεσμού ορόσημο για την Περιφέρεια μας. Η ενεργή συμμετοχή μαθητών από διάφορες περιοχές της χώρας, δημιουργούν ένα ξεχωριστό σκηνικό, μετατρέποντας τα σοκάκια της πόλης μας σε μια ονειρική μουσική σκηνή.

Σαν Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης επικροτούμε αυτές τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες με πρωταγωνιστές τα παιδιά μας, τα οποία και οφείλουμε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου να υλοποιήσουν τους στόχους και τα όνειρα τους.

Χρήστος Βαρδικελδόγλου, Διευθυντής Μουσικού Σχολείου

Το Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων», ένας από τους σημαντικούς θεσμούς, πλέον, της πόλης της Ξάνθης συνεχίζει και φέτος την δυναμική του πορεία. Έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής παιδείας του τόπου μας, θα πάρει την σκυτάλη της συνέχειας της περσινής μεγάλης επιτυχίας της διοργάνωσης, αποκτώντας φέτος περισσότερη διεθνή ακτινοβολία, κοιτάζοντας εντός και εκτός Ελλάδος. Σημαντικοί καλλιτέχνες και δάσκαλοι της Ελλάδος και του εξωτερικού, θα εμπλουτίσουν τις φετινές δράσεις του φεστιβάλ, κοσμώντας το με την παρουσία τους. Συναυλίες, βιωματικά εργαστήρια καθώς και ο 2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Σύνθεσης, οδηγούν τους μαθητές 24 Μουσικών Σχολείων της Ελλάδος και του εξωτερικού σε ένα ολοκληρωμένο σύνολο γνώσεων και αξέχαστων εμπειριών, ανακαλύπτοντας τις Μουσικές των λαών «από τις όχθες του Δούναβη μέχρι την αγκαλιά της Μεσογείου». Γιατί η Μουσική ήταν διαχρονικά η γλώσσα της επικοινωνίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Ευχαριστούμε από καρδιάς το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, τους πρόθυμους εθελοντές της πόλης μας για τον χρόνο και τη βοήθειά τους και όλους τους συμμετέχοντες της διοργάνωσης.

Ηλίας Ασκαρίδης, Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης

Με την ευκαιρία αυτήν θέλω να καλωσορίζω στην πόλη μας τους νέους μουσικούς που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, τους καθηγητές και μαέστρους που μας κάνουν την τιμή να παρευρίσκονται και να μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Τους εθελοντές και όλους όσους προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για την επιτυχία του θεσμού.

Πρόκειται για μια συνεύρεση  πολιτισμών με μελωδία και ρυθμό, μια σύνθεση χρωμάτων και ήχων. Μια συνάντηση με στόχο την μουσική. Χωρίς όρια, χωρίς σύνορα, η μουσική, από τη φύση της είναι μια διεθνής γλώσσα. Υπερβαίνει τον χρόνο και τον χώρο, κατακτά και ενσωματώνει τα πάντα. Εδώ στην Ξάνθη, στην ακριτική αυτή γωνιά της Ελλάδας που έχει ιδιαίτερα μεγάλη παράδοση, αρχαία και σύγχρονη, σ’ αυτή μορφή της καλλιτεχνικής έκφρασης και έχει αναδείξει άξιους δημιουργούς. Εδώ, για λίγες μέρες, θα έχουμε την τύχη και την τιμή να απολαύσουμε το ταλέντο, τις ικανότητες, τις ευαισθησίες και το αποτέλεσμα της αγάπης και της ενασχόλησης των παιδιών μας με την τέχνη.

Από την πλευρά μας, θέλω να τονίσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να δίνουμε πάντα την ευκαιρία στους νέους μας να εκφράζονται, να δημιουργούν και να προσφέρουν. Ο ενθουσιασμός τους, η χαρά, οι ικανότητες και η αγάπη τους για τη μουσική, είναι η δύναμη και η αξία της κοινωνίας μας.

Το «Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι ένας θεσμός που ενθαρρύνει την αμοιβαία αλληλεπίδραση και πολιτισμική ανταλλαγή και αποτελεί θέμα εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Εύχομαι να έχετε μια ευχάριστη διαμονή και να απολαύσετε τις ομορφιές της πόλης μας.

Πηγή: Σταύρος Βλαχόπουλος – fonitisxanthis.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση