Στο συγκεκριμένο εργαστήρι αστρονομίας, αστέρια μας ταξιδεύουν πίσω στο παρελθόν όπου η αρχαιότητα και οι αστερισμοί δημιούργησαν τη δική τους μυθολογία! Ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, ο ουρανός χρησιμοποιούταν άλλοτε ως πυξίδα και άλλοτε ως πρόσχημα για να δημιουργηθούν νέες ιστορίες που αναδείκνυες πεποιθήσεις και νόρμες της τότε εποχής. Οι σχηματισμοί των αστερισμών που είναι άμεσα συνυφασμένοι με συγκεκριμένες μυθολογικές ιστορίες, προβάλουν μυθικά πλάσματα, ήρωες και θεούς που στιγμάτισαν την ιστορία της αρχαιότητας.
Μαζί με τα παιδιά, μέσα από ένα δημιουργικό εργαστήρι, θα ανακαλύψουμε τη μυθολογία που κρύβεται πίσω από κάθε αστερισμό και θα δημιουργήσουν τους δικούς τους αστερισμούς που θα τους θυμίζουν πάντοτε πως σήμερα κοιτάζουμε σχεδόν τον ίδιο ουρανό που κοίταζαν οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά με διαφορετικά μάτια.
«Είμαστε μονάχα αστέρια στο δικό μας οικείο αστερισμό»
Πέμπτη 22/08/24 10:30-13:30 στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
Για παιδιά από 7 ετών
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Θεοδώρα Κουκουρίκου
Κόστος συμμετοχής: 12€
Περιορισμένος αριθμός θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες και εγγραφές στο 2551036663 & στο [email protected]
Η Κουκουρίκου Θεοδώρα γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αλεξανδρούπολη. Είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΔΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδίκευση στην Εκπαιδευτική και Σχολική Ψυχολογία. Από τα φοιτητικά της χρόνια ασχολείται
ενεργά με εργαστήρια Μουσικής (μουσικοκινητικής, μουσικής προπαιδείας και χορωδίας), Ζωγραφικής Εικαστικών, Συναισθηματικής Αγωγής και Φιλαναγνωσίας, καθώς έχεις υπάρξει υπεύθυνη της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωση του βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκης.
Παράλληλα δραστηριοποιείται με ποικίλες δράσεις STEAM, πραγματοποιώντας με πληροφορίες της NASA, εργαστήρια Αστρονομίας και σχετικών πειραμάτων, σε μουσεία, καλλιτεχνικούς χώρους, παιδικούς σταθμούς και σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι υπέρμαχος της εναλλακτικής εκπαίδευσης και διδασκαλίας
Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης χαιρετίζει την λειτουργία των Δομών Υφαντικής του Κέντρο Επιμόρφωσης & Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στα πλαίσια του νέου εκπαιδευτικού έργου με τίτλο: «Πιλοτικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πα.Δ.Α.
Πριν 4 χρόνια το Ε.Μ.Θ ίδρυσε το δίκτυο τεχνουργών Θρακης το ΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Μουσείου, η μνήμη και το πολιτιστικό απόθεμα του τόπου πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε να καταστεί μια δύναμη δημιουργική.
Μέσα σ αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκαν διάφορες δράσεις όπως το “Ξαναπιάνοντας το νήμα” το οποίο υλοποιήθηκε ως πρόγραμμα υπο την αιγιδα του ΥΠΠΟΑ. Ο στόχος ήταν και ειναι να αναπτύξουμε τις δεξιοτεχνίες που αφορούν την ιερή τέχνη της υφαντικής και της βαφικής για την οποία η Θράκη ηταν αναγνωρίσιμη από τα τέλη του 17ου.
Τα αποτελέσματα ήταν μετρήσιμα: Γυναίκες διαφορετικών ηλικιών από όλο το Νομό Έβρου εκπαιδεύτηκαν και στη συνέχεια ο τότε υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ.Ν.Γιατρομανωλάκης, ο οποίος πίστευε ότι ‘’ η αναβίωση της χειροτεχνίας θα είναι βιώσιμη ανάπτυξη’’ έστειλε αργαλειούς νέας τεχνολογίας και οι συζητήσεις για την ίδρυση των 3 δομών υφαντικής στον Έβρο εντάθηκαν και εντάχθηκαν επί θητείας του στο ΥΠΠΟΑ .
Η λειτουργία των δομών σημαίνει, ότι αν διαχειριστούμε το πολιτιστικό μας απόθεμα στο πλαίσιο της τοπικής ανάπτυξης, πολλοί σχεδιασμοί μπορουν να καρποφορήσουν και να οδηγήσουν στην αξιοποίηση των τοπικών πόρων για την εφαρμογή των μετασχηματισμών στο τοπικό κοινωνικό και οικονομικό σύστημα.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα με δωρεάν συμμετοχή: