Τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος οργάνωσης και διαχείρισης της φροντίδας του τραύματος, στο οποίο εντάσσονται 18 Κέντρα Τραύματος για υψηλής βαρύτητας περιστατικά, δύο Κέντρα Παιδιατρικού Τραύματος νοσοκομείων του ΕΣΥ καθώς και Σταθμοί Τραύματος Κέντρων Υγείας και περιφερειακών ιατρείων, προβλέπει σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση (opengov.gr).
Στόχος του σχεδίου νόμου με τίτλο «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος» είναι ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των υγειονομικών δομών του ΕΣΥ για την ταχεία και αποτελεσματική ιατρική απόκριση στη διαχείριση και αντιμετώπιση του τραυματία και τη μείωση των υψηλών επιπέδων νοσηρότητας, θνητότητας και αναπηρίας λόγω τραύματος.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, στη χώρα μας υπάρχουν ετησίως πολλοί βαρύτατα τραυματίες που προέρχονται ιδίως από τροχαία ατυχήματα και οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι νέοι. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 καταγράφηκαν 5.066 «βίαιοι» θάνατοι, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε τραύμα (τροχαία, πτώσεις κ.ά.). Το 2022 συνέβησαν σε όλη τη χώρα 10.487 οδικά τροχαία ατυχήματα, με 654 νεκρούς, 664 βαριά τραυματίες και 11.961 ελαφρά τραυματίες. Οπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, «η έλλειψη ενός οργανωμένου Εθνικού Συστήματος Τραύματος και εκπαιδευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην αντιμετώπιση του τραύματος οδηγεί στη διασπορά της αντιμετώπισης του τραύματος σε πολλά νοσοκομεία με αποτέλεσμα τη μη σωστή διαχείρισή του και σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί σε καθοριστική καθυστέρηση στα κρίσιμα στάδια αντιμετώπισης του τραύματος, όπως είναι η αναζωογόνηση, το χειρουργείο και οι διαγνωστικές εξετάσεις». Χαρακτηρίζουν δε «αδήριτη» την ανάγκη ταχείας μεταφοράς των τραυματιών από το σημείο του συμβάντος στον κατάλληλο νοσηλευτικό σχηματισμό και στον ελάχιστο δυνατό χρόνο για την παροχή άμεσης ιατρικής φροντίδας, ανάλογης με το είδος του τραύματος. Στο πλαίσιο αυτό το
σχέδιο νόμου ορίζει ότι στο Εθνικό Σύστημα Τραύματος εντάσσονται κέντρα Τραύματος και Σταθμοί Τραύματος που λειτουργούν εντός των υγειονομικών δομών του ΕΣΥ και τα οποία κατατάσσονται σε τέσσερα επίπεδα ικανότητας στη διαχείριση της βαρύτητας του τραύματος.
Τα Κέντρα Τραύματος είναι ανάλογα με τις υποδομές τους και τη στελέχωση είτε επιπέδου Ι για μεγάλης βαρύτητας περιστατικά και πολύ υψηλή πιθανότητα απειλής για τη ζωή ή κρίσιμης αναπηρίας είτε επιπέδου ΙΙ για μεσαίας βαρύτητας περιστατικά. Κέντρα Τραύματος Επιπέδου Ι λειτουργούν σε νοσοκομεία με τον κατάλληλο εξοπλισμό (αίθουσα αναζωογόνησης, αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, εξοπλισμό για επεμβατική ακτινολογία, χειρουργική αίθουσα για τη διαχείριση τραυματιών, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και στελέχωση (από γενικό χειρουργό, έως νευροχειρουργό, αγγειοχειρουργό και χειρουργό θώρακος). Ως νοσοκομεία Κέντρου Τραύματος Επιπέδου Ι αναφέρονται τα Ευαγγελισμός, ΚΑΤ, Κρατικό Νίκαιας, Ασκληπιείο Βούλας, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου και τα Πανεπιστημιακά Αττικόν, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας, Ρίου. Το Γ. Γεννηματάς, το Κοργιαλένειο Μπενάκειο ΕΕΣ και το Θριάσιο λογίζονται και αυτά ως Κέντρα Τραύματος Επιπέδου Ι, αλλά με δυνατότητα αντιμετώπισης έως μέτριας βαρύτητας περιστατικά.
Σταθμοί τραύματος (επιπέδου ΙΙΙ ή ΙV) είναι τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία τα οποία παρέχουν τις πρώτες βοήθειες και συνιστούν ενδιάμεσους φορείς διασύνδεσης με τα Κέντρα Τραύματος. Οι υγειονομικές δομές στις οποίες λειτουργούν κέντρα και σταθμοί τραύματος που υποδέχονται, διαχειρίζονται ή παρέχουν πρώτες βοήθειες για την αντιμετώπιση του τραύματος, κατανέμονται στην ίδια γεωγραφική περιφέρεια και συνιστούν ενιαίο δίκτυο για την αντιμετώπιση του τραύματος. Το σχέδιο νόμου προβλέπει και τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Τραύματος, για την παρακολούθηση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος, την αξιολόγηση ανά 4 έτη των κέντρων και σταθμών τραύματος και τη διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού που παρέχει υπηρεσίες στην
αντιμετώπιση του τραύματος. Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 13 Ιανουαρίου και ώρα 8 π.μ.