Search
Close this search box.

Θα δουν τουρίστες οι Ροδοπίτες;

Ο κάθετος άξονας της Νυμφαίας φέρνει πολλούς Βαλκάνιους ταξιδιώτες, όμως η Ροδόπη κερδίζει ελάχιστα

Για την τουριστική ανάπτυξη και τους τρόπους ώστε να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες η Ροδόπη, συνομίλησαν φορείς του τόπου μας. Πιο συγκεκριμένα χθες 8 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο ξενοδοχείο Chris & Eve από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, αντιπεριφερειαρχών και προσκεκλημένων εκπροσώπων των Δήμων, φορέων, ενώσεων, συλλόγων και σωματείων τουριστικών επαγγελμάτων από την ΠΕ Ροδόπης. Η συνάντηση ήταν κεκλεισμένων των θυρών, όμως δόθηκε η ευκαιρία εν συντομία κάποιοι εκ των συμμετεχόντων να ενημερώσουν για το περιεχόμενο της συνεδρίασης, ο καθένας από το πόστο που κατέχει.

Το ζητούμενο για ακόμα μια χρονιά δεν είναι εάν θα επωφεληθούν η Θάσος, η Καβάλα και η Σαμοθράκη -που έτσι και αλλιώς κάθε χρόνο έχουν τουρίστες- αλλά περιοχές που βλέπουν τους τουρίστες να φεύγουν και να μην αφήνουν ευρώ στην περιοχή, όπως η Ροδόπη. Ο κάθετος άξονας της Νυμφαίας αποτελεί μια πολύ σημαντική είσοδο για τους Βούλγαρους και Ρουμάνους τουρίστες, όμως δυστυχώς η Ροδόπη σε σύγκριση με άλλες περιοχές, όλα αυτά τα χρόνια έχει κερδίσει ελάχιστα από τις εκατομμύρια διελεύσεις ταξιδιωτών.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

  1. Απολογισμός ολοκληρωμένων και υπό υλοποίηση δράσεων τουριστικής προβολής της Περιφέρειας ΑΜΘ.
  2. Κατάρτιση σχεδίου δράσεων Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού ΑΜΘ (DMO).
  3. Διαμόρφωση προτάσεων αναφορικά με την τουριστική προβολή ΑΜΘ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αισιοδοξία Χρ. Μέτιου για το μέλλον του τουρισμού

Σύμφωνα με τον κο Μέτιο ένας στόχος είναι η ενημέρωση των φορέων για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας ΑΜΘ που εκμεταλλεύεται όλα τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα. «Έχουμε καταλήξει να κινηθούμε σε πέντε βασικούς άξονες στον τομέα του τουρισμού. Ο πρώτος είναι τα μνημεία της Περιφέρειας ΑΜΘ και διαθέτουμε πολλούς σημαντικούς πόρους από το ΕΣΠΑ μέσω της ΟΧΕ Πολιτισμού. Δεύτερος στόχος είναι το περιβάλλον, όπως η οροσειρά της Ροδόπης, τα στενά του Νέστου, τα Εθνικά μας πάρκα, άρα και εκεί θα διαθέσουμε σημαντικούς πόρους. Τρίτος στόχος είναι οι πόλεις και ετοιμάζουμε μεγάλες παρεμβάσεις στα κέντρα των πόλεων. Τέταρτος στόχος είναι η γαστρονομία και πέμπτος στόχος η γεωγραφική μας θέση και η εύκολη πρόσβαση για τις γειτονικές περιοχές» δήλωσε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ.

Παράλληλα σχεδιάζονται φεστιβάλ και εκδηλώσεις για να έχει ο κάθε επισκέπτης «μια αυθεντική εμπειρία». Τα συμπεράσματα των συσκέψεων τόσο σε Κομοτηνή, όσο και σε άλλες περιοχές θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα Τουριστικής Προβολή υποσχέθηκε ο κος Μέτιος. Πάντως ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «η ανάπτυξη του τουρισμού δεν έρχεται από την μια μέρα στην άλλη. Έχουμε επιλέξει να κινηθούμε μεθοδικά. Ούτε όλα αυτά που συζητάμε μπορούν να υλοποιηθούν αύριο. Η βάση όμως είναι συγκεκριμένη και νομίζω ότι το εισόδημα που έχουμε από τον τουρισμό θα ανέβει σημαντικά τα επόμενα χρόνια».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η περιοχή έχει την δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού και «μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτές. Το κάνουμε ήδη με ήπιες δράσεις μέσα από διάφορες εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Ωστόσο πάντοτε μπορούμε να αναπτυσσόμαστε. Πρέπει να συνεχίσουμε το μεγάλο έργο των υποδομών, όπως είναι η λίμνη Βιστωνίδα και ο ορεινός τουρισμός».

Παρών ήταν και ο Μιχάλης Αμοιρίδης πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Τόνισε πως πολλά πράγματα που χρήζουν βελτίωσης αφορούν την συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και «εδώ ο Φορέας (σ.σ. ο Οργανισμός) μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο και να σηματοδοτήσει μια τομή στην τουριστική προβολή της Περιφέρειας ΑΜΘ για τα επόμενα χρόνια».

Ο Θανάσης Τσώνης ως εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Τουρισμού παρευρέθηκε και είπε πως τουλάχιστον με βάση τα νούμερα στον τουρισμό πέρσι «ήταν ανοδικά και δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη στον τουρισμό χωρίς υποδομές».

Πηγή: xronos.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση