Search
Close this search box.

Η Ορεστιάδα υποδέχεται τον Σπαρταθλητή Στέργιο Αράπογλου λίγο πριν το “ταξίδι” των 3.000 χλμ!

Περισσότερα από 3.000 χιλιόμετρα, από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, θα τρέξει από τις 3 Απριλίου και για 50 ημέρες ο σπαρταθλητής Στέργιος Αράπογλου, γιατρός-χειρουργός του ΕΣΥ, και διασχίζοντας τα μαρτυρικά χωριά της χώρας μας, στόχος του είναι να στείλει παντού το μήνυμα αγώνα για τη «μνήμη και δικαιοσύνη των θυμάτων των Ναζί».

Με αφετηρία το χωριό Μαράσια του νομού Έβρου και τερματισμό την Κάτω Ζάκρο του νομού Λασιθίου στην Κρήτη, ο Στέργιος Αράπογλου, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει ένα δρομικό εγχείρημα που θα διέλθει από τις σημαντικότερες πόλεις και χωριά της Ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, που υπέστησαν Ολοκαυτώματα, κατά τη χρονική περίοδο 1940-1945.

Η Ορεστιάδα θα υποδεχθεί τον Σπαρταθλητή την Δευτέρα 3 Απριλίου στις 10 το πρωί στην πλατεία Δασίου Ορεστιάδας μπροστά στο άγαλμα του Κυρίλλου.

Η διαδρομή του

Στην Ηπειρωτική Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση, θα διανυθούν περίπου 2.350 χιλιόμετρα σε 38 ημέρες. Διέλευση θα γίνει μέσα από τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Σε ένα σύνολο 22 νομών και μέσα από 465 πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, παραθαλάσιους, ορεινούς και πεδινούς οικισμούς, θα γίνει στάση σε 23 Μνημεία Ολοκαυτωμάτων της Ηπειρωτικής Ελλάδος. Στην Κρήτη, ο κ. Αράπογλου θα διανύσει περίπου 700 χιλιόμετρα σε 12 ημέρες. Διέλευση θα γίνει και από τους τέσσερις νομούς (Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου) μέσα από 183 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, με στάση σε 39 Μνημεία Ολοκαυτωμάτων της Κρήτης.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι η ανάδειξη του αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και η υποστήριξη της πρότασης προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να διδάσκονται οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από τα σχολικά βιβλία, καθώς και τα λοιπά διδακτικά μέσα, έντυπα και ψηφιακά, την ιστορία και τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων, σφαγών αμάχων, του λιμού της Κατοχής και όλων των ναζιστικών και φασιστικών θηριωδιών που διέπραξαν οι κατακτητές στην πατρίδα μας κατά τη χρονική περίοδο 1940-1945. «Η απόδοση δικαιοσύνης και η διατήρηση της μνήμης τους στις μελλοντικές γενιές αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα αποτροπής για την επανάληψή τους στη χώρα μας και οπουδήποτε κυριαρχεί η παράνοια του πολέμου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το συγκεκριμμένο δρομικό εγχείρημα θα υλοποιηθεί αποκλειστικά με έξοδα του δρομέα και -για λόγους διασφάλισης της αξιοπιστίας του- θα καταγράφεται συγχρόνως και συνεχώς με δύο συσκευές εντοπισμού του γεωγραφικού στίγματός του (GPS), ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησής του σε ζωντανό χρόνο από το διαδίκτυο μέσω ενός ηλεκτρονικού συνδέσμου επικοινωνίας που θα ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν την εκκίνηση.

Ποιος είναι ο Στέργιος Αράπογλου

Ο Στέργιος Αράπογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος με τη Σεβαστή Αθανασιάδου, με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, την Ελένη, τη Σοφία, τον Δημήτρη και τον Αναστάση. Είναι γενικός χειρουργός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στην Ε’ Πανεπιστημιακή Κλινική του ΑΠΘ. Από το 2018 είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είναι μέλος της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης από το 2008 έως σήμερα, της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος από το 2005 και της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας από το 2018. Αναφορικά με το επιστημονικό έργο του, έχει δημοσιεύσει δεκάδες εργασίες σε διεθνή και ελληνικά ιατρικά περιοδικά, έχει ανακοινώσει πλήθος ερευνητικών και άλλων εργασιών σε συνέδρια εντός και εκτός ελληνικών συνόρων και έχει συμμετάσχει ως προεδρεύων σε επιστημονικές τράπεζες συνεδρίων χειρουργικής στον ελλαδικό χώρο.

Μάλιστα, ο ίδιος αποτελεί μέλος της Ε’ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και συμμετέχει στην εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, τόσο με μαθήματα από αμφιθεάτρου όσο και στους θαλάμους των ασθενών. Έχει εκπαιδευτεί στη χρήση των σύγχρονων θεραπευτικών τεχνικών, που καλύπτουν σημαντικό εύρος της χειρουργικής ειδικότητας, τόσο με τις κλασσικές όσο και με τις λαπαροσκοπικές μεθόδους.

Πηγή: e-evros.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση