Search
Close this search box.

Η Θράκη κινδυνεύει να χάσει δύο εμβληματικά είδη πτηνών, σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

H Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης με αφορμή την έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τονίζει ότι «Η Θράκη κινδυνεύει να χάσει δύο εμβληματικά είδη, τον Μαυρόγυπα και το Όρνιο που μπορεί να εξαφανιστούν όσο αυξάνονται οι ανεμογεννήτριες». Η έρευνα επιγκεντρώθηκε στην αξιολόγηση του κινδύνου πρόσκρουσης των δύο γυπών στις ανεμογεννήτριες και τις συνέπειες που αυτός ο κίνδυνος εγκυμονεί για τον πληθυσμό των δύο ειδών.

Βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας, η οποία έγινε σε συνεργασία με την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, οι θάνατοι από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες μπορεί να επηρεάσουν έως και το 30% του πληθυσμού του μαυρόγυπα και το 7% του πληθυσμού του όρνιου. Από την ίδια έρευνα συμπεραίνεται ότι ο πληθυσμός του μαυρόγυπα μπορεί να εξαφανιστεί σε 18 χρόνια εάν ο αριθμός των αιολικών σταθμών παραμείνει σε αυτούς που έχουν αδειοδοτηθεί έως το 2022, ενώ βάσει του πιο απαισιόδοξου σεναρίου, αυτό μπορεί να συμβεί πολύ νωρίτερα, εντός πενταετίας, εάν εγκατασταθούν και οι επιπλέον σχεδιαζόμενοι αιολικοί σταθμοί.

«Με αυτή τη μελέτη, και με τον κίνδυνο της εξαφάνισης προστατευόμενων εμβληματικών ειδών να είναι πια ορατός, τώρα όσο ποτέ άλλοτε, προκύπτει η ανάγκη να σταματήσει άμεσα η πρακτική με τα επαναλαμβανόμενα σφάλματα στον σχεδιασμό και την αδειοδότηση των επιζήμιων αυτών έργων στην περιοχή της Θράκης», τονίζει η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, υπογραμμίζοντας πως «είναι κρίσιμο οι δράσεις των φορέων υπό την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να συνάδουν με τις προσπάθειες που γίνονται για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων και την ανάκαμψη των πληθυσμών των προστατευόμενων ειδών»

Σύμφωνα με τα τρία σενάρια που αναλύονται στην έρευνα:

  • σε 20 χρόνια μπορεί να παραμείνουν σταθεροί ή να αυξηθούν οι πληθυσμοί του Μαυρόγυπα και του Όρνιου, βάσει του μη ρεαλιστικού σεναρίου ότι δεν θα εγκατασταθούν οι αιολικοί σταθμοί που έχουν αδειοδοτηθεί έως το 2022.
  • σε 18 χρόνια μπορεί να εξαφανιστεί ο πληθυσμός του Μαυρόγυπα και να επιβραδυνθεί σημαντικά η αύξηση του πληθυσμού του Όρνιου, βάσει του πλέον αισιόδοξου σεναρίου ότι θα εγκατασταθούν μόνον οι αιολικοί σταθμοί που έχουν αδειοδοτηθεί έως το 2022 και δεν θα αδειοδοτηθεί κανένας επιπλέον.
  • σε 2 έως 5 χρόνια μπορεί να εξαφανιστεί ο πληθυσμός του Μαυρόγυπα και σε 20 χρόνια του Όρνιου, βάσει του λιγότερο αισιόδοξου σεναρίου, ότι θα εγκατασταθούν οι αιολικοί σταθμοί που έχουν αδειοδοτηθεί έως το 2022 και επιπλέον οι σχεδιαζόμενοι αιολικοί σταθμοί.

Ο Υπουργός πρέπει να λάβει ΑΜΕΣΑ μέτρα ώστε να διαφυλαχτούν τα προστατευόμενα είδη της Θράκης από την απειλή της εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών σε κρίσιμα οικοσυστήματα! Μέριμνα της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση των καμένων δασικών οικοσυστημάτων και όχι η επιπλέον υποβάθμισή τους.

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση