Του Δημοσθένη Π. Δούκα
Ευκαιρίες που χάθηκαν και χρόνιες παθογένειες εις βάρος της φύσης που δε γνωρίζει τον ανθρώπινο χρόνο. 942.500 στρέμματα καμμένης γης. Αυτός ήταν ο απολογισμός του περσινού καλοκαιριού στον Έβρο που σημαδεύτηκε από τη μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη.
Για 16 συνεχόμενες ημέρες η πυρκαγιά έκαιγε και αυτό που άφησε πίσω της ήταν 20 νεκροί, 810.000 στρέμματα καμμένων δασών και δασικών εκτάσεων, η καταστροφή του 58% του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, απώλειες περιουσιών.
Ο Έβρος έχει πια πληγεί και τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Κι αν το δάσος καεί ξανά αυτό θα σημάνει την απόλυτη καταστροφή. Αυτή η βαριά και θλιβερή <κληρονομιά> έχει ιστορία και παρελθόν. Πλούσιο, φωτεινό, δημιουργικό.
Αυτήν την μνήμη και την παρακαταθήκη κατέγραψε και διέσωσε ο Γεώργιος Πιστόλας στο βιβλίο του <<Η ΔΑΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 1924-2024>> το οποίο θα παρουσιασθεί στο Νομαρχείο την Κυριακή 30 Ιουνίου στις 8 μ.μ.
Για το βιβλίο θα καταθέσουν τις σκέψεις τους ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμος και ο κτηνίατρος-γεωτεχνικός κ.Β. Δελησταμάτης.
Θα προσφωνήσει ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ.Ι.Ζαμπούκης.